Foto: Rina
Foto: Rina

Vulkanska kupa u srcu Srbije: U srednjem veku bila jedno od najvažnijih utvrđenja FOTO/VIDEO

Podeli

Da je Srbija u neka davna vremena bila prepuna aktivnih vulkana, najbolje svedoče brojne ugašene kupe vulkanskog porekla koje se nalaze širom naše zemlje.

Najviše ih se može videti na planini Rudnik, a ona koja se po svom izgledu izdvaja od ostalih svakako je Ostrvica, koju još nazivaju i kapom Šumadije.

Kako su aktivni vulkani prestali da postoje pre mnogo godina, u srednjem veku ona je bila jedno od utvrđenja za koje su se borile tadašnje velike sile.

Foto: Rina
Foto: Rina

"Ostrvica je igrala izuzetno važnu ulogu u odbrani tadašnje srpske države, bila je najvažnija tvrđava u ovoj oblasti i ko je upravljao njom, upravljao je i celim ovim krajem. Zato su se velike borbe vodile upravo tu. Narod koji je naseljavo to područje bavio se rudaranjem, živeli su od toga i zato su bili još intersantniji stranim silama da je osvoje. Utvrđenje je bilo središte vojne uprave rudničke oblasti. Prema istorisjkim podacima prvi put je pod tursku upravu palo 1438. godine, i dugo je to bilo tursko utvrđenje", rekao je za Rinu Dejan Radičević, profesor Filozfoskog fakultetu u Beogradu.

Foto: Rina
Foto: Rina

Osnova grada je nepravilna, prilagođena obliku terena.

Utvrđenje je podeljeno na dva platoa, koja su povezana masivnim odbrambenim zidom.

Na pristupačnim jugozapadnim padinama, ispod utvrđenog dela grada, razvijalo se podgrađe na kom se danas vrše arheološka istraživanja.

"Osamdesetih godina prošlog veka na ovoj lokaciji sprovedana su istraživanja u organizaciji Arheološkog instituta u Beogradu, kada je istraživano na Velikom gradu u Podgrađu i na lokalitetu Metaljka, gde su otkriveni ostaci jednobrodne crkve. Radi se o građevini koja najverovatnije potiče iz 14. ili 15. veka. Prvo su otkriveni temelji crkve i za sada je istraženo njeno unutrašnje lice , a nastavljamo dalje sa otkrivanjem zidova. Pred nama je i da utvrdimo da li je crkva kasnije pretvorena u džamiju i koliko dugo je služila svrsi“, izjavila je Ana Cicović, kustoskinja Muzeja rudničko–takovskog kraja.

Ostrvica je u maju 2009. godine proglašena za spomenik prirode i predstavlja veliki turistički potencijal rudničkog kraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 985 idi na stranu