Ilustracija/Foto: depositphoto/wirojsid
Ilustracija/Foto: depositphoto/wirojsid

Sve što treba da znate o otvaranju EU: Kako ćemo da putujemo pred letnju sezonu?

Podeli

Nakon što su evropske zemlje počele da ukidaju ograničenja uvedena zbog kovida 19, stanovnici širom kontinenta počeli su da razmišljaju o tome gde će moći da provedu odmor ovog leta, a gotovo svaka zemlja ima svoja pravila i vreme za otvaranje za turiste.

Spoljašnje granice evropskog bloka zatvorene su do 15. juna i to se primenjuje samo za državljane zemalja koje nisu članice EU. Austrija je zatvorila granice sa Nemačkom, Italijom, Švajcarskom, Lihtenštajnom, Slovačkom i Češkom.

Beč planira da u potpunosti otvori granicu sa Nemačkom 15. juna, dok se austrijski kancelar Sebastijan Kurc nada da će slični sporazumi biti postignuti i sa drugim susednim zemljama predstojećih nedelja, preneo je Juronjuz.

Granice Belgije su zatvorene i ta zemlja je zabranila sva putovanja koja nisu od esencijalnog značaja. Bugarska će otvoriti svoje granice sa Srbijom i Grčkom od 1. juna.

Hrvatska je otvorila granicu sa Slovenijom sredinom maja i to isto namerava da učini sa Austrijom, Češkom, Mađarskom i Slovačkom danas.

Kipar namerava da obnovi komercijalne letove u dve faze narednog meseca - 9. i 20. juna. Prvu grupu zemalja čine Grčka, Malta, Bugarska, Norveška, Austrija, Finska, Slovenija, Mađarska, Izrael, Danska, Nemačka, Slovačka i Litvanija. Drugu grupu čine Švajcarska, Poljska, Rumunija, Hrvatska, Estonija i Češka.

Ilustracija/Foto:fjvsoares/Depositphotos
Ilustracija/Foto:fjvsoares/Depositphotos

Češka je od 26. maja otvorila granice sa Nemačkom i Austrijom, a od 27. maja sa Slovačkom i Mađarskom, ali sa ograničenjima.

Granice Danske zatvorene su za strane turiste, a od 25. maja državljani nordijskih zemalja (Danske, Finske, Islanda, Norveške i Švedske) ili Nemačke mogu da uđu u Dansku ako su u vezi sa nekim u toj zemlji, tamo imaju bake i deke ili idu na poslovno putovanje. Finska granica biće zatvorena do 14. juna.

Francuski premijer Eduar Filip je najvaio plan da će ta zemlja otvoriti granicu sa zemljama EU i Britanijom od 15. juna. Što se tiče Nemačke putnici treba da imaju validan razlog da uđu u tu zemlju. Provere na granici sa Austrijom, Švajcarskom, Francuskom i Danskom i za putnike koji dolaze avionom iz Italije i Španije ostaju na snazi do 15. juna.

Grčke granice biće otvorene od 15. juna, ali samo za državljane Nemačke, Izraela, Kipra, balkanske i baltičke države. Mađarska je otvorila granicu sa Rumunijom, Slovačkom, Češkom, Slovenijom i Srbijom, iako sa ograničenjima.

Granice su otvorene i sa Hrvatskom uz rezervaciju odmora, dok je granica sa Austrijom zatvorena. Island treba da otvori granice od 15. juna.

Ilustracija/Foto: Observer/Depositphotos
Ilustracija/Foto: Observer/Depositphotos

Irske zdravstvene vlasti trenutno zahtevaju od svakoga ko dođe u Irsku, osim iz Severne Irske, da po dolasku ode u samoizolaciju 14 dana uključujući i irske stanovnike. Italija planira da ponovo otvori svoje granice 3. juna za građane EU, Velike Britanije, šengenskog prostora, Andore i Monaka.

Litvanija, Estonija i Letonija su međusobno otvorile granice 15. maja. Granica Luksemburga otvorena je sa Nemačkom od 15. maja.

Granica Holandije je otvorena za sve koji putuju u okviru šengenskog prostora.

Norveška granica je još zatvorena, a ta zemlja planira da uvede izuzetke za nordijske zemlje od 15. juna, dok će do 20. jula biti razmoterena situacija sa drugim evropskim državama.

Poljska je zatvorila granicu sa nekoliko država, uključujući Češku, Slovačku i Nemačku. Radnici i snabdevači mogu da pređu granicu Portugalije sa Španijom, ali je ona zatvorena za turiste do 15. juna.

Foto: fjvsoares /depositphotos
Foto: fjvsoares /depositphotos

Rumunija je otvorila granicu sa Mađarskom.

Slovenija je otvorila granicu sa državljanima EU 15. maja.

Slovačka granica je od 27. maja otvorena sa Mađarskom i Češkom uz određena ograničenja.

Granica Španije biće otvorena za turiste od 1. jula.

Švedska je uvela granična ograničenja, ali se ona odnose samo na neesencijalna putovanja iz zemalja van EU / EEA, osim Velike Britanije i Švajcarske.

Švajcarska će otvoriti granicu sa Nemačkom, Austrijom i Francuskom 15. juna.

Granica Velike Britanije je otvorena, a od 8. juna posetioci iz inostrastva će morati da budu u 14-dnevnom karantinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 720 idi na stranu