foto: B92
foto: B92

Lepota spoja prirode i adrenalina – "na hiljadu i jedan način"

Podeli

Odluka da centralno mesto boravka na crnogorskom primorju bude grad Bar, turisti željnom avanture može da donese gomilu zanimljivog sadržaja koji će mu držati pažnju i adrenalin na istinski, prirodni način.

Potraga za avanturama će ornog putnika odvesti na novi put od tridesetak kilometara, u predvorje crnogorske granice. Uz Adu Bojanu se nalazi ulcinjska Velika plaža, mesto na kom je veoma lako dobiti krila i pogledati svet iz drugačije perspektive. Jedini uslov za mogućnost da se osvoje talasi na pogon vetra je osmočasovna obuka, a prema rečima instruktora, malo je onih koji su odustali na nekom od početnih koraka i nisu se iznova i iznova vraćali kajt-surfingu.

foto: B92
foto: B92

Potpuni užitak svojim gostima priroda je omogućila prostranom peskovitom plažom i ogromnim plićakom koji vas može navesti da legnete na morsko dno i bar na nekoliko trenutaka dobijete osećaj potpune stopljenosti sa osnovom sveta. Ljubazno i opušteno osoblje načičkanih baza za ljubitelje ekstremnih sportova priča i da je Velika plaža mesto dnevnog mira i tišine, dok kad zađe sunce može da postane i slobodan prostor za održavanje velikih muzičkih predstava.

foto: B92
foto: B92

Kao prava kontrateža celokupnom ulcinjskom ambijentu može da posluži osećaj koji posetilac dobije na svega petnaestak minuta vožnje od Bara. Kako pišu lokalni mediji, morske plaže zvrje prazne, a u Starom Baru vrvi kao u mravinjaku, sve zbog mogućnosti za proživljavanje nove avanture - prolaženje kroz kanjon reke Bunar.

Tanjug/Dimitrije Goll
Tanjug/Dimitrije Goll

Sama priprema za spuštanje od vrha drevnog grada ka početku kanjona putniku daje na znanje da ga očekuje avantura koju će pamtiti celog života. Naročito ako nema prethodno iskustvo u ovom ekstremnom sportu. Prolazak kroz kanjon reke Bunar nudi pravi imitaciju osećaja opasnosti, napetosti, odgovornosti prema prirodi, sebi i ostalim članovima grupe, ali i nagon da se izvuče i poslednji atom snage kako bi se ispelo kozjom stazom nazad do "civilizacije".

foto: B92
foto: B92

Posle obilaska sedam vidikovaca nad Barom i posećivanja plaže na kojoj nećete doživeti očekivanu gužvu, avanturu vredi završiti u povratku - zaustavljanjem na mestu gde se spajaju reke Piva i Tara. Julsko-avgustovski period je, prema rečima domaćina u rafting-kampu Sastavci, idealan za vožnju čamcem kroz kanjon Tare, kako zbog "raspoloženja" reke, tako i zbog predivne prirode koja je poprimila sve svoje najlepše boje.

Tanjug/Dimitrije Goll
Tanjug/Dimitrije Goll

Budne oči iskusnih skipera će u svakom trenutku motriti na spremnost posade čamca, izdavaće komande i pratiti da svaki član ekipe uradi sve da bi spust bio što bolji i atraktivniji. Dvoipočasovno putovanje je ispresecano pauzama, koje oni najhrabriji mogu da iskoriste za skakanje sa stena, a za dodatno rashlađivanje i prikupljanje utisaka rezervisano je zaustavljanje na vodopadima. Ono što će svakako ostati urezano u sećanju svakog putnika su nestvarni prizori prirode do koje još nije stigla ljudska ruka, a sve uz dobro raspoloženje i atmosferu koju u čamcu dogreva i obavezna flašica domaće rakije.

Tanjug/Dimitrije Goll
Tanjug/Dimitrije Goll

Spasoje Veselinović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 502 idi na stranu