Rimski mostovi za koje nismo znali da postoje u Srbiji

Na prostoru Srbije nalazilo se nekada mnoštvo rimskih mostova, od kojih je sigurno najimpozantniji bio Trajanov most.Međutim, danas se izdvajaju ova 4 mosta koja se od pamtiveka nazivaju rimskim, iako se smatra da su neki nastali za vreme Osmanlija.

Izvor: opanak.rs
Pošaljite komentar
  1. U Smederevskoj Palanci postoji "Kamenita Cuprija" stari, austro-ugarski most sa pocetka 18 veka preko starog korita Jasenice, ali se jedva vidi od zemlje i djubreta... jos su sa vidljive strane nasuli kamen da prave parking, umesto da ga otkriju kao jedan od stvarno najlepsih... Inace, sav saobracaj iz pravca Topole i dan danas ide preko tog mosta. Pogledajte (i objavite) tu nekad lepotu, a sada tugu.
    nekad: [link]
    sad: [link]
    (Milosav, 16. april 2021 16:21)

    # Link komentara

  2. Ima i jedan nedaleko od Uzica ( selo Ljubanje).
    (Milan prvi, 15. april 2021 21:12)

    # Link komentara

  3. To što se nešto u narodu naziva "rimskim" najverovatnije i ima rimsko poreklo ali je pitanje u kolikom procentu je sada rimsko. Tako i beogradska tvrđava jeste rimskog porekla i jos uvek ima sačuvanih rimskih segmenata iako je u određenom procentu srednjevekovna, vizantijska, madjarska i srpska a najviše austrijska i turska. Te mostove jesu popravljali Turci ali je pitanje u kolikom procentu, dal su potpuno srusili pa iznova napravili ili srusili i ponovo izgradili samo delove ili samo ojacali.
    (milan, 15. april 2021 19:25)

    # Link komentara

  4. Dugo su Rimnjani gradili mostove kod nas, veoma dugo, čak duže nego što im je i carstvo trajalo.
    (mimi, 15. april 2021 19:25)

    # Link komentara