Foto: Rina
Foto: Rina

"More odlično, domaćini ljubazni" - srpski turisti oduševljeni letovanjem u Albaniji FOTO

Podeli

Nove kovid mere propisane su u Albaniji, ali mnogi naši građani iskoristili su vreme pre njih da svoj odmor provedu upravo u toj zemlji.

Drač je mesto u kom se poslednjih dana avgusta više čuo srpski nego albanski jezik, a ulice su prepune automobila sa srpskim registarskim oznakama.

„Prvi put letujemo u Albaniji i oduševljeni smo. More je odlično, a domaćini ljubazni. Ono što nas je najviše oduševilo jesu pristupačne cene. Sedmodnevni aranžman i hotelu sa četiri zvezdice, na bazi polupansiona košta manje od 700 evra, dok poređenja radi u hotelu iste kategorije u Bečićima treba izdvojiti i 200 evra na dan“, rekao je za Alem Rovčanin iz Prijepolja.

Stupaju na snagu 6. septembra - Nova pravila ulaska u Albaniju

Foto: Rina
Foto: Rina

Prilikom prelaska granice njegova porodica i on nisu imali nikakvih problema, niti su se dugo zadržavali. Kako kažu, policija na magistralnim putevima zaustavlja samo nesavesne vozače. Cene u ugostiteljskim objektima takođe su izuzetno povoljne, pa nećete doći u situaciju kao što su pojedini turisti u Budvi kad bi im stigao račun.

„Sokovi koštaju oko jedan euro, cena stranih piva je dva, dok su njihova domaća upola jeftinija. Za kafu je potrebno izdvojiti oko 0,7 centi, a čitava porodica može ručati za nepunih deset eura. Siguran sam da će se u nekom narednom periodu ponovo vratiti u Drač, jer utisci koje nosimo sa letovanja u Albaniji su zaista fantastični“, kaže Alem.

Tri najpopularnija letovališta u Albaniji VIDEO

Foto: Rina
Foto: Rina

Ne samo da je pun srpskih turista, već se i zastava Srbije vijorila u utorak veče u srcu Albanije, a zvuci naše muzike, pesma i igra odzvanjali su ulicama primorskog grada Drača.

Naime, Folklorni ansambl Doma kulture iz Prijepolja predstavljao je Srbiju na 11. međunarodnom festivalu folklora „Muzika i more”, koji se od 30. avgusta do 3. septembra održava u Draču u Albaniji. Pored domaćina, potom učesnika iz naše zemlje, nastupili su i ansambli iz Bugarske, Poljske i Ukrajine.

Albanija je mnogo više od onoga što očekujete:"Vi ste mi prvi Srbi"; onda su došli i ostali

Prijepoljski folkloraši predstavili su se igrama iz Šumadije, potom su etno pesmu „Mesečina“ izveli Bojana Đolović i Luka Vidaković, a zatim su članovi folklornog ansambla izveli i „Valjevsku podvalu“, što je oduševilo brojne posetioce festivala.

Foto: Rina
Foto: Rina

Direktorka prijepoljskog Doma kulture, Admira Mostarac, navodi da je ponosna nasputom svojih članova i činjenicom što su na najlepši način predstavili svoju zemlju i Prijepolje – pesmom i igrom.

Foto: Rina
Foto: Rina

"Kada se sve sabere folklor nije samo igranje, pevanje i sviranje u orkestru. To su i putovanja koja se ne zaboravljaju, prijateljstva koja ostaju za ceo život, velike ljubavi, simpatije i najvažnije od svega – životno iskustvo i najdraže uspomene. Od učenja o našoj tradiciji i povezivanju sa životom naših predaka, do druženja i pripadanja jednoj zajednici u kojoj ne samo da se članovi ostvaruju kao igrači, već i sazrevaju kao osobe", rekla je direktorka Mostarac i dodala da su nakon predstavljanja publici, od organizatora dobili komplimente da su najspremniji ansambl koji je nastupio na festivalu.

"Ovakva putovanja su nagrada koju su članovi ansambla zaslužili za svoj trud i naporan rad a za to smo nesebično zahvalni našim donatorima koji su pomogli da realizujemo odlazak u Albaniju", zaključila je Admira.

Festival „Muzika i more“ organizuje Svetska festivalska organizacija u saradnji sa Kulturnim centrom“Aleksandar Moisiu“ iz Drača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 720 idi na stranu