Foto: NIkola Stojković
Foto: NIkola Stojković

Pet lokacija koje morate da posetite kad otputujete u Neum

Podeli

Leto nije završeno i možda tek sada planirate vaš godišnji odmor.

Gužve na granicama, ali i destinacijama su manje, tako da je septembar idealan period za odmor u pravom smislu te reči.

Ukoliko u poslednjem trenutku odlučite da posetite Neum, ovo su lokacije i mesta u njegovoj okolini koja morate da obiđete:

1. Kupanje

Naravno, kupanje u Jadranskom moru je glavni razlog posete jedinog bosanskohercegovačkog grada koji izlati na primorje. Istina, plaže nisu uređene kao što je to slučaj, na primer, u Grčkoj.

Neum nema toliko dugačku obalu, ali ima jako čisto more. Ne znam da li se nama posrećilo s vremenom, ali more je bilo savršeno! Plaže su uglavnom šljunkovite i betonske i gotovo na svakoj možete pronaći ležaljku. Istina, ležaljke se naplaćuju 7 KM što iznosi približno 430 dinara.

2. Počitelj

Nemojte propustiti da posetite Počitelj, grad koji je sagradio čuveni kralj Stefan Tvrtko I u drugoj polovini 14. veka. Prvi pisani dokument potiče iz 1444. godine, a u kasnijem periodu je grad bio pod upravom ugarske vojske. Godine 1471. pada u ruke Osmanlija, koji su upravljali do 1878. godine i do dolaska Austrougara.

Počitelj se danas nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.

Bosna i Hercegovina beleži dobre rezultate: Turisti većinom iz regiona

3. Manastir Žitomislić

Manastir Žitomislić se nalazi u neposrednoj blizini Mostara, u istoimenom mestu. Nalazi se na glavnom putu koji povezuje Mostar i Neum. Manastir potiče iz 16.veka, a izgradio ga je vlastelin Milisav. Od samog dana izgradnje je postao jedan od najznačajnijih manastira u Hercegovini.

4. Mostar

Kada ste došli do manastira Žitomislić, nema razloga da ne produžite još nekoliko kilometara i da obiđete Mostar – jedan od lepših gradova naših zapadnih suseda. Manastir Žitomislićsu tri najsunčanija grada u Bosni i Hercegovini.

Sve lepote Bosne i Hercegovine koje morate da posetite VIDEO

5. Titov bunker u Konjicu

Pri povratku prolazite kroz Konjic, naselja u kome se nalazi čuveni Titov bunker. Više desetina godina je planina Zlatar čuvala jednu od najvećih državnih tajni bivše SFRJ. Bunker je izgrađen za Tita, njegovu porodicu i bliže saradnike u slučaju rata.

Objekat podseća na lavirint, ima 100 prostorija i mogao je da obezbedi nesmetan život za 350 ljudi tokom šest meseci bez ikakvog kontakta sa spoljnim svetom. Radnici za izgradnju su bili pažljivo planirani i morali su da potpišu ugovor o ćutanju! Danas je Titov bunker u Konjicu pretvoren u muzej, a poseta ovakvog objekta predstavlja jedinstven doživljaj.

Mostar iz drugačije perspektive: Istorijski biser Bosne i Hercegovine

Preuzeto sa Turizmoblog.com

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 502 idi na stranu