Foto: Tan Chuan-Yean / Shutterstock
Foto: Tan Chuan-Yean / Shutterstock

Spektakularne plaže sveta VIDEO/FOTO

Podeli

Plaže koje ćete videti su sve samo ne prosečne plaže – bilo da je reč o roze pesku ili plažama koje "trčkaraju".

Nakon dugog mirovanja i izolacije, uželeli smo se sunca, mora i preplanulosti. Sada treba nadoknaditi sve što je propušteno, a za one koji su se strpljivo pripremali za ovaj trenutak, donosimo nekoliko spektakularnih ideja za letovanje.

1. Vaadhoo plaža, Maldivi

Zovu je morem zvezda jer nalikuje na noćno nebo. Naime, fitoplanktoni koji žive u vodi zahvaljujući bioluminiscenciji stvaraju poseban svetlucavi efekat pri sudaru talasa ili dodira ljudske ruke.

Mala plava bića oduševljavaju publiku naročito noću kada stvaraju ovaj posebni lajt šou. Ostrvo na kojem se ova plaža nalazi jedno je od najpopularnijih mesta na Maldivima. Iako je ovaj fenomen prisutan na još nekoliko plaža širom sveta, ovde u njemu možete uživati kroz celu godinu.

2. Plaža crvenog peska, Galapagos

Arhipelag Galapagos poznato je mesto vulkanskih ostrva u Tihom okeanu. Odlikuje ga veliki broj endemskih vrsta koje je proučavao i Čarls Darvin 1835. godine. Štaviše, na godišnjicu izdanja njegove knjige "Postanak vrsta", čak 95% površine ostrva proglašeno je nacionalnim parkom i pomorskim rezervatom prirode. Ako vam ovo nije dovoljan razlog za posetu, onda evo još jednog.

Jedna od plaža na ovom ostrvu ima pesak boje cigle. Rezultat je tog vulkanskog delovanja i nanosa vulkanskog materijala koji je oksidirao. Prizori su neverovatni, pogotovo kada im pridodate foke i pelikane koji se sunčaju na crvenim plažama.

Shutterstock; Azlan Stock
Shutterstock; Azlan Stock

3. Plaža morske pećine Benagil, Portugal

Kristalno čista morska voda, peščana plaža na kojoj ćete imati svoju privatnost… Šta još čovek može poželeti? Eh, da – stene kao krov koji će ga štititi ali i otvor za sunce. Zvuči malo razmaženo, ali u južnom Portugalu zaista postoje kamene formacije koje izgledaju kao najlepši mogući prirodni separei na plaži.

Vapnenačke stene se uzdižu od 20 do 50 metara iznad površine mora, a u mestašcu Bengail možete pronaći i plažu samo za sebe u pećinama. Do njih se dolazi brodom ili kajakom.

4. Whitehaven plaža, Australija

Jedna od najlepših plaža sveta iz vazduha izgleda kao da je neko promešao belu i nežno plavu temperu kistom. Beskrajne peščane plaže, tirkizno more, palme koje zaklanjaju od sunca…

Dugačka je čak 7 kilometara. Tajna famozno bele boje peska jeste to što je reč o kvarcnom pesku jako fine teksture. Zbog toga ponekad izgleda kao da se plaža svetluca. Osim toga, ovaj pesak ne zadržava toplinu, pa se po njemu možete šetati bez straha od peckanja.

Kako bi očuvale ovu posebnost, australijske vlasti zabranile su dovođenje pasa na plažu, kao i pušenje.

Foto: lovric / Shutterstock
Foto: lovric / Shutterstock

5. Zlatni rat, Hrvatska

Rajska plaža na Braču osvojila je srca svojih posetioca, zahvaljujući čemu redovno ulazi na popise najlepših svetskih plaža. Ono što je čini posebnom verovatno ne treba ni spominjati

Mnogi opisuju njen izgled kao šljunkovit "jezičak" koji izbija prema moru po čak 500 metara, a pod uticajem vetrova, talasa i morskih struja menja svoj oblik. Šuma koja joj pruža hlad samo pridonosi prelepoj kombinaciji boja – zelene šume, beli pesak i tirkizno more…

6. Skrivena plaža, Meksiko

Neke plaže nastaju dugim prirodnim delovanjem, neke brižnom ljudskom intervencijom, a neke – slučajno, eksplozijom bombe. Baš svega ima na ovom svetu.

Pa tako i u Meksiku gde je Skrivena plaža (ili Plaža ljubavi kako je lokalci zovu) nastala usled eksplozija tokom vojnih testiranja. Nekad područje detonacija, a danas nacionalni park i turistička atrakcija. Plaža se tako smestila u krateru do kojeg vodi morski tunel. Doduše, u njoj nećete moći dugo uživati jer je razgledanje ograničeno zbog broja posetilaca. Sve što je lepo, kratko traje…

7. Plaža roze peska, Bahami

Na Bahamima je jedna plaža bila Instagram trendi pre Instagrama. Naime, zahvaljujući crvenkastim ljušturama organizama koji žive ispod morskih grebena i na dnu mora, ova plaža poprima posebnu, roze boju. Ni ovde ne morate da brinete zbog vrućeg pesk, jer je on hladan na dodir tako da će vam pružiti osveženje u vrućim letnjim danima.

Da ne bi bilo prevelikog razočarenja, napomenimo da većina putnika na Instagramu fotografije provuče kroz sto filtera pa digne lestvicu očekivanja u nebesa. U stvarnosti je ovaj pesak tek pomešan s ljušturama koje mu daju blagi roze ton.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 720 idi na stranu