Foto: Printcsreen / YouTube/ B92
Foto: Printcsreen / YouTube/ B92

Crna reka kao "skriveno svetsko čudo": Manastir u steni u tajnosti 700 godina

Podeli

Još jedna srpska znamenitost se našla na sajtu Vodiča do skrivenih svetskih čuda - Atlas Obscura, a sada se radi o manastiru Crna reka.

Oni koji su manastir posetili razumeće zašto je prvo istaknuta njegova arhitektura i neobična konstrukcija, posebno za period kada je nastao.

Manastir je napravljen unutar udubljenja u steni, što veovatno bilo teško učiniti u 13. veku. Kada pogledate ka manastiru, deluje kao da drvene monaške sobe prosto vise sa stene iznad klisure Crne reke.

Do samog manastira u steni vodi drveni pešački mostić, za koji se veruje da je nekada mogao de se podigne i tako činio da bude nemoguće dopreti do manastira i napasti ga.

U okviru Crne reke nalazi se i crkva ukrašena freskama iz 16. veka posvećena Svetom Arhangelu Mihailu, kojem se pripisuje i lekovitost vode koja se u pećini skuplja kap po kap, a kažu da je naročito čudotvorna kod slabog vida.

U manastiru se čuvaju i mošti Svrtog Petra Koriškog, poznatog srpskog podvižnika iz 13. veka. Poznato je i da je u 15. veku hezihast Joanikije Veliki proveo neko vreme u ovom dobro čuvanom manastiru.

Ono što je na sajtu još navedeno jeste da se očekuje poštovanje pravoslavnih običaja, posebno kada se radi o oblačenju i fotografisanju koje nije svuda dozvoljeno.

Ovaj manastir se nalazi na području Raške, u blizini sela Ribarići južno od Novog Pazara. Do manastira se dolazi Ibarskom magistralom, a do samog manastira vode uske serpentine.

Manastir je malo kome bio poznat 700 godina, a dugo je bio i napušten, da bi tek 1979. godine ponovo došlo malo bratstvo i oživelo ovaj skriveni dragulj srednjovekovne kulture koje je, iako o tome nema ni reči na stranom sajtu, otkriveno "lečenje" i nedozvoljenim metodama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 985 idi na stranu