Foto: Shutterstock/Dmitry Pistrov
Foto: Shutterstock/Dmitry Pistrov

Farska ostrva, zaboravljena vikinška zemlja

Podeli

Ako imate želju da jednog dana posetite Farska ostrva budite sigurni da će to biti put u vreme kada je život bio jednostavan, ali i put koji sigurno nikada nećete zaboraviti.

Obično teritorije postaju poznatije tek nakon sticanja nezavisnosti. A neke zadivljujuće teritorije i ostrva, koja su i dalje deo određene veće zemlje, često postaju zaboravljeni. Jedan takav primer su i Farska ostrva. Tokom vikinškog doba, ove teritorije su naseljavali Vikinzi, zajedno sa Grenlandom i Islandom.

Međutim, za razliku od Islanda, Farska ostrva nikada nisu postala potpuno nezavisna. Umesto toga, ostrva su i dalje, poput Grenlanda, konstitutivna teritorija Kraljevine Danske. U svakom slučaju, ovo je zadivljujuće mesto za posetu. Jedinstvena i zanimljiva destinacija koja čeka da bude otkrivena.

Farska ostrva – osnovni podaci

Gde se nalaze: 320 km severno od Škotske
Stanovništvo: 53.000
Status: Кonstitutivna teritorija Danske (sa visokim stepenom autonomije)
Prosečna letnja temperatura: 12°C
Prosečna zimska temperatura: 5°C
Klima je ovde subpolarna okeanska što ostrva čini vetrovitim, vlažnim, hladnim i oblačnim. Ipak, prosečna temperatura cele godine ostaje iznad nule zahvaljujući Golfskoj struji.

Malo istorije

Možda vas zanima:

Svi razlozi da posetite jednu od najpotcenjenijih destinacija na svetu

Farska ostrva - trava i ledeni okean

Za razliku od Islanda, Vikinzi nisu bili prvi ljudi koji su kročili na ova ostrva. Umesto toga, beleže se dva značajna, uzastopna perioda pre dolaska slavnih Nordijaca i njihovih brodova. Prva naselja su postojala još između 300. i 600. godine (prvi period), a drugi period je usledio između 600. i 800. godine. Preci sadašnjih stanovnika su Vikinzi – preciznije Nordijci koji su počeli naseljavati ova nepristupačna ostrva oko 800. godine. Govorili su starozapadnonordijski koji je rastao i razvijao se do raznolikosti jezika koji se danas govori na ostrvima – farskog jezika.

Zanimljivo je da su postojale tri grupe Vikinga. Nordijci, uglavnom iz Norveške, koji su naseljavali Farska ostrva, Island, Grenland. Danci, uglavnom iz Danske, koji su se kretali ka britanskim ostrvima, a tu su i Vikinzi iz Švedske, koji su se kretali ka Istočnoj Evropi, piše Travel Magazine.

Putovanje na Farska Ostrva

Uprkos svojoj izolovanosti u severnom Atlantiku, Farska ostrva su odlično povezana redovnim letovima iz Kopenhagena (Danska), Pariza (Francuska), Rejkjavika (Island), Edinburga (Škotska) i Bergena (Norveška). Iz poslednja tri grada let do ostrva traje svega oko sat vremena. Dve avio kompanije koje lete za Farska ostrva su "Scandinavian Airlines" i "Atlantic Airways".

Druga opcija za putnike koji imaju više vremena i želju za avanturom je trajekt. Brodska kompanija koja će vas sporijom opcijom odvesti do željene destinacije je "Smyril Line". Imajte samo na umu da brodovi polaze iz Danske i sa Islanda.

Farska Ostrva su daleko od utabanih staza i ništa nalik uobičajenoj turističkoj destinaciji. Ovde posetioce očekuju primeri dramatičnih pejzaža i divlji severni Atlantski okean, a sve daleko od turističkih gužvi. Okruženje je mirno i opuštajuće. Najveći grad, ujedno i prestonica, je Torshavn. Gradić je mali ali šarmantan, a može se pohvaliti i zanimljivim noćnim životom. Ostrva su neverovatno zelena, planinska i sva su povezana putevima i trajektima.

Aktivnosti na ostrvima se uglavnom svode na planinarenje i istraživanje divljih, ali predivnih predela na otvorenom. Postoji veliki izbor tura koje možete izabrati, ali lako je i da napravite sopstveni itenerer i sami obiđete ova dramatična, zaboravljena ostrva.

Toršavn

Toršavn je glavno mesto i prestonica ovog severnog arhipelaga. Kućice su šarene, a grad je nazvan po nordijskom bogu Toru ("luka Tora", u prevodu) koji se uglavnom predstavlja sa čekićem u ruci. U gradu se nalazi skoro trećina stanovništva ostrva. Toršavn je smešten u južnom delu ostrva Strejmoj – najvećem i najnaseljenijem od ukupno 18 koja čine Farska ostrva.

Dok ste ovde, proučite važnost ovaca za ostrva i kupite neki komad odlične dizajnerske vunene odeće napravljene upravo ovde u Toršavnu. Mnoge kuće u gradu i po ostrvima su ljupke i simpatično natkrivene travnatim krovovima. Moći ćete da nađete i veliki izbor kafića u evropskom stilu ali i tradicionalne opcije.

Stari grad prestonice je dobro očuvan, ali je većina drugih starih građevina, izgrađenih od drveta, podlegla stalnoj opasnosti koja je pretila od požara. Najstarije kuće datiraju iz 16. i 17. veka.

Drugačiji svet od onog na koji ste navikli čini da će putovanje na Farska Ostrva biti put koji verovatno nećete lako zaboraviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 502 idi na stranu