Foto: depositphotos/ urf
Foto: depositphotos/ urf

Jedina luka koja je i posećeno letovalište: Ovakvu atrakciju niko ne želi da propusti

Podeli

Da li biste izležavanje na plaži i kupanje u moru zamenili odlaskom u vojni muzej? A ako je muzej u vodi? Ovakav vojni muzej se svakako razlikuje od ostalih....

Akaba je grad i luka u istoimenom zalivu u Crvenom moru. Ovo je jedina luka Jordana, koja je ujedno i posećeno letovalište, s predivnim plažama.

Kada se radi o letnjim destinacijama, turisti uglavnom zahtevaju samo da im smeštaj ne bude previše udaljen od prelepe plaže, a muzeji su uglavnom zapostavljeni. U Akabi su uspeli i tome da "dolijaju" napravivši atrakciju koju niko ne želi da propusti.

Radi se o jedinstvenom Podvodnom vojnom muzeju. U vodu su potopljenu vojnu opremu i vozila raznih namena, pa ronioci mogu da vide ambulantno vozilo, nosač aviona, protivavionske topove, borbeni helikopter...

Osim što je napravljena jedna tražena turistička atrakcija, ovaj vojni muzej ima još jednu ekološku namenu. Crveno more je poznato po ponudi ronjenja, ali turisti uglavnom obilaze koralne grebene koji su u sve lošijem stanju zbog stalnog dodirivanja, zagađenja i štetnih materija krema za sunčanje i drugih negativnih faktora čiji je razlog čovek.

Otvaranjem Podvodnog vojnog muzeja u Akabi, pažnja ronilaca je preusmerena dalje od korala, pa je tako donekle sprečen ekološki nedopustiv scenario, koji se odigrava u svim morima zbog nemara ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 720 idi na stranu