Ove greške turisti najčešće prave na putovanjima

Što je popularniji grad u kojem živite, manje su šanse da ćete biti oduševljeni ponašanjem turista. Pravila se razlikuju od države do države, pa zato ne treba biti previše strog zbog nečijih loših navika, jer možda i mi radimo nešto pogrešno, a da toga nismo ni svesni.

Izvor: B92, the travel
Pošaljite komentar
  1. У Риму римска правила.
     (Жоржо, 13. oktobar 2019 17:29)

    # Link komentara

  2. Meni najviše ide na živce kad okupiraju centar pa se onda unedogled slikaju a ja moram čekati ko krave u Indiji da se maknu, da im ne uđem u kadar.
    Inače nemamo nikakvih problema s ostavljanjem/bacanjem smeća niti nam nije problem objašnjavati gdje se šta nalazi i kako do tamo da dođu.
    (Bruder Jakob, 13. oktobar 2019 12:04)

    # Link komentara

  3. Neke osnovne, mozda i najvaznije, stvari ste zaboravili: 1) Vi ste "za svoje novce" kupili pravo na smestaj u nekom objektu, hranu koju jedete, pice koje pijete, robu koju ste pazarili... niste kupili ni mesto, ni drzavu koju ste pocastili svojim prisustvom. Niko vam tamo nista ne duguje, osim onih kojima ste te novce dali (a oni cak ne moraju ni biti "domaci"; stavise, domace stanovnistvo na njih moze biti i kivno iz nekih svojih razloga, koji bi svakako bili izvan dometa vasih saznanja i interesovanja). Ne moraju svi "lokalci" (arogantan i potcenjivacki izraz, BTW) videti korist od turizma. Neki od njega mogu trpeti stetu, ili tako dozivljavati. 2) Vi verovatno odlazite na turisticko putovanje da bi se zabavili... Ali, nije sve sto tamo zateknete zabavni park! Ulice su i tamo ulice, ceste su i tamo ceste, privatna dvorista su i tamo privatna dvorista... Ljudi i tamo idu na posao, vode decu u skolu, bolnicka i vatrogasna kola i tamo moraju brzo stici... Za bicikle, trotinete i sl. potrazite biciklisticke staze, cak i ako nije zabranjeno voziti po magistrali. Da ne biste ugrozavali i sebe i druge, a i blokirali redovan zivot. Razgolicenu stomacinu podjednako je odvratno videti na ulici ili u ducanu u vasem gradu, kao i tamo. Za suncanje postoje plaze, parkovi i sl. 3) Sta god vi mislili o lokalnim obicajima, drustvenim odnosima, religiji... nije na vama da ih menjate. Ako vam je nesto neprihvatljivo - nemojte ici tamo! Dok ste tamo, morate ih postovati. Vi cete sutra otici.
    (Genghes Khan, 13. oktobar 2019 11:21)

    # Link komentara

  4. Što se vikanja tiče - tu smo najprepoznatljivi.
    Deo opšte kulture kojim smo lišeni.
     (Poznato, 13. oktobar 2019 10:59)

    # Link komentara

  5. Koje gluposti. Sa ovim tekstom sada meštani izgledaju kao neka banda kojoj samo treba ostaviti pare, a nikako nešto očekivati od njih. Taman posla pitati meštane za putokaz i neki savet, nego potražiti na telefonu, u koji uzgred ne bi trebalo gledati, bar po ovom tekstu.
     (Dejan, 13. oktobar 2019 10:51)

    # Link komentara

  6. lepo je zneti jezike, ali engleski je globalni jezik i treba svi da uce od malih nogu.
     (profesor srpskog, 13. oktobar 2019 10:34)

    # Link komentara

  7. Grupe od 20+ turista su najgore.
     (Vlad Rad, 13. oktobar 2019 10:27)

    # Link komentara

  8. Sad će eu citizen kako može da radi šta hoće jer ekonomija :))
    (Stojko, 13. oktobar 2019 10:23)

    # Link komentara