Galapagos; Foto: Aleksandar Despotović
Galapagos; Foto: Aleksandar Despotović

Svetski putnik za B92.net: "Bali je razočarenje, Maroko raj, a morski lav - drug" FOTO/VIDEO

Podeli

Dok jedni maštaju o svojim snovima i ne usuđuju se da naprave prvi korak ka njihovom ispunjenju, Aleksandar svoje snove živi. Od lova na aurora borealis na -30 stepeni Celzijusovih do morskih lavova koji sede sa vama na klupi i džinovskih kornjača koje prelaze ulicu: Aleksandar je za B92.net podelio najupečatljivije trenutke sa putovanja po Južnoj Americi, kao i iz Murmanske oblasti koju je posetio ranije u toku godine.

Aleksandar Despotović (32) iz Raške živi san mnogih: putuje po svetu, a budući da svoj posao može da radi sa bilo koje tačke na planeti spaja lepo i korisno.

Do sada je obišao oko 40 zemalja, a na njega su pored Ekvadora o kojem će nam između ostalog pričati u nastavku teksta, najveći utisak ostavili Maroko,Kenija i Indonezija.

Od bližih evropskih zemalja je izdvojio posetu Ukrajini i Rusiji.

Destinacije koje su preopterećene turizmom ga ne zanimaju preterano te nam je priznao da su ga destinacije poput Balija i Egipta razočarale, jer kao i sva mesta koja su "prenatrpana" turistima gube na autentičnosti iako mogu mnogo više da pruže od jedne savršene slike za Instagram.

Povod za naš razgovor je bilo njegovo nedavno putovanje u Južnu Ameriku čime je ispunio dugogodišnji san.

Snežana je prošla indijanski vatreni krug: Sada im pomaže da dođu do "Gospodara prstenova" FOTO

O Ekvadoru

Galapagos, Foto: Aleksandar Despotović
Galapagos, Foto: Aleksandar Despotović

Južna Amerika ga je dugo fascinirala što zbog raznolike prirode što zbog bogatstva kulture naroda koji tamo žive.

"Odlučio sam da posetim Ekvador, jer je to relativno mala zemlja u Južnoj Americi u kojoj se može videti sve ono što ovaj kontinent čini posebnim: od prašuma Amazonije, vulkana iz planinskog venca Anda, pa sve do obale Pacifika i arhipelaga Galapagosa", rekao je za B92.net Despotović.

Jedno je sigurno, sa ovog putovanja nosi nezaborna iskustva, a kada smo ga pitali šta je na njega ostavilo najveći utisak, kao "iz topa" je odgovorio Galapagos, mesto na kojem su se, kako kaže, ljudi saživeli sa životinjama.

Na klupi sa morskim lavovima, džinovske kornjače prelaze ulicu

Galapagos, Foto: Aleksandar Despotović
Galapagos, Foto: Aleksandar Despotović

"Zamislite da sedite na trgu, a na klupu do vas se penje morski lav. Ili se vozite autom, a na pešačkom prelazu džinovske kornjače prelaze put", priča nam Aleksandar i dodaje da je jasno da džinovske kornjače vladaju ostrvom čim postoje i saobraćajni znakovi "oprez, kornjače na putu".

Ali pored njih, tu su i brojne druge životinje: pingvini, iguane, flamingosi, Darvinove zebe i druge endemične vrste, kojima je zajedničko da drugog neprijatelja (osim čoveka) nemaju.

Sa malo novca i mnogo entuzijazma: Arsen Krsmanović već četiri godine otkriva Južnu Ameriku

Za ovakav odnos prema životinjima su zaslužni i naučnici.

"Kada slećete na aerodrom, prolazite posebnu proceduru kako bi se utvrdilo da vaš boravak neće naškoditi životinjama."

Prvi Srbin na Kotopaksiju; čaj od lišća koke protiv visinske bolesti

Kotapsi, Foto: Aleksandar Despotović
Kotapsi, Foto: Aleksandar Despotović

Nikada neće zaboraviti ni uspon na aktivni vulkan Kotopaksi, na kojem se poslednja erupcija desila 2015. godine, a dok se peo, najveći problem mu je predstavljala visinska bolest.

"Iako nisam iskusan planinar, nekako sam uspeo da savladam visinsku bolest i popnem se na 4.800 metara nadmorske visine. Da budem iskren, dok sam se peo, nije mi bilo ni do čega: pred vama je samo jednoličan uspon, nosi vas vetar, hodate satima po klizavom kamenju i zaleđenoj lavi. Pored velikog uspona i hladnoće, prepreku u penjanu predstavlja i redak vazduh, koji vas omamljuje i čini umornim. Srećom, lokalac Edvin mi je otkrio lokalnu tajnu za prevazilađenje visinske bolesti – čaj od lišća koke! U planinarskom domu su mi rekli da sam prvi Srbin koji je bio tu. Kada sam u domu video mnoštvo zastava raznih zemalja, bilo mi je žao što i ja nisam poneo zastavu naše zemlje."

Nacionalni park koji su putnici proglasili osmim svetskim čudom FOTO

Glavni grad najbliži Suncu

Kito; Foto:Aleksandar Despotović
Kito; Foto:Aleksandar Despotović

Aleksandru je oduvek bilo bitnije da upozna ljude i kulturu naroda koji obilazi nego turističke atrakcije.

I sam glavni grad, Kito, predstavlja atrakciju za sebe.

"Iako nije najviša metropola, Kito je glavni grad koji je zvanično najbliži suncu: nalazi se na ekvatoru i to na 2.850 metara nadmorske visine. Tamo sam iskusio nešto jako neobično. Naime, i kad je oblačno i sveže, zbog visokog UV zračenja, vrlo lako izgorite."

Obrnuti safari i glave ratnika oko vrata

Amazonija, Foto: Aleksandar Despotović
Amazonija, Foto: Aleksandar Despotović

Nekoliko dana je proveo u Amazoniji, u srcu prašume koju sa pravom zovu "Pluća sveta"

"U šali smo to iskustvo nazvali obrnuti safari, jer smo se, u stvari, molili da ne vidimo nijednog od amazonskih predatora, poput jaguara ili anakondi. To se, hvala Bogu, nije desilo, ali smo videli puno životinja koje ne žive u našem okruženju, poput pirana, oposuma, majmuna, lenjivaca, kolibrija i papagaja. Najuzbudljivije mi je bilo upoznavanje sa pripadnicima amazonskih plemena i učenje o njihovim običajima", priča nam Aleksandar izdvajajući nam jedan običaj, koji mu je isprva delovao zastrašujući.

Ovaj ritual podrazumeva da oko vrata, kao trofej, nose odsečene, skuvane,a onda ukrašene glave ratnika koje su pobedili.

"Vodič nam je u šali rekao da su im to zapravo bivše ljubavi, te da bismo mogli da naučimo zanat od njih (smeh)", kaže Aleksandar.

Aurora borealis u Murmanskoj oblasti

Foto: Aleksandar Despotović
Foto: Aleksandar Despotović

Kada smo već počeli da pričamo o nezaboravnim iskustvima, nismo mogli da ga ne pitamo o aurori borealis i Murmanskoj oblasti, koju je posetio u januaru ove godine.

Sada je i to moguće: Posmatrajte polarnu svetlost iz fotelje UŽIVO

Foto: Aleksandar Despotović
Foto: Aleksandar Despotović

Putovanja uvek organizuje sam,a česta opcija mu je kaučsurfing (couchsurfing), jer tako može da upozna lokalno stanovništvo i razmeni iskustva sa njima.

Preko kaučsurfinga je upoznao Dimu koji mu je pokazao neke od najinteresantnijih atrakcija Koljskog poluostrva, poput lova na auroru borealis, obalu Severnog okeana i poseta Sami narodu i farmi irvasa.

"Na severu Rusije smo bili u januaru, kada je sve vreme bila polarna noć. Dima nam je pomogao oko lova na auroru borealis – iako je temperatura bila minus 30, sav taj adrenalin dok posmatrate ovaj neverovatan fenomen učini da ne mislite na hladnoću i da uživate u nebeskom spektaklu. (Priznajem, i vodka nam je pomogla u tome!) Imali smo mnogo sreće da se aurora borealis – koja se pojavljuje jako retko i u specifičnim vremenskim uslovima – pojavila upravo dok smo mi bili tamo", kaže nam Aleksandar.

Foto: Aleksandar Despotović
Foto: Aleksandar Despotović

Za kraj ga pitamo da posavetuje naše čitaoce koji žele da putuju, a stalno koriste izgovore.

Priznaje da najviše je novca potrebno za avionsku kartu, ali i da tu može značajno da se uštedi ako karte kupujete nekoliko mesec napred.

"Sve ostalo zavisi od vas. Ono što bih svakako preporučio je da stupite u kontakt sa lokalcima i da od njih dobijete savete kako da prođete jeftinije, a da obiđete sve ono što ste želeli. Kao što sam već istakao, često i smeštaj pronalazim besplatno, putem kaučsurfinga", kaže i dodaje da mnogim ljudima to deluje nebezbedno, ali da se do sada niko nije razočarao.

"Nema ničeg lepšeg nego kad se sa putovanja vratite prepuni lepih utisaka i sa novim prijateljstvima", rekao nam je na kraju Aleksandar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 502 idi na stranu