Foto: Ivana Dukčević
Foto: Ivana Dukčević

Paksos i Antipaksos, najmanja ostrva Jonske obale Grčke - na izletu sa Krfa

Podeli

U severnom delu Jonskog mora, nedaleko od južnih obala Krfa, na nekoliko kilometara udaljenosti nalaze se dva mala ostrva - Paksos i Antipaksos (Paxos / Antipaxos) ili, kako ih Grci nazivaju - Paksi i Antipaksi (Παξοι / Αντιπαξοι).

Dok na nešto većem Paksosu (oko 2400 stanovnika) postoje dva veća mesta - glavni Gaios (Γάιοσ) i nešto manja Lakka (Λάκκα), i asfaltni put koji ih povezuje, maleni Antipaksos je skoro nenaseljen - bez puteva i automobila, i broji oko 60 stalnih stanovnika.

Nalik manjim ostrvima Kiklada - ali i delovima Krfa u osami, i na slabo naseljenom Paksosu osim apartmanskog narazvijeniji je turizam koji se mahom odvija u udaljenim privatnim kućama sa bazenima, daleko od očiju prolaznika.

S obzirom da je blizu Krfa, osim od iznajmljivanja vila Paksos prosperira i od turista koji sa Krfa, brodićima svakodnevno dolaze na jednodnevni izlet.

Foto: Ivana Dukčević
Foto: Ivana Dukčević

Jednodnevni izlet brodom na Paksos i Antipaksos iz grada Krfa, počinje obilaskom zapadne obale Paksosa. Tokom plovidbe, brod će ući u nekoliko zaliva i zaustaviti se tik uz strme obale, gde se u stenovitim uvalama nalazi skriveno nekoliko prilično velikih pećina, a boja mora nestvarno je tirkiz plava.

Gotovo svaka od morskih pećina ima svoju priču vezanu ili za neku starogrčku legendu (najčešće o Posejdonu i njegovim morskim podanicima), ili za stvarne događaje.

Foto: Ivana Dukčević
Foto: Ivana Dukčević

U jednoj od pećina, tokom poslednja dva meseca Drugog svetskog rata bila je sakrivena grčka podmornica - sve do zvanične objave italijanske kapitulacije, kada se neprijateljska flota potpuno povukla iz grčkog mora.

Za one koji žele da se uvere kako izgleda nestvarno tirkiz plava morska voda, u nastavku plovidbe brod će se zaustaviti i usidriti stotinak metara od obala ostrva Antipaksos, na mestu gde veliki broj turista dolazi isključivo kako bi čitav dan proveli na kupanju u moru.

Za tirkiznu boju mora oko Antipaksosa, "krivac" je bela boja peščanog dna (boja vode na ovom mestu često se poredi sa onom oko obala nešto južnijih ostrva - Lefkade i Kefalonije).

Foto: Ivana Dukčević
Foto: Ivana Dukčević

Na organizovanim turama brodom, turisti u poseti obalama Antipaksosa ovde najčešće "dobiju" pola sata slobodno za skakanje sa broda i kupanje, sve dok stara brodska sirena ne označi polazak dalje.

Najpoznatije plaže Antipaksosa, do kojih i sa Paksosa vozi veliki broj čamaca i brodića, jesu peščana Vrikai i šljunkoviti Vutumi (Voutoumi). Ukoliko se odlučite za celodnevni izlet samo do Antipaksosa, na svakoj od ovih plaža postoji po jedna taverna u kojoj je moguće ručati.

Poslednja stanica jednodnevne ture brodom sa Krfa završava u glavnom mestu Paksosa – Gajosu (Gaios), gde brod ostaje ukotvljen još oko 3 do 4 sata. Vreme možete iskoristiti u šetnji samim mestom, ili otići na neku od obližnjih plaža.

Foto: Ivana Dukčević
Foto: Ivana Dukčević

Simpatično mesto Gaios, slično gradu Krfu prepuno je starih kuća u venecijanskom stilu, obojenih svetlo ružičastim i žuto-okerastim tonovima. U suvenirnicama uzanih uličica Gaiosa, možete kupiti proizvode od maslina, sapune i kozmetiku, veoma interesantne antikvitete i prelep nakit od srebra.

Gaios ima i veoma neobičan položaj. Nalazi se u prirodnoj, polukružnoj luci, ispred koje se na samo 50-tak metara nalazi šumovito, kružno ostrvo.

Sa obalama paralelnim mestu Gaios, dužinom od oko kilometra, jedna strana ostrva čini svojevrsan polukružni kanal, koji nije samo prirodna luka grada Gaiosa već i potpuno zaklanja vidik sa pučine, na čitavo mesto.

Činjenica da se mesto nazire tek kada brodom dovoljno duboko uplovite u "kanal", verovatno je bila neverovatna povoljnost u ne tako davno doba kada su ovim obalama krstarili pirati.

Foto: Ivana Dukčević
Foto: Ivana Dukčević

Nakon obilaska mola, gde u prilično opuštenoj atmosferi turisti uživaju na svojim jahtama i jedrenjacima (sa čijih jarbola često vijore i piratske zastave), prošetajte uzanim uličicama Gaiosa, pored taverni u stilu kapetana Kuke i modernih kafića.

Prolazeći pored crkvica u pastelnim bojama, obiđite i popločano šetalište sa kandelabrima, na čijem se kraju, u neposrednoj blizini male gradske plaže nalazi bronzani spomenik "Pyropolitis", statua Konstantina Kanarisa u čamcu, sa bakljom – heroja grčkog Rata za nezavisnost.

Foto: Ivana Dukčević
Foto: Ivana Dukčević

Piše: Ivana Dukčević

Izvor: Internet i Facebook stranica "Umetnost putovanja"

Tekst i fotografije deo su internet stranice "Umetnost putovanja", zaštićeni su Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 502 idi na stranu