Foto: RINA
Foto: RINA

Gradi se replika dvorca Obrenovića, posle 100 godina: "Još jedan korak ka razvoju turizma"

Podeli

Izgradnja replike dvorca Obrenovića u Takovu, koji je izgoreo u požaru 1917. godine, počeće ove godine. Na mestu na kome je nekad bila kraljevska vila nakon vatrene stihije ostali su samo zidovi koji su s vremenom propali.

Investicionim planom "Srbija 2025" u sekciji za turizam opredeljena su sredstva za izgradnju.

"To će biti još jedan korak ka razvoju turizma u našoj opštini. A Takovo kao istorijsko mesto zaslužuje takvu građevinu. Počinjemo sa projektnom dokumentacijom, sledi eksproprijacija kao i izdavanje građevinskih dozvola. Ako sve bude išlo očekivanim tokom, sa radovima ćemo početi do kraja godine. Panirano je da država u ovaj projekat uloži oko pet miliona evra", kaže za Rinu predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević.

Prvobotni dvorac bio je namenjem za kralja Aleksandra i kraljicu Dragu Mašin, a izgradili su ga meštani Takova narodnim kulukom bez novčane nadoknade u čast Obrenovića.

"Spolja je izgledao kao švajcarska vila, a unutra je bio namešten u šumadijsko-moravsko stilu. Imao je prizemlje i sprat, kao i drveno potkrovlje, koje je i bilo uzrok požara. Nalazile su se tu i banket-sala, sala za kartanje, spavaće sobe i veliki trem, a fasada je bila upečatljiva", kaže Aleksandar Marušić, direktor Narodnog muzeja Rudničko-takovskog kraja.

Kraljevski par ovde je boravio samo jednom, u leto 1902. godine, kad su im svečano bili i uručeni ključevi ovog dvorca.

"Prema zapisima, ovde su došli na proputovanju iz Gornje Dobrinje i nastavili dalje prema Čačku i Gornjem Milanovcu. Zbog nesrećne sudbine koja je već sledeće godine zadesila kraljevski par, to je ujedno bio njihov prvi i poslednji boravak u dvorcu koji je srpski narod sagradio za njih", kaže Marušić.

U planu je da replika dvorca Obrenovića, čiji početak gradnje se očekuje ove godine, bude polurezidencijalnog karaktera i tu će se primati najviše svetske delegacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 985 idi na stranu