Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Koronavirus ugrožava posetu? U planu bilo 4 miliona stranih i domaćih turista

Podeli

Ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasim Ljajić izjavio je danas da je moguće da će planovi za turizam u 2019, koji su zacrtani na početku godine, pretrepeti male izmene zbog situacije sa koronavirusom, ali se nada da te promene neće biti velike.

Ljajić je na otvaranju Sajma turizma rekao da je bilo planirano da ove godine imamo četiri miliona stranih i domaćih turista, devizni priliv od 1,5 milijardi evra i 10,6 miliona noćenja.

"Videćemo da li će se to ostvariti i ako se kriza sa virusom reši za 15 do 20 dana, to možemo da nadoknadimo do kraja godine budući da u drugoj polovini aprila kreće sezona u punom zamahu. A ako potraje, planovi će morati da se revidiraju", rekao je Ljajić.

On je kazao da je ovo godina velikih reformi i investicija u turističku ponudu i dodao da je planirano 45 projekata vrednih 200 miliona evra, kao i da će realizacija nekih za koje je završena projektno-tehnička dokumentacija početi već ove godine, a među njima je izgradnja gondola od Brzeća do Kopaonika.

Ljajić je izrazio očekivanje da neće biti nestabilnosti i da će uspeti da se realizuje sve što je planirano. Dodaje da je od januara ove godine počela implementacija dva pravilnika koji su predviđeni zakonom o turizmu, a da je cilj da se zaštite putnici.

"Nadamo se turističkom bumu": Uskoro izgradnja gondola od Brzeća do Kopaonika

"Tokom godine preko turističkih agencija putuje 1,3 miliona ljudi i želimo da im omogućimo sigurnost i sprečcmo zloupotrebe i prevare, te verujemo da će zakoni i ova dva pravilnika pružiti zaštitu i uvesti red u rad turističkih agencija", rekao je ministar.

On je naveo da je 72 odsto agencija već uskladilo svoje poslovanje sa novim propisima i da je to pokazatelj toga da će postojati dodatna ozbiljnost u radu svih koji se bave organizacijom putovanja. Ministar je rekao da će i sistem e-turist početi da se primenjuje od aprila i da će, takođe značiti dosta za sigurnost i bolji kvalitet usluge, da će ugostiteljima olakšati poslovanje, olakšati prijavu, kategorizaciju... Istakao je da će se u svakom trenutku znati tačan broj gostiju u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 985 idi na stranu