1. Ovim povodom je interesantno podsetiti na istorijat Avalskog tornja.
    Originalni Avalski toranj je bio zavrsen 1965. (ove godine bi napunio 55 godina), ali je srusen 29.04.1999. u NATO bombardovanju Jugoslavije. Danasnji toranj je rekonstrukcija prvobitnog, rekonstruisani Avalski toranj je otvoren 21.04.2010., pa se u tekstu pomenuti rodjendan odnosi na 10.godisnjicu njegovog drugog rodjenja.
    Molim, objavite moj komentar.
    (zopress13, 14. mart 2020 19:26)

    # Link komentara

  2. Samo kazem... mogli su da smisle kad je vec stari srusen i da novi naprave npr na uscu i eto atrakcije br 1. u Srbiji, ne samo Beogradu, pa da toranj ima neki restoran gore, mini galeriju itd...
    (beogradjanin, 13. mart 2020 20:53)

    Ne znam što ti lupaju minuse, mogli su toranj da smeste kod beograda na vodi, to bi bila super atrakcija.
    (student, 14. mart 2020 10:52)

    # Link komentara

  3. Руси имају боље.
    (DJ KRMAK, 14. mart 2020 10:15)

    # Link komentara

  4. Ovim povodom je trebalo podsetiti na istorijat Avalskog tornja.
    Originalni Avalski toranj je bio zavrsen 1965. (ove godine bi napunio 55 godina), ali je srusen 29.04.1999. u NATO bombardovanju Jugoslavije. Danasnji toranj je rekonstrukcija prvobitnog, rekonstruisani Avalski toranj je otvoren 21.04.2010., pa se u tekstu pomenuti rodjendan odnosi na 10.godisnjicu njegovog drugog rodjenja.
    (zopress13, 14. mart 2020 10:00)

    # Link komentara

  5. 10 godina? mozda 10 od kako je napravljen novi,ali stari koji nam je NATO srusio je stariji. gledala sam trenutak kada je pogodjen mamu im *****!!
    (ne moze nam niko nista, 14. mart 2020 05:10)

    # Link komentara

  6. A jel asfaltiraše prilazni put konačno.
    Ono što ja videh nije bilo ni za kravlja kola.
    (cholak, 14. mart 2020 03:06)

    # Link komentara

  7. Zelena zona Beograda se prostire od Hajducke cesme na Kosutnjaku,preko Senjaka,Dedinja,Topcidera,Avalskog brda,,Kosmaja i brda Oplenac...Takova turisticka ruta,je istinski izazov za svakoga putnika namernika,najprofinjenijih estetskih zahteva...Beograd,zahvaljujuci ovoj zelenoj oazi ima ima komparativnu prednost u odnosu na svaku velegradsku,svetsku turisticku destinaciju...Nabrojicu samo najznacajnije znamenitosti,na toj ruti,koji ce svakoga ostaviti bez daha:Hajducka Cesma,Manastir Vavedenje,Beli Dvorovi na Dedinju,Topciderski park Obrenovica i Milosev Konak,Spomenik Neznanom junaku,slavnog Mestrovica,Avalski Toranj,Srednjovekovno naselje Zrnov-Zasticeno prirodno dobro na Avali,kao i Istorijsko namenski kompleks Dinastije Karadjordjevic -Topola,na brdu Oplenac...Na toj zelenoj transverzali su nanizani vinski regioni,Avalsko Kosmajski i Oplenacki,koji zavrsavaju,slavnim kraljevskim podrumima na Oplencu.Uz put putnik namernik moze konzumirati autohtoni kozji sir,na nekoj od kozjih farmi u okolini Avale...Ajfelov toranj,jeste arhitektonsko svetsko cudo,podignut u razini morskoj,okruzen hladnim betonskim zdanjima,u centru Pariza ali bez duse,bar za mene...Ovaj nas Avalski toranj ima dusu,jer je nepravedno rusen i poput feniksa nikao,prkosno i ponosno,na visini 511 metara.Okruzen,prirodnim i istorijskim i bozanskim atributima,koje sam vec nabroijo.Eto Eto zasto je taj pogled iz Av,tornja,dok na visini 122 metara ispijate najbolji espreso-toliko Bozanstven...U Ohaju 13/3/2020
    (Miro,Bastina-Ohio, 14. mart 2020 02:27)

    # Link komentara

  8. Bolji je toranj na Fruskoj Gori, onako polupan od raketa i nije skup ulaz, sve zavisi koliko znas da se cenkas sa nazovi radnicima za odrzavanje tornja. Pogled i iskustvo penjanja i stajanje gore gde je raketa zveknula, stvarno treba doziveti.
    (Fruska Gora, 14. mart 2020 01:23)

    # Link komentara

  9. @Jovan
    Sva ta mesta pored Bg-a, trebaju da budu pored Bg-a. Medjutim, drzava kakva je takva je, sto vise para vise za njih, znamo za koga, ubacili sve i svasta u Beograd. Ovo pripada Bg-u, ono, ovo, tako je budzet veci, a znamo kome treba. Npr u Svajcarskoj je svaka opstina posebna i ne pripada tom velikom gradu pored. Nikako mu ne pripada niti ljudi govore da su iz tog velikog grada iako im je centar tog grada 10 minuta kolima. Imaju svoju opstinu, svoju organizaciju, svoje propise itd. Jer tako je i bolje, bolje ce se organizovati, cistiti, raditi itd, itd. Dzabe neko naselje u Bg ima svoju opstinu kada se nista ne pitaju, samo su na teretu gradjana sa svojim platama. Sto se tice tornja, bio i nisam odusevljen. Vidis livade, drveća i krovove kuca u onim naseljima. Iskreno, nista specijalno.
    (kako da ne, 13. mart 2020 23:54)

    # Link komentara

  10. Kad se bude sagradila kula Beograda na vodi, mislim da će to biti
    ,, najspektakularniji'' pogled.
    (NikolaBg, 13. mart 2020 22:19)

    # Link komentara

  11. Fali trzni centar ispod!
    (Mentol, 13. mart 2020 21:58)

    # Link komentara

  12. Vide li se divlje deponije sa te visine?
    (Firestarter, 13. mart 2020 21:27)

    # Link komentara

  13. Bio. I smorio se prilicno. Tek sa tornja vidis koliko je mali centar grada. Kako ides pogledom u sirinu, shvatas da je Beograd u stvari skup rastrkanih naselja, razdvojenih velikim zelenim povrsinama, koje su pukim slucajem, a ne planski, izbegle bagere i motorne testere. Na primer, banjicka suma zbog vojske, miljakovacka takodje (zbog strelista). Nastavis li dalje da gledas istocno i zapadno od centra, videces grupice naseobina crvenih krovova, zivopisnih poput brazilskih favela. Grocka, Ripanj, Resnik, Rusanj, Sremcica, Zeleznik i ostala prigradska sela koja su ni kriva ni duzna pripojena gradu, valjda da bismo statisticki mogli iskazati njegovu velicinu po broju stanovnika. Izmedju njih pejzaz izbrazdan njivama, obradjenim ili zaparlozenim, koje nemo cekaju kupce, investitore i gradjevinske iluzioniste da ih pretvore u jos neki trzni centar, akvapark ili bar autootpad.
    Ipak... bas ga volim. Moj grad.
    (shakal, 13. mart 2020 19:39)

    A kome bi trebalo da se pripoje sela na 15 km od centra grada ? Normalno je da će u odnosu na položaj pripadati najbližim gradskim opštinama. Tako je uostalom svuda u Srbiji.
    (Jovan, 13. mart 2020 21:10)

    # Link komentara

  14. Zabiberen je taj pogled
    (Giška, 13. mart 2020 20:59)

    # Link komentara

  15. Mrzi me sad ta trazim koje godine je
    to bilo ali nije ni vazno - preko medija
    je rastrubljeno da je toranj dobio
    upotrebnu dozvolu i regionalna IK
    Kragujevac je organizovala posetu.
    Odosmo mi tamo ali dalje od ulazne
    prostorije nismo mogli posto, normalno,
    radovi nisu bili gotovi (doduse sef
    gradilista iz RM je odrzao zanimljivo
    predavanje). Pravi pokazatelju u kakvoj
    banani (moze i po Frojdu) od drzave
    zivimo posto je sutra u posetu dosla
    fudbalska rep. i oni su bez problema
    pusteni gore na vidikovac.
    (Milojko, 13. mart 2020 20:59)

    # Link komentara

  16. Samo kazem... mogli su da smisle kad je vec stari srusen i da novi naprave npr na uscu i eto atrakcije br 1. u Srbiji, ne samo Beogradu, pa da toranj ima neki restoran gore, mini galeriju itd...
    (beogradjanin, 13. mart 2020 20:53)

    # Link komentara

  17. Bio. I smorio se prilicno. Tek sa tornja vidis koliko je mali centar grada. Kako ides pogledom u sirinu, shvatas da je Beograd u stvari skup rastrkanih naselja, razdvojenih velikim zelenim povrsinama, koje su pukim slucajem, a ne planski, izbegle bagere i motorne testere. Na primer, banjicka suma zbog vojske, miljakovacka takodje (zbog strelista). Nastavis li dalje da gledas istocno i zapadno od centra, videces grupice naseobina crvenih krovova, zivopisnih poput brazilskih favela. Grocka, Ripanj, Resnik, Rusanj, Sremcica, Zeleznik i ostala prigradska sela koja su ni kriva ni duzna pripojena gradu, valjda da bismo statisticki mogli iskazati njegovu velicinu po broju stanovnika. Izmedju njih pejzaz izbrazdan njivama, obradjenim ili zaparlozenim, koje nemo cekaju kupce, investitore i gradjevinske iluzioniste da ih pretvore u jos neki trzni centar, akvapark ili bar autootpad.
    Ipak... bas ga volim. Moj grad.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (shakal, 13. mart 2020 19:39)

    Ne znam gde si ti bio, ali ništa od toga se ne vidi sa tonja, osim možda Ripnja i njiva nekih, centralni deo Beograda je previše daleko da bi se video.
    (bot na kvadrat, 13. mart 2020 20:52)

    # Link komentara

  18. A koja su ostala četiri glavna simbola glavnog grada? Ozbiljno pitam
    (002, 13. mart 2020 20:32)

    # Link komentara

  19. Gardos jedini vidikovac sa kog se vidi ceo Beograd sa okolinom jasno ko na dlanu.
    (vlada, 13. mart 2020 18:49)

    Ja sam iz Zemuna i grdno gresis. Vozio sam se motorom prosle godine besciljno. Kupim pivo i kao gde da ga popijem i izbijem na jedan proplanak. Majko moja nisam za svojih 48 godina pomislio da Beograd ima takav vidikovac a da ja ne znam za njega. Istog momenta mi se oteo uzdah divljenja. Sad se tacno tu zida zgrada. Pokusacu da kupim stan na zadnjem spratu a najbolje ceo sprat jer vidikovac puca na sve strane. Ali mi se ne daju pare unapred posebno jer znam da ide nova svetska kriza (posao mi je da znam) Neverovatno kakav pogled. Ne zelim da otkrijem lokaciju ko zna ko cita? Moze jos neki ljubitelj pogleda da procita pa me preduhitri. A sto se pogleda sa tornja tice samo cu reci bio jednom smorio se za dva minuta i izasao dole. Kakav bre pogled? U mom selu okolina Kurumlije da dignu jos neki toranj mada cemu i ovako sa vrha brda puca pogled na sve strane kao Kopaoniku, Jastrepcu i valjda Staroj planini e to je pogled i vidikovac. Steta sto je daleko inace me jedan vikend BG ne bi video. Al 5 sati do tamo 5 nazad i ode jedan dan. Ne isplati se na dva dana ici. Eto tako ne hvalite pogled sa avalskog tornja jer svako ko je makar sa planinarima isao na 3 lokacije u Srbiji to ne smatra pogledom vrednim bilo cega a ne karte i para do tamo.
    (Kad tad, 13. mart 2020 20:15)

    # Link komentara

  20. Vidi se čak i jezero Pariguz u Resniku! A, u daljini i obronci Petlovog i Labudovog brda!
    Cena karte mora da ide na 1000 din da opravda tako lep pogled! Hehe
    (ljubibrat, 13. mart 2020 19:45)

    # Link komentara

  21. Bio. I smorio se prilicno. Tek sa tornja vidis koliko je mali centar grada. Kako ides pogledom u sirinu, shvatas da je Beograd u stvari skup rastrkanih naselja, razdvojenih velikim zelenim povrsinama, koje su pukim slucajem, a ne planski, izbegle bagere i motorne testere. Na primer, banjicka suma zbog vojske, miljakovacka takodje (zbog strelista). Nastavis li dalje da gledas istocno i zapadno od centra, videces grupice naseobina crvenih krovova, zivopisnih poput brazilskih favela. Grocka, Ripanj, Resnik, Rusanj, Sremcica, Zeleznik i ostala prigradska sela koja su ni kriva ni duzna pripojena gradu, valjda da bismo statisticki mogli iskazati njegovu velicinu po broju stanovnika. Izmedju njih pejzaz izbrazdan njivama, obradjenim ili zaparlozenim, koje nemo cekaju kupce, investitore i gradjevinske iluzioniste da ih pretvore u jos neki trzni centar, akvapark ili bar autootpad.
    Ipak... bas ga volim. Moj grad.
    (shakal, 13. mart 2020 19:39)

    # Link komentara

  22. Realno nema sta da se vidi ?
    (Vuk, 13. mart 2020 19:33)

    # Link komentara

  23. @ baban gida
    Pejzaž zgleda prelepo, samo što ljudi u Srbiji potcenjuju ono što imaju.
    Rado bi ga menjao za ovaj u Los Anđelesu, ali....
    (LA, 13. mart 2020 19:25)

    # Link komentara

  24. Treba da zastane sa radom i da ne zove turiste u ovoj situaciji ali ne para vrti gde burgija neće.
    (dokle više, 13. mart 2020 19:21)

    # Link komentara

  25. nije da trujem ali pogled sa tornja je totalno bzvz, na njive i ravne livade
    ...
    (baban gida, 13. mart 2020 17:54)

    A sta bih ti hteo da vidis sa tornja koji se nalazi u Srbiji?
    (zemlja u izumiranju, 13. mart 2020 19:05)

    # Link komentara

  26. Gardos jedini vidikovac sa kog se vidi ceo Beograd sa okolinom jasno ko na dlanu.
    (vlada, 13. mart 2020 18:49)

    # Link komentara

  27. Ima li radijacije u podnožju ili su njega gađali petardama?
    Niko o tome ne govori valjda da ne bi turiste rasterali.
    (Zastava101Specijal, 13. mart 2020 18:37)

    # Link komentara

  28. pokušao sam prije 2 godine da stanem prolazeci obilaznicom,ali sam profulao ulaz...jeli danas bolje oznaceno?
    (gringo, 13. mart 2020 18:31)

    # Link komentara

  29. nije da trujem ali pogled sa tornja je totalno bzvz, na njive i ravne livade
    ...
    (baban gida, 13. mart 2020 17:54)

    # Link komentara

  30. Ne preterujte.
    (Komša Nbgd, 13. mart 2020 17:44)

    # Link komentara