Foto: Ivana Dukčević
Foto: Ivana Dukčević

Da li ste čuli za ski centar na čuvenoj planini-vulkanu Erdžijes u Turskoj?

Podeli

Samo dvadeset minuta vožnje od milionskog, istorijskog grada Kajserija (Kayseri) u srcu centralne Anadolije, duž novog autoputa stigli smo u Ski centar Erdžijes (Erciyes Kayak Merkezi - na turskom: kayak znači - skijanje).

Smešten na nadmorskoj visini između 2200 i 3400 metara, u ski centru je između ostalih takmičenja tri godine za redom - 2016, 2017. i 2018. održan svetski kup u snoubordu (Snowboard World Cup). Vrh planine-vulkana Erdžijes iznosi čak 3917 metara.

Ovaj vulkan je najpoznatiji po tome što su njegovom erupcijom pre nekoliko miliona godina, zajedno sa vulkanom Hasan Dağı u južnoj Kapadokiji nastali predeli obližnje, bajkovite oblasti Kapadokije - "vilinski dimnjaci" čudesnih oblika od mekanog vulkanskog tufa.

Krajem 2009. godine, zbog blizine planine u Kajseriju se rodila ideja da bi beživotni vulkan Erdžijes - skoro potpuno bez drveća i na priličnoj nadmorskoj visini, mogao da bude pretvoren u zimski ski centar.

Foto: Ivana Dukčević
Foto: Ivana Dukčević

U pomoć su pozvani Austrijanci koji su pune dve godine na Erdžijesu radili na projektovanju staza i pomagali u planiranju infrastrukture budućeg ski centra.

Tokom zimske sezone 2011/2012, prvi domaći skijaši stigli su na ovu planinu, koja je do tada bila posećena samo tokom letnjeg perioda od strane planinara. Danas je na planini veliki broj stranaca.

U ski centru Erdžijes postoji pet hotela sa 3, 4 i 5 zvezdica, koji su raspoređeni duž glavnog puta na međusobnoj udaljenosti od oko 200 do 500 metara, i nalaze se u neposrednoj blizini početka ski staza.

Najluksuzniji je Hotel DAS, u kojem postoji bazen, spa centar i luksuzni bar-restoran. Cene smeštaja na planini su međutim skoro duplo više nego u gradu Kajseriju, do kojeg se od ski centra stiže za samo 20 minuta, novim autoputem.

Foto: Ivana Dukčević
Foto: Ivana Dukčević

Iz ovog razloga mnogi turisti opredeljuju se da svoju bazu postave u samom gradu gde u centru postoje dva velika, veoma dobra hotela, i čija je cena polupansiona skoro duplo niža (oko 50 € za dve osobe n/d u dvokrevetnoj sobi).

Svakog jutra, hotelskim taksijem (ili gradskim) za samo 20 minuta stiže se do podnožja skijališta. Cena taksi prevoza od grada do skijališta je oko 100 TL u jednom smeru (po kursu iz februara 2021), što je oko 12 €. Taksi se može zakazati, ili pronaći na velikom parkingu u podnožju skijališta, ali je prva varijanta sigurnija.

Ski centar Erdžijes ima 34 staze dužine 102 kilometra, od kojih je 36% plavih i zelenih - za početnike, 42% crvenih i 22% crnih staza za iskusne skijaše, do kojih prevoze dve gondole, dvosedi i četvorosedi. U ski centru je omogućeno i noćno skijanje.

Foto: Ivana Dukčević
Foto: Ivana Dukčević

Dnevni ski pass u ski centru košta 30 €, poludnevni 15 €, a onaj koji obuhvata samo gondolu od početne do gornje stanice i nazad - 1,5 €. U centralnoj zgradi u podnožju skijališta moguće je iznajmiti kompletnu ski opremu.

Od decembra 2020, u Turskoj je zbog pandemije korona virusa uveden policijski čas svakodnevno od 21 h do 5 h ujutro, i vikendom - od petka u 21 h do ponedeljka u 5 h. Ova zabrana međutim, ne važi za strane turiste kojima je kretanje dozvoljeno - bez ikakvih ograničenja.

Nošenje zaštitne maske obavezno je unutar zatvorenih prostora, ali i na otvorenom - na ulici, Kazna za nenošenje maske (što kontroliše komunalna policija) iznosi oko 100 €.

Foto: Ivana Dukčević
Foto: Ivana Dukčević

Piše: Ivana Dukčević

Tekst i fotografije deo su Instagram, Internet, Facebook stranica i knjige "Umetnost putovanja", zaštićeni su Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 502 idi na stranu