Foto: Rina
Foto: Rina

Biće velika atrakcija: U srednjovekovnu tvrđavu uloženo preko 60 miliona dinara

Podeli

Posle radova na kompletnoj konzervaciji donjeg, srednjeg i gornjeg grada, izgradnje dva sprata i rekonstrukcije kule na Starom gradu trenutno se izvode radovi završne faze na kazamatu, gde se postavlja čelična konstrukcija i uređuje šetna staza sa vidikovcem.

Užička tvrđava generacijama koje dolaze svedočiće o periodu iz 1737. godine tokom koje su Austrijanci, boraveći u Užicu u vreme rata sa Turcima, crtežima i drugim podacima ostavili tragove o izgledu utvrđenja. Austrijanci su te podatke prilikom povlačenja poneli sa sobom, a u bečkim i berlinskim arhivima pronašao ih je poznati arheolog Marko Popović, na osnovu čega je i rađena rekonstrukcija Starog grada.

"Dakle, možemo da kažemo da se u ovoj fazi rekonstrukcije Starog grada radovi privode kraju. Od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija u ovoj godini dobićemo sredstva za geomehanička ispitivanja za budući most, koji će povezivati magistralu i užičku srednjovekovnu tvrđavu. On će sam po sebi biti velika atrakcija i nadamo se da će posle njegove izgradnje svi turisti koji idu ka Zlatiboru, Tari, Mokroj gori ili Bosni i Herecegovini svratiti i posetiti Stari grad", rekao je zamenik gradonačelnika Užica Dragoljub Stojadinović.

Uz podsećanje da je u užičku srednjovekovnu tvrđavu do sada uloženo više od 60 miliona dinara, Stojadinović ističe da je Grad uložio oko 16 miliona dinara, resorna republička ministarstva 35 miliona, a Američka ambasada osam miliona dinara.

"Pored Starog grada, koji predstavlja biser i simbol Grada Užica, imamo i hidrocentralu pod gradom, neolitsko naselje čije otvaranje će biti uskoro, zelenu stazu koji zajedno čine ogroman turistički potencijal. Narednih dana će biti aktivirani i ostali turistički sadržaji, poput izdavanja bicikala, trotineta, kajaka i turističkog vozića."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 985 idi na stranu