Foto: Shutterstock/Ilija Ascic
Foto: Shutterstock/Ilija Ascic

Ugostitelji ogorčeni na turiste: Naručuju samo pice

Podeli

Sezona je počela, a sa njom i prva nezadovoljstva. Ovog puta nisu nezadovoljni turisti, već ugostitelji iz Splita.

Oni se žale da su zbog navale mladih stranaca prisiljeni da menjaju ponudu jelovnika kako bi parirali konkurentnim restoranima brze hrane i pekarama. Mnogi od njih su počeli da nude hranu koju pre nisu imali ili su je pripremali u skupljem konceptu.

Svega im je preko glave i ne žele da imaju dodatne probleme, te žele da ostanu anonimni, piše Slobodna Dalmacija. Ali ne žele ni da ćute u razmišljanju kako je Split izgubio "porodičnu" klijentelu, goste srednje i visoke klase, koji su se ranije zadržavali u gradu i po nekoliko dana.
Nestala je klijentela koja je znala da uživa u ribi i škampima sa žara, a stigli su konzumenti toplih sendviča, ćevapa, pomfrita i pice.

Ostaci hrane, jaja razlivena po podovima čak i spavaćih soba, prljavština u kupatilima, gomile praznih flaša i limenki piva – ovo je česta slika s kojom se suočavaju iznajmljivači smeštaja u Splitu.

Tu su i stanari iz centra grada, koji već nedeljama noću doživljavaju teror pijanih i drogiranih pojedinaca. Ali opet se vraćamo na ugostitelje; kad i oni zavape “dosta je bilo”, onda neko mora da se zapita šta se događa sa turizmom u Splitu.

"Ceo svet zna da smo fleksibilni"

Ovo što je počelo da se događa od maja je posledica toga što se Split godinama reklamira kao raj za partijanje.

"Ceo svet zna da smo fleksibilni, da ne kažnjavamo, da se kod nas sve može. Zar to nije poručila i ova manekenka sa Jaza koja je rekla: Ovo je Hrvatska, ovde se sve dopušta? Tako je i ova mladost koja nam dolazi preuzela Split. Jesmo htjeli Ultru (muzički festival)? Jesmo. Sada smo dobili njene posledice. Poštovaćemo mi svakog gosta, od toga živimo, ali ovo što nam dolazi, to je već previše, rade kod nas ono što im je kod kuće zabranjeno", kažu ugostitelji za Slobodnu Dalmaciju.

Ugostitelji su besni na mlađe turiste koji dolaze da se napiju i prave nered.

"Zato dođu kod nas, ništa ne troše, samo loču, istresu se i onda mirni, ispražnjeni odu kući da žive lep život. A nama ostaje njihovo smeće. Od njih zarađuje samo mali deo, za ugostitelje kao gosti su nula. Domaće smo, Splićane, izgubili, ne dolaze nam jer je bivša vlast jednostrano podigla samo u centru grada cenu terase za duplo, za celu godinu. Cena kafe na nekim lokacijama onda je skočila i do 22 kune (343 dinara). Splićani to ne mogu, ne žele da plaćaju i više se ne spuštaju u grad", kaže vlasnik restorana iz centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 720 idi na stranu