Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Doživi Beograd: Šetnja kroz srpsku prestonicu FOTO

Podeli

Bilo da živite u Beogradu, ali da ste svoje kretanje sveli na relaciju posao-kuća ili da živite u nekom drugom gradu, a da se glavnom gradu vraćate kad ugrabite malo vremena, nikada nije na odmet da prošetamo omiljenim delovima Beograda.

Današnju turu počinjemo naravno od Beogradske tvrđave.

Naziv Kalemegdan (kale - tvrđava, megdan - polje) je dobila, jer je u vreme Turaka ova tvrđava služila da se osmotri neprijatelj i sačeka za borbu.
Šetnja Kalemegdanom je šetnja kroz prošlost - Vojni muzej, Grobnica narodnih heroja, Rimski bunar, Galerija Prirodnjačkog muzeja, crkve Ružice i Svete Petke samo su neki od bitnih tačaka Beogradske tvrđave.

Foto: Zoran Spremo
Foto: Zoran Spremo

A kada se umorite od obilaženja Kalemegdana, sa platoa kod spomenika Pobednik možete da gledate na ušće Save u Dunav i "odmorite oči" i noge, a sigurni smo da će vam tada još jednom postati jasno koliko je naš Beograd jedinstven i čaroban.

Potom ne propustite priliku da se spustite do reke i prošetate Sava promenadom pored Beograda na vodi te se uverite u lepote i monumentalnost Kalemegdana iz drugog ugla.

Foto: Andrej Nihil
Foto: Andrej Nihil

Kada smo se već spustili na reke idemo do Ade Ciganlije, koja je "more Beograda" i na kojoj ćete pronaći sve ono što će vam nahraniti dušu - šetnju, kupanje, rekreaciju i vraćanje prirodi. Idealno mesto za beg od vreline i mnogima omiljena lokacija kada žele da pobegnu iz centra grada, a da opet budu blizu svih dešavanja.

Foto: Andrej Nihil
Foto: Andrej Nihil

Dalje, odlazimo 16 kilometara od Beograda, na Avalu, jedno od omiljenih izletišta Beograđana. Do Avale možete da se popnete i kolima, pa vam predlažemo da iskoristite vijugavu pešačku stazu kojom se lagano stiže do njenog vrha. A tamo se možete vinuti na preko 200 metara visine posetom Avalskom tornju, sa koga se prostire bajkovit pogled na zelenilo Šumadije koje se na horizontu spaja sa plavim nebeskim svodom.
Nedaleko od tornja ponosno se uzdiže spomenik Neznanom junaku, posvećen srpskim junacima iz Prvog svetskog rata.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nakon celodnevne šetnje, jednodnevni izlet završavamo u Skadarliji.

Četvrt koju porede sa pariskim Monmartrom otvara prolaz u boemski deo Beograda s kraja 19. i početka 20. veka.

Nacionalni specijaliteti, srdačnost ljudi i zvuci starogradske muzike učiniće da današnja šetnja našom prestonicom dobije najlepši epilog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 494 idi na stranu