Via Dinarica: Sa mirisom majčine dušice i ukusom istorije

Hodati po stazama Zelengore je kao kretati se kroz crtać Čarobna šuma, piše Aida Sofić u svojim utiscima sa planinarenja. A i Traveler je Via Dinaricu uvrstio u najbolje destinacije sveta 2017. godine.

Izvor: Deutsche Welle
Pošaljite komentar
  1. ...bitka na Sutjesci koja se ovde pominje, nije bila nikakva pobeda partizana, već spašavanje golih života jer im je, pošto su bili u obruču, pretio slom i uništenje. Da nje bilo Koče Popovića i da nisu uspeli da se domognu severo-zapadnog pravca prema Zelengori, bili bi uništeni... proglašavati bitku na Sutjesci pobedničkom, u njjmanju ruku njie ni tačno niti naprosto ima smisla.
    (Old_school, 15. oktobar 2019 09:39)

    Sa dosta toga izrečenog bih se složio, ali nešto treba dodati. Nakon bitke na Sutjesci ustoličen je mit o nepobedivosti narodno-oslobodilačke vojske. Izlazak iz jedne bezizlazne situacije, protiv višestruko jačeg protivnika dodatno
    je podigao ionako visok moral partizana. To je imalo ogroman uticaj i u javnosti, jer je i svetskim silama a i narodu u Jugoslaviji postalo jasno da će partizani izaći kao pobednici iz rata. Zbog toga su saveznici priznali NOV kao jedinu legitimnu antifašističku vojsku u Jugoslaviji, a i narod je masovno počeo da pristupa NOB-u upravo nakon Sutjeske. Takođe Nemačka je
    posle te ofanzive odustala od organizacije vojnih operacija tih razmera i pokušala naletima na prečac da eliminiše Tita i vrhovni štab, kao što je bio desant na Drvar. Da sumiram, vojno i strateški to je bio poraz, ali poraz posle kog je bilo jasno da će partizani dobiti rat. Kao kad izgubiš 2:1 u fudbalu ali prođeš dalje zbog gola u gostima :)
    (Joker, 17. oktobar 2019 20:46)

    # Link komentara

  2. Srbi ne planinare,ako bi mogli presli bi kolima(wv)taj deo! U gepeku rostolj i komplet provijant.
     (veteran, 15. oktobar 2019 09:44)

    # Link komentara

  3. Obišao sam u nekoliko navrata Tjentište i Zelengoru, poslednju evropsku prašumu Perićicu, jezera u okolini i zaista je priroda inspirativna uz činjenicu da je na svim tim rutama mnogo više stranaca nego domaćih.
    Međutim, bitka na Sutjesci koja se ovde pominje, nije bila nikakva pobeda partizana, već spašavanje golih života jer im je, pošto su bili u obruču, pretio slom i uništenje. Da nje bilo Koče Popovića i da nisu uspeli da se domognu severo-zapadnog pravca prema Zelengori, bili bi uništeni kao pokret. Zbog diletantizma rukovodstva, zbog neobučenosti političkih komesara i amaterizma, zbog naroda koji je vučen i povlačen odasvud neretko i bez ikakvog oružja, zbog poginulih ljudi a da to nije moralo da se desi, proglašavati bitku na Sutjesci pobedničkom, u njjmanju ruku njie ni tačno niti naprosto ima smisla.
    (Old_school, 15. oktobar 2019 09:39)

    # Link komentara

  4. Hvala na ideji. Ipak ne slažem se da je čovek mali i beznačajan kada je uspeo da uništi klimu. A može i da je popravi.
     (Vlada, 15. oktobar 2019 06:08)

    # Link komentara

  5. Strepim za svoj zavičaj. Ako nagrnu turisti ode sve u 3... Sebičan sam priznajem. Ne bih da Zelengora prođe kao Zlatibor.
     (empty straw, 15. oktobar 2019 00:25)

    # Link komentara

  6. U prethodne dve godine sam prepesacio oko 600km via dinarica bele staze, presao celu sloveniju, deo hrvatske i deo hercegovine, iskustvo je neopisivo, price koje se usput cuju i priroda koja se vidi su stvarno vredne cimanja i spavanja po sumama i visednevnog nekupanja i konstantnog gladovanja
    (Veljko, 14. oktobar 2019 22:21)

    # Link komentara

  7. Od kad čitamo c kao k...
    (spijunka, 14. oktobar 2019 21:57)

    # Link komentara

  8. “U automobilu Nacionalnog parka Sutjeska sigurnosnog pojasa nije ni bilo. “. Значи, нема технички. Не, хвала.
    (А. Петров, 14. oktobar 2019 19:58)

    # Link komentara

  9. Ili kao "jedna slamka među vihorove".
    (Mladen, 14. oktobar 2019 19:57)

    # Link komentara