1. Za nas Vojvodjane je to Novi Sad pa onda Bg
     (koki, 5. april 2020 02:01)

    # Link komentara

  2. Živim u Holandiji već 29 godina, i već me je dosadilo da im objašnjavam da im je Hag glavni grad, a ne Amsterdam. Ali, eto, Holandjani neposlušni i tvrdoglavi neće ni da čuju. A sada ozbiljno: oni smatraju za glavni onaj grad gde se nalazi Trgovinska Komora, a ne gde zaseda vlada. Imaju drugačiju definiciju glavnog grada nego ostali svet. Nije mi bilo lako da prihvatim, ali, morao sam.

    Iz zemlje lala, uvek vaš,
    (Dobro, 2. april 2020 23:22)

    # Link komentara

  3. Juznoafrička Republika ima tri glavna grada.
    (Ivana, 1. april 2020 17:28)

    # Link komentara

  4. Po ustavu, glavni grad Republike Srpske je Sarajevo, dok je danas Banja Luka administrativni centar, a ujedno i najveći grad.
     (diplinž, 1. april 2020 17:16)

    # Link komentara

  5. Nama je jedan covek i prestonica i glavni grad i majka i otac i lekar, pekar, apotekar...
    (blago nama, 1. april 2020 14:04)

    # Link komentara

  6. i nama su Prizren i Skoplje prestonice
     (Balls of Steel, 1. april 2020 13:30)

    # Link komentara

  7. Svazilend je promeni i ime drzave u Esvatini.
    (Djordje P, 1. april 2020 13:04)

    # Link komentara

  8. Ma kakva dva glavna grada i ovaj jedan nam dusu uze.
    Gradjani Vojvodine vec imaju dva,oni vec vide koliko je to"dobro".
    Istanbul nije glavni grad pa dotera do dvadeset miliona.
    (boban,nis, 1. april 2020 12:59)

    # Link komentara

  9. ne mislim da postoje realni razlozi za vise od jednog glavnog grada ili da je potrebo premestati prestonicu iz najvecog grada zbog razvoja. primeri su brojni. u mnogim saveznom drzavama u sad glavni grad cesto nije najveci ili najrazvijeniji, vec su to rezultati istorijskih okolnosti. ovde u austriji je st. pölten postao glavni grad donje austrije pa je ipak jos uvek ista rupa kao pre 40 godina. znatno uspesniji su primeri gde je glavni grad planski sagradjen recimo u centru zemlje kao washington i brasilia (u tadasnjim granicama racunajuci samo savezne drzave, a ne teritorije) ili negde na pola puta izmedju 2 dominantna grada (canberra u australiji ili ottawa u kanadi), ali ni tamo to nisu najrazvijeniji gradovi, daleko od toga.
    (wiener, 1. april 2020 12:58)

    # Link komentara

  10. Malavi takodje. U Lilongveu su Vlada, Skupština i predsednik, a u Blantajeru Vrhovni sud.
     (rubikon, 1. april 2020 11:41)

    # Link komentara

  11. Mislim da je ovo dobra tema za razmišljanje i za Srbiju. Premeštanje dela institucija u neki drugi grad bi sasvim sigurno dovelo do manjeg pritiska na Beograd kada je doseljavanje u pitanju a sa druge strane dalo impuls razvoju ostatka Srbije. Zašto recimo Kragujevac ne bi bio taj drugi "glavni grad", em je geografski faktički centar uže Srbije, dobro povezan sa ostalim delovima zemlje a sa druge strane, istorijski on je već bio jednom prestonica, i to prva moderna prestonica srpske države. Tako bi generisali razvoj tog dela zemlje, a ponavljam opet, smanjili pritisak na Beograd, koji je već sada preveliki grad za ovu malu zemlju. Istovremeno bi trebalo raditi na jačanju drugih regionalnih centara poput Niša, Novog Sada, Leskovca, Valjeva, Subotice.... Od pametne decentralizacije svi možemo imati koristi. Sem toga mi smo zaista mala zemlja, dobrim putevima za par sati možeš doći bilo gde u Srbiji. Bojim se ako ovako nastavimo da će nam se desiti grčki scenario pa da nam u jednom gradu živi pola države, što će imati teške i socijalne i ekonomske posledice.
    (Markoni, 1. april 2020 11:07)

    # Link komentara

  12. bravo za clanak
     (321, 1. april 2020 11:05)

    # Link komentara

  13. I Srbija,Prizren,Smederevo,
    Kragujevac,BG....itd
     (cvrko, 1. april 2020 10:35)

    # Link komentara