Nepregledne prašume, rajske plaže, "koko-loko" i najbolja kafa: Otkrivamo čari Kostarike

Podeli

Spremite se za surfovanje na prelepim plažama, penjanja na vulkane i istraživanje divljine, šetnju po prašumama, sve začinjeno neverovatnom hranom.

Svakog proleća se trudim da posetim neku daleku destinaciju i otkrijem drugačije, egzotične predele. Ove godine krenula sam u avanturu sa prvom organizovanom grupom turista iz Srbije koja se uputila u Kostariku. Unapred sam se dobro pripremila i što sam više istraživala, ta zemlja me je više osvajala.

Foto: Olivera Jokić
Foto: Olivera Jokić

Foto: Olivera Jokić
Foto: Olivera Jokić

Kostarika nije velika zemlja, zauzima teritoriju kao pola Srbije, ali je karakteriše predivna priroda puna kontrasta. Tamo vas očekuju bujne džungle, brojni vodopadi, vulkanska područja i nepregledne peščane plaže. Zato Kostariku često opisuju kao rajski vrt. Još jedan podatak, u ovoj zemlji sniman je holivudski blokbaster - "Park iz doba jure"! Svaki deo predivne prirode oni pažljivo čuvaju i štite zakonom. Zaštita životne sredine im je stil života i deo svakodnevice.

Foto: Olivera Jokić
Foto: Olivera Jokić

"Bogarat obala"

Španci su Kostariku nazvali "Bogata obala", a ona je i danas istinski bogata zemlja baš zahvaljujući brizi svojih stanovnika. Njeno bogatstvo se ogleda u netaknutoj prirodi, bogatom biljnom i životinjskom svetu i predivnim ljudima. Životna filozofija Kostarikanaca je "pura vida" ili "čist život", koja odražava miran, jednostavan život u kojem se cene priroda, porodica i prijatelji. To ne znači da će vam u Kostariki biti dosadno. Naprotiv, ona je pravi izbor za sve zaljubljenike u avanturu. Spremite se za surfovanje na prelepim plažama, penjanja na vulkane i istraživanje divljine, šetnju po prašumama, sve začinjeno neverovatnom hranom.

Foto: Olivera Jokić
Foto: Olivera Jokić

Priroda puna kontrasta

Naše otkrivanje Kostarike počelo je u izuzetno vlažnom karipskom području, a završilo se na Pacifiku na kojem kiše nije bilo četiri meseca. Zato odmah koristan savet - vodite računa šta pakujete. Biće vam potrebni i odeća za plažu, ali i neki džemper. Kako je veliki deo našeg puta bio „pod džunglom” važno mesto u koferu su imale kreme protiv ujeda insekata, posebno komaraca i crvenih mrava.

Foto: Olivera Jokić
Foto: Olivera Jokić

Karipska obala - od "zip-lajna" kroz džunglu, do savršenih peščanih plaža

Prva stanica u Kostariki bila nam je Puorto Vjeho – mesto na karipskoj obali koje ću pamtiti po fantastičnom zip-lajnu kroz džunglu, ali i jahanju po predivnoj peščanoj obali uz šum mora. U ovom delu zemlje videli smo brojne egzotične životinje, uživali smo u hladu palmi i osvežavali se domaćim koktelima. Najpoznatiji je koko-loko. To je piće svih pića na Kostariki, a pravi se od kokosovog mleka i likera od šećerne trske.

Vulkani i kafa

Potom nas je put vodio do vulkana Arenal, područja idealnog za avanturiste. Zamislite, reke koje teku kroz prašumu, vodopade, žubor termalnih izvora u podnožju vulkana, viseće mostove i podzemne pećine. Meni je ova regija bila posebno interesantna zbog kafe. Kafa je moj posao i moja strast. Ona je u ovoj zemlji nacionalni napitak, kafa koja raste na plantažama Kostarike jedna od najboljih na svetu. U Kostariki se sade samo arabike, dok je vlada odlučila da zabrani sadnju ostalih vrsta, smatrajući da zbog kompetitivnosti treba saditi samo najbolju sortu. Zato ne čudi da im je kafa u vrhu izvoza, sa bananama i ananasom. Zanimljivo je da upravo ispod drveća banana, u senci njihovog raskošnog lišća, uspeva najbolja kafa. Na Kostariki kafu spremaju na poseban način, tako što je preliju vrućom vodom i “cede” kroz posebne filtere nalik čarapicama. Ovi specifični kafe-aparati su i svojevrstan suvenir iz Kostarike, ručno oslikani, živopisni i neodoljivi, kakva je i sama zemlja. Ipak, za sve one koji ne mogu bez domaće kafe, mi u Doncaféu imamo rešenje za brzu i laku pripremu. Zato smo u hladu džungle mogli da uživamo u 100 posto turskoj kafi i Doncafé 3 sec 2 1 black.

Foto: Olivera Jokić
Foto: Olivera Jokić

Gastronomski raj

Jedan od skrivenih bisera Kostarike je Montezuma. Do nje se teže stiže, nije preplavljena turistima, te ćete tamo najbolje osetiti boemski karakter stanovništva i moći ćete da probate najbolje morske specijalitete. Za hrabre topla preporuka - ne preskačite ribu škorpiju. Kako kopno Kostarike karaterišu bogata flora i fauna, isto je i sa podvodnim svetom. Zato su lokalne pijace, prodavnice i restorani prepuni bogate ponude morske hrane, od raznih školjki, preko škampa, tune, dorado ribe. Posebno su popularni crveni sneper, brancin, hobotnica, kao i specijalitet “ceviche” koji se pravi od sirove ribe i škampa u limetinoj marinadi sa korijanderom. Kada već pominjem ukuse Kostarike, ne treba zaobići ni Palmito, najcenjeniji sir koji ostaje dugo u sećanju turista. Osim što je preukusan, kuglu belog sira je i zabavno jesti, skidajući sloj po sloj. Kada pomislim na voće - ne znam šta bih pre izdvojila, probajte sve. Do sada sam bila na mnogo egzotičnih destinacija, od Brazila, Indije, Sejšela, Indonezije, Vijetnama… Probala sam mnogo toga, ali sam na Kostariki videla sve i još mnogo više… Prepustite se čarima voća, najbolje onog sa brojnih tezgi lokalnih uzgajivača kojih ima svuda usput!

Pogled iz vazduha na holivudske zvezde

Santa Teraza je još jedan dragulj Kostarike. Koliko je mesto lepo svedoči to što je sve više skrivenih poseda i rančeva u vlasništvu holivudskih zvezda. Naravno, kuće Meta Dejmona ili Žizel Bundšen možete videti samo iz vazduha, tokom vožnje posebnim otvorenim helikopterom.

Foto: Olivera Jokić
Foto: Olivera Jokić

Da li bih se vratila

Da, jer ćete tokom posete Kostariki imati osmeh na licu, jer ste u najsrećnijoj zemlji sveta. Prema rezultatima nedavnih istraživanja (Happy Planet Index), Kostarika je najbolje mesto za život na svetu. Četvrtina njene teritorije su parkovi prirode u kojima živi 850 vrsta ptica, 850.000 vrsta insekata, 208 sisara, na hiljade leptira, 2.000 različitih orhideja.

Olivera Jokić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 502 idi na stranu