Foto: B92/Luka Nikolić
Foto: B92/Luka Nikolić

Skadarsko jezero i priča o "poludelom malom"

Podeli

Skadarsko jezero je najveće jezero na Balkanu. Dve trećine jezera pripada Crnoj Gori, dok ostatak pripada Albaniji. Obilaskom samo malog dela te dve trećine crnogorskog dela možete videti sve što vam duša poželi.

Na Skadarskom jezeru se nalazi veliki broj ostrva i poluostrva, na kojima se nalaze brojni manastiri, kao što je, na primer, jedan od najstarijih manastira na jezeru, manastir Svetog Nikole, koji se nalazi na poluostrvu Vranjina.

O pelikanima na Skadarskom jezeru ste već imali prilike da čitate na našem portalu, u reportaži o urušenom zatvoru popularno nazivanim Crnogorski Alkatraz, kao i o ostalim lepotama flore i faune Skadarskog jezera koje ono nesporno ima.

Upravo su pelikani verovatno simbol jezera, koje služba Nacionalnog parka pokušava da dodatno zaštiti poslednjih par godina.

Foto: B92/Luka Nikolić
Foto: B92/Luka Nikolić

Kada dođete u gradsko naselje Virpazar, koje ima direktan izlaz na Skadarsko jezero a nalazi se nadomak grada Bar, moći ćete da se upustite u najveću turističku atrakciju vezanu za Skadarsko jezero – krstarenje brodićem i kompletan obilazak.

Upravo su pelikani zaštitno lice "organizacije" koju predvodi domaćin Aleksandar Dragić i koju čine hotel, restoran i organizovan obilazak Skadarskog jezera brodom.

Aleksandar nas je dočekao na svom brodiću, kojim smo obišili deo Skadarskog jezera koji nam je bio predviđen turom, te ugostio pecivom, vodom i – rakijom. Takav tretman je, kako kaže, predviđen za sve turiste koji se odluče da sa njim krenu u obilazak.

Posle obilaska dela Skadarskog jezera, na kojem smo posetili tvrđavu Grmožur, selo Raduš i Godine i popričali sa Aleksandrom, odveo nas je u drugu od njegove tri "atrakcije" – u restoran, to jest kafanu.

A tamo – sve domaće, a kako drugačije u Crnoj Gori?

Aleksandar je preuzeo upravljanje kafanom "Pelikan" i zadržao posao u vidu porodice. Pored domaćih jela, vina i svega što vam padne na pamet, ono što ćete prvo primetiti kada uđete u lokal su brojne slike.

Pored brojnih porodičnih slika, koje uvek imaju neki svoj šmek iako osobe na njima ne poznajete, nalaze se i neke opšte zanimljive – kao što je slika Čedomira Ljuba Čupića, narodnog heroja Jugoslavije i političkog komesara, neposredno pre nego što je streljan.

Tu je, takođe, i slika prve mis Crne Gore, i mnoge, mnoge druge...

Aleksandar nam je otkrio priču o tome kako je došlo do ideje da se organizovano vode turisti u obilaske po Skadarskom jezeru, u kojoj su glavni akteri nekadašnji vlasnik "Pelikana" Đuro i njegov sin.

Foto: B92/Luka Nikolić
Foto: B92/Luka Nikolić

"Đuro je šišao, bio je berber, a njegov mali je tada već je i stasao, imao oko 16 godina i počeo polako da beži iz tog posla. Krenuo je da vozi turiste čamcima – ali nije koristio motor, već je veslao", počeo je priču Aleksandar i preneo nam jednu urnebesnu konverzaciju:

"Komšija: Je li Đuro, gde ti je ovaj mali, šta radi?

Đuro: Čini mi se da je malo poludeo, da nije dobro...

K: Što, Đuro?

Đ: Pa ceo dan juri za strancima, vozi ih nekim čudom po jezeru, ne znam šta ga je snašlo".

Tu se ubacio drugi komšija sa zanimljivim komentarom.

"Đuro, znaš li ti koliko je taj mali danas zaradio? Više nego što ćeš ti za mesec", rekao je komšija, da bi mu Đuro odgovorio: "E, onda sam ja poludeo".

Foto: B92/Luka Nikolić
Foto: B92/Luka Nikolić

Ono što je takođe zanimljivo je da se u malom Virpazaru može videti veliki broj turista, i to ne samo iz Srbije – na obilazak Skadarskog jezera, klopu i prenoćište kod Aleksandra se odlučuju brojni gosti širom sveta koji se ne libe da dođu iz Velike Britanije, Izraela, Francuske, Španije, Rusije...

Ako se odlučite da posetite Skadarsko jezero, pored raskošne lepote koju ono pruža sigurno je da ćete otkriti neke zanimljive priče i upoznati se sa Crnom Gorom na način na koji ne možete odlaskom u primorje.

Dobra hrana, gostoprimljivi domaćini i prirodna bogatstva Crne Gore u punom sjaju... Vredi izdvojiti jedan dan letovanja, zar ne?

Luka Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 502 idi na stranu