Foto: Depositphotos /  master2
Foto: Depositphotos / master2

Bugarska otvorena bez testa: Da li je kasno za juriš na Crno more?

Podeli

Odlukom Ministarstva zdravlja Bugarske od danas za ulazak u tu zemlju nije potreban negativan PCR test na koronavirus za državljane Srbije, stoga pored zatvorene Grčke, i neophodnog testa za Egipat, dolazi u pravom trenutku za one koji još nisu odustali od letovanja.

Državljani Srbije su za ulazak u Bugarsku do sada morali da poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata od momenta testiranja.

Poništena je naredba da putnici pristigli iz Srbije moraju u karantin.

Bugarska je bila jedna od poslednjih zemalja Evropske unije koja je građanima Srbije zabranila ulazak na svoju teritoriju zbog epidemije koronavirusa.

Ova zemlja ima epitet najjeftinije u regionu, a kako kažu iz turističkih agencija, svake godine je posećena od srpskih turista. Što se turizma Bugarske tiče, Crno more je njen najjači adut. Kao što samo ime kaže, voda u Crnom moru je malo tamnija od vode većine mora, a salinitet je takođe ispod proseka.

Najpopularnije letovalište za naše građane, naročito među mlađom populacijom, jeste Sunčev breg, a popularno je i mesto Nesebar. Najluksuznije letovalište, ujedno i najskuplje, jeste Zlatni Pjasci.

Foto: Depositphotos/  nspasov
Foto: Depositphotos/ nspasov

Iz Udruženja turističkih agencija Srbije za B92.net kažu da preciznih informacija o broju naših turista nema, ali ono što je očigledno jeste da je, u odnosu na prošlu godinu, broj naših turista u Bugarskoj pao na nekih 5 do 10 odsto od prošlogodišnje posete.

"Kao i do sada najveći broj turista u Bugarsku ide u individualnoj režiji, a kao što znate, veliki broj agencija je već odradio zamenska putovanja i stopirao prodaju", ističu iz UTAS-a.

Kako ističu, ne očekuje se veći priliv turista ni u septembru, jer početak školske godine ograničava upravo porodična putovanja, a što se tiče starijih koji iskoriste predsezonu i septembar - utisak je da su se ljudi umorili od čekanja da se granice otvore.

"Veliki broj naših turista je već letovao u Srbiji, tako da nekog juriša na Bugarsku po svoj prilici neće biti", objašnjavaju iz ovog Udruženja.

Gde je tu more?

Što se cena tiče, poslednjih par godina cene smeštaja su nešto više, ali su zato vanpansionske usluge i dalje više nego pristupačne.

Ponuda je odlična od nama bliskih specijaliteta, niskih cena u restoranima, akva parkova, do organizovanih izleta. Ipak, naglašavaju "u poređenju sa grčkim plažama i mediteranskom atmosferom, Bugarska redovno gubi trku. Kako kažu najčešće zamerke su da "more skoro da pa nije slano (u tu oblast Crnog mora se uliva više velikih reka), kao i zamerke na pojave meduza već početkom avgusta, a za meduzama pristižu i alge, objašnjavaju iz UTAS-a."

"Predviđanja su da će Bugarsku u septembru posetiti mali broj turista, po komentarima u grupama na Faejsbuku, mnogo bi jače odjeknula vest da možemo u Grčku, pa barem samo u septembru", kažu iz UTAS-a.

Foto: Deposithphotos / wujekspeed
Foto: Deposithphotos / wujekspeed

Pročitajte još:

Bugarska ukida PCR test za građane Srbije

Pretragom popularnog sajta naišli smo na cene koje variraju u zavisnosti od vrste smeštaja, ali su svakako pristupačne.

Smeštaj čak od 120 evra

Recimo, smeštaj u Sunčevom bregu, sa deset noćenja za dve osobe, sa pogledom na more može da se pronađe za 240 evra. Dakle 120 evra po osobi, što je, kada se pogledaju cene smeštaja u drugim letovalištima, vrlo primamljiva ponuda.

Naravno da postoje i skuplji hoteli, kao i all inclusive usluga do 1.000 evra, što je opet u rangu sa cenama u Egiptu ili Turskoj.

Cene u Nesebaru su sličnog opsega, a prednost Bugarske je, sem u tome da nema PCR testa, to što u septembru ne vladaju tolike gužve na plažama.

Do Bugarske se može i sopstvenim prevozom, što je takođe još jedna od prednosti.

Vozačima za Bugarsku nije potreban zeleni karton, a na granici je, pored pasoša, dovoljna saobraćajna dozvola.

Za more nije kasno ni u septembru: Gde će građani Srbije moći narednog meseca na letovanje?

Da li će odluka o otvaranju granica za naše državljane bez PCR testa doprineti povećanju broja turista, ili je ipak stigla kasno ostaje da se vidi. Jedno je sigurno, a to je da su mnogi turisti od Grčke i Egipta odustali, a povoljnije cene kao i prevoz sopstvenim vozilom mogu da budu "kec iz rukava" Bugarske za privlačenje državljana Srbije.

Da li planirate da posetite Bugarsku? Pišite nam u komentarima

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu