Foto: depositphotos/Russieseo
Foto: depositphotos/Russieseo

Posle više od 30 godina otvorena brodska linija između Srbije i Rumunije

Podeli

Na prvu vožnju, od 15 minuta, u Rumuniju je besplatno krenulo 30 putnika.

To je ozvaničeno isplovljavanjem turističkog broda “Horizont” iz međunarodnog putničkog pristaništa “Kladovo” prema rumunskom gradu Drobeta Turnu Severin, inače energetskom središtu ove zemlje.

Sa međunarodnog putničkog pristaništa “Kladovo” polasci će svakoga dana biti u 9, 14 i u 21 čas. Cena karte u jednom pravcu je 600 dinara, dok povratna košta 900 dinara, prenose Daljine.

Za prva tri meseca ove godine opštinu Kladovo posetilo je 15 odsto više turista nego u istom periodu prethodne godine, što je statistika koja obavezuje da se ovaj trend i nastavi.

“Planiramo da oplemenimo ponudu, jer je turizam naša najznačajnija grana i naša vizija kojom želimo da stavimo Kladovo na turističku mapu, ne samo istočne Srbije nego i cele Srbije”, istakao je Saša Nikolić, predsednik opštine Kladovo.

Nova turistička atrakcija imaće i pozitivne efekte na porast broja gostiju u opštini Kladovo u kojoj često borave rumunski turisti, pa se s razlogom očekuje da će brod Horizont imati i dosta putnika iz Turnu Severina.

Očekuje se da će međunarodna brodska linija olakšati put turistima i iz Srbije i iz Rumunije, a smanjiće se i gužve na graničnom prelazu “Đerdap”.

Turnu Severin se nalazi na obali Dunava, na njegovom izlasku iz Đerdapa, pa je Kladovo tačno naspram njega. Iza grada se šire krajnja pobrđa Karpata, a južno se pruža Vlaška nizija. Severin je poznat po svom brodogradilištu i monumentalnom rimskom kamenom mostu koji je u vreme cara Trajana povezivao Severin i Kladovo, preko Dunava.

Nedaleko kod Kladova, na obali Dunava nalazi se Fetislam, srednjovekovna tvrđava, koja je u izuzetno zapuštenom stanju i koja čeka obnovu, nadamo se bolju nego Golubački grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 985 idi na stranu