Foto: B92
Foto: B92

92 sata u Dubaiju: Lažni perači prozora i dinosaurus iz tržnjaka

Podeli

Ukoliko ne znate da li se zaista plašite visine, čak i kratkotrajni boravak u Dubaiju pomoći će vam da otklonite sve dileme. Ovaj grad, prosto rečeno, živi tek negde tamo iznad pedesetog sprata.

Videli smo Dubai sa zemlje, videli smo i pustinju… Vreme je, dakle, da se vinemo u vazduh. Penjemo se odmah na vrh palme, negde na 240 metara visine.

Ne, nisu u Dubaiju palme visoke stotinama metara. Tako nešto je nemoguće, uostalom. Ne bi se čak ni ovde usudili da probaju da naprave tako nešto. Mada…

Da ste se pre samo dvadesetak godina našli na istom ovom mestu na kom mi sada stojimo ne samo da ne biste bili 240 metara iznad zemlje, nego tu ne bi bilo kopna uopšte. Ova tačka, naime, dobrih je 1,5 kilometara daleko od obale i još tamo neke 2000. godine ovde je bilo samo duboko more. I jedan san.

San usnut tek nekoliko godina pre toga doveo je do izgradnje jednog od najneverovatnijih projekata ikada zamišljenih - Džumeira palme.

Svih njenih 5,6 miliona (da, miliona) kvadrata nastalo je nasipanjem kamena i peska po morskom dnu sve dok iz tog mora nije niklo (veštačko, dakle) ostrvo površine 5,7 kvadratnih kilometara sa stotinama vila, desetinama hotela, ogromnim tržnim centrom, sopstvenom železnicom, parkovima, plažama… Ukratko, ni iz čega podignut je jedan mali, superluksuzni grad.

I u njegovom srcu nalazi se toranj, na čijem se 51. spratu sada i mi nalazimo.

Ošamućeni od pogleda, nemamo mnogo izbora nego da siđemo. Doduše, samo jedan sprat niže.

92 sata u Dubaiju: Leteća tuna u džinovskoj krofni

Ne, neće vam tamo ništa jasnije biti da pojmite grandiooznost svega oko debe. Ali, sprat niže o tome uopšte nećete razmišljati. Nećete, zapravo, ni o čemu razmišljati. Na ovom se spratu, naime, nalazi najviši 360° infiniti bazen na svetu.

Kao, sada već, eksperti za terminologiju odmah shvatamo o čemu se radi. Bazen ide duž sve četiri ivice zgrade pa ono malo posetilaca koji ovde zaista dođu plivanja radi mogu da "vrte" krugove oko tornja sve vreme uživajući u nestvarnom, otvorenom pogledu na grad.

Oni koji, pak, dođu da bi Instagram znao da su ovde bili ne moraju da brinu. Na koju god stranu da krenu, dobrih kadrova ne manjka. Još kad otkriju da vino može da se pije i sedeći na ivici "ambisa"…

Foto: B92
Foto: B92

Nedovoljno ekstremno? Ok, rešićemo to. Ali prvo – potpis. Sve što se možda desi biće na vašu odgovornost. Trebaće nam i podaci vašeg emergency kontakta. I dalje ok? Super, vežite se pa da krenemo.

Ne, zaista, morate da budete vezani.

Na 50. smo spratu ponovo, ponovo ćemo u krug oko zgrade, samo je zgrada druga. I umesto u kupaćem, u zaštitnoj smo opremi, sa sve šlemom na glavi. Iako delujemo tako, nećemo prati prozore. Krenuli smo u šetnju.

Sky Views Edge Walk, tu smo. Odmah iznad čitavog jednog sprata sa staklenim podom i odmah pored staklenog tobogana na 220 metara visine. "Diznilend za odrasle", rekosmo već.

Pre šetnje ide kratka obuka kako se ponašati na otvorenom i onda pravac napolje. Sledi dvadesetak minuta šetnje ivicom solitera bez ikakve ograde. Jedino što vas deli od (pre)brzog silaska u prizemlje jeste kabl kojim ste zakačeni i obećanje domaćina da je sve potpuno bezbedno.

Zanimljivo je koliko se čovek brzo adaptira. Pre nego što i shvatite, naklatili ste se nad ambis. I još nasmejani pozirate, dok tražite najbolji ugao za fotku.

Pa se onda još i zaljuljate. I onda opet. I opet.

A ako ste baš odvažni (dobro, ćaknuti) možete i da se klatite naglavačke. Jer, zašto ne.

Kako to posle drugima objasniti pitanje je na koje nemamo odgovor.

Ali zato znamo šta da radite ako ste posle svega ovoga ogladneli a ipak vam se još uvek ne spušta među "smrtnike".

Kad i večeri prethodi potvrda o odricanju od odgovornosti, kratka alpinistička obuka i vezivanje u stolici nekako znate da "više niste u Kanzasu".

Doduše, i pogled na ove kranove dovoljno govori.

Foto: B92
Foto: B92

Ima u životu tih "probati makar jednom" iskustava. Ovo je jedno od njih.

Dinner in the sky je koncept prisutan širom sveta. Ipak, deluje da se ovde najbolje uklapa u ambijent. Večerate na platformi koja visi u vazduhu, vezani konobari serviraju hranu takođe vezanim gostima. Solidna klopa, savršen pogled na obale Dubaija, solitere, turističke brodiće i vrlo vesela ekipa sa kojom delite iskustvo obedovanja u vazduhu…

92 sata u Dubaiju: Rumunski san, Pera Kamerunac i kralj Svazilenda

Šta biva kad nekom ispadne escajg sa 50 metara visine srećom nismo imali prilike da saznamo.

I to je to. Kažu da putovanja, kad su dobra, prolete. Ovo mora da je bilo dobro.

Pre povratka kući, ipak, vreme je za šoping.

Ceo je Dubai, uostalom, jedan veliki trgovački centar. Greh bi bio otići a ne svratiti barem u neki od brojnih tržnih centara.

Ovaj put nećemo u onaj na Palmi, odmah ispod bazena i vidikovca. Preskočićemo i onaj sa zatvorenom skijaškom stazom. Idemo u najveći.

Foto: B92
Foto: B92

Dubai Mall ima mnogo stotina hiljada kvadrata, i mnogo prodavnica svega i svačega, restorana i čega sve ne. Nećemo o tome, potrajalo bi. Nešto drugo ćemo da pomenemo.

Najveći (logično) akvarijum u tržnom centru nalazi se baš ovde. Ima 10 miliona litara zapremine i sigurno je nadrealno iskustvo. Nažalost, iskustvo koje se sačekati neku novu posetu. Međutim, i spolja se možete sasvim lepo provesti uz jedan od zidova džinovskog tanka gledajući kako kraj vas plivaju nebrojene ribe, pa i poprilično velike raže i ajkule.

Nad tim zidom nadvio se još jedan rekoder. Najveći ekran na svetu, u nekoj kategoriji svakako. Ono što smo zapamtili je da ima 1,7 milijardi piskela. I da bi verovatno baš valjalo na nejmu gledati kako Mitar u 90. minutu daje gol Brazilu za pobedu Srbije.

Tu, na par koraka odatle ulaz je u “suk”. Pravi mali lavirint “ulica” napravljen da simulira arapsku tržnicu. A u njenom “srcu”, na malenom platou nalazi se pravi dinosaurus. Pravi skelet dinosaurusa, to jest.

Foto: B92
Foto: B92

Dubai Dino pre 155 miliona godina slobodno je šetao današnjom teritorijom Sjedinjenih Država. Njegov skelet pronađen je negde u Viskonsinu 2008. godine, a odatle ga je put doveo ovde - u sred tržnog centra.

Koliko je novca bilo potrebno da se ovaj sedam metara visoki i 24 metra dugački Diplodocus Longus kupi, premesti i bezbedno postavi nismo ni pitali ali ne deluje da je bilo jeftino.

U svakom slučaju - tu je pa ga nemojte zaobići kad sledeći put dođete u Dubai. A morate doći. To je i vama sada verovatno jasno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 502 idi na stranu