Foto: depositphotos/ Kisa_Markiza
Foto: depositphotos/ Kisa_Markiza

Spremate se za zimovanje? Skija od 30.000 do 120.000 dinara, a pancerice...

Podeli

Ekspo-zim sajam počeo je danas i održava se do 8. decembra od 10 do 20 časova, ali ukoliko ovo dešavanje pamtite kao veliki i važan događaj, verovatno ćete biti veoma iznenađeni.

Kada odete na Beogradski sajam do šaltera za informacije u hali 4, pokazaće vam mapu sa izlagačima i već tada možete da primetite, a možda će vam se požaliti i oni koliko je manje zainteresovanih, i izlagača, ali i onih koji bi posetili sajam zbog ljubavi prema zimskim sportovima.

Osim što će posetioci videti ponudu zimske opreme, na sajmu će imati priliku da se upoznaju sa radom volonterske neprofitne organizacije čiji je zadatak pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima. Gorska služba spasavanja Srbije godišnje ima oko 1.000 intervencija, a na sajmu će posetioci moći da se oprobaju u osnovama hitne pomoći.

Foto: depositphotos/ Kisa_Markiza
Foto: depositphotos/ Kisa_Markiza

Činjenica da sam sajam Ekspo-zim poslednjih godina ne posećuje onoliko ljudi koliko ih je ranije dolazilo ne znači da je poseta na planinama manja, naprotiv. Cele prošle sezone je u kontinuetetu bilo između 5.000 i 7.000 skijaša na stazama svakog dana.

Prošle sezone je bila 20 odsto veća poseta planinama, a kako kažu iz Skijalište Srbije, i ove godine se očekuje još veći rast. Sezona na Kopaoniku je otvorena danas, a prva tri dana cena skipasa je umanjena za 30 odsto, a oni koji kartu kupe na sajmu Ekspo-zim imaće popust od 10 odsto.

Na sajmu su predstavljena skijališta Crne Gore, a glavna vest je nova skijaška staza Kolašin 1600. Direktor Skijališta Crne Gore kaže da je "apsolutno sve spremno za početak zimske turističke sezone" koja se otvara 14. decembra u novom ski-centu Kolašin 1699, dok se 21. decembra otvara sezona na Žabljaku, a ukupno Crna Gora ove godine nudi 7 ski-centara.

Na štandu crnogorskih skijališta, promotivni materijal je napisan na engleskom jeziku, a ukoliko ovaj jezik ne znate, pitajte ljubazne radnike za pultom šta god da vas zanima vezano za neku od zimskih ponuda Crne Gore.

U hali 4 do 8. decembra očekuju vas prodavci najboljih marki skijaške opreme, a za one kojima je previše da izdvoje do 120.000 dinara za skije, tradicionalno ima gotovo jednak broj i onih koji prodaju polovnu opremu. Kada kupujete polovne skije, možete ih naći po najnižoj ceni od oko 50 evra, ali, ukoliko imate stare, možete ih zameniti samo uz doplatu razlike.

Cene na sajmu su snižene od 10 do 60 odsto, u zavisnosti od štanda na kojem kupujete i od toga šta kupujete. Kod nekih od najboljih proizvođača na našem tržištu cene novih skija su od 30.000 do 120.000 dinara, a pancerica do 60.000.

Foto: depositphotos/ sonyakamoz
Foto: depositphotos/ sonyakamoz

I izlagači i zaposleni na sajmu primećuju znatno manju zainteresovanst za ovaj događaj, ali ipak se svi trude da skijanje kao sport približe deci, pa je moguće pronaći kompletić skija i pancerica za decu od dve i po godine (minimalna starost za "zvanje skijaša") po ceni od 15.000 dinara.

Ono što se ističe kao važno jeste da, koliko god da smatrate da ste dobri i iskusni skijaši, treba da slušate savete prodavaca koji znaju svoj posao, jer je veoma važno da se kupi prava oprema koju preporučuju oni koji o skijanju i opremi znaju mnogo.

Sajam će biti otvoren do 8. decembra od 10 do 20 časova, cena pojedinačne karte je 350 dinara, a cena grupne je 250. Hala 4 nalazi se iza hale 1, ulazi se sa strane parkinga, na kojem je cena po satu 150 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 985 idi na stranu