Srpski biser na koji su se vratili divlji konji

Na planini Stolovi može se naići na nesvakidašnju atrakciju koja iz godine u godinu privlači sve veći broj zaljubljenika u prirodu koji joj se instinktivno vraćaju, kao što su se i konji na ovoj planini vratili da nesmetano jure šumom i proplancima.

Izvor: B92, RINA
Pošaljite komentar
  1. poznavalac ©®,
    ::Kraljevo je srce Srbije
    Kraljevo nije više srce Srbije nego je zadnja rupa na svirali. Turist otet, a sve ostalo kao u zaboravljenom i ukletom gradu.

    Zapuđteni, ali ne i naputšeni konji na Stolovima su paradigma opšteg stanja, reke ubijene mini hidroelektranama, vukovi i lisice sišle u dolinu, kada budu pojeli to malo konja na Stolovima, preplivaće Ibar i stići do zgrade opštine, ako već nisu tamo
    (Sava Treći, 9. oktobar 2019 14:29)

    # Link komentara

  2. Divljih konja ima i na Suvoj planini.
     (Smuleco, 5. oktobar 2019 12:21)

    # Link komentara

  3. Procitala sam negde da ih lovokradice odstreljuju i kasnije prave kobasice po visokim cenama jer je meso "kao" zdravije. Pa se pitam hoce li to drzava sankcionisati !? Sve lici na divlji zapad, domaci konji pusteni da prezivljavaju i jos ih neko nezakonito ubija, neverovatna zemlja !
     (Mici, 2. oktobar 2019 10:07)

    # Link komentara

  4. Raj za kauboje. Prodati Amerima...
     (Nikola, 2. oktobar 2019 02:47)

    # Link komentara

  5. Ja mislim da bi se svinje snasle.
    (Mico, 01. oktobar 2019 22:02)

    Ove bele tesko. U svinjcu ususkane i prasad zimi poboljeva ako se ne zatvori kao soba.
    Mangulice bi opstale. Njih retko i cuvaju u svincima vec ograde neku parcelu da ne mogu napolje i naprave neki zaklon od padavina sa jednim ili dva zida i to retko koriste, nabijaju se po zbunju. Dakle, skoro pa bez sklonista i nista im ne fali. Skoro kao divlje su, ali ove sorte sto se tove za pastrmu, slaba vajda.
     (Аспера, 2. oktobar 2019 01:01)

    # Link komentara

  6. Veterinar ne prica istinu povrede u najvecem broju kod pastuva predvodnika su nastale u borbi sa izazivacima mladjim pastuvima
     (Milos Vuk, 1. oktobar 2019 23:26)

    # Link komentara

  7. Bolje je ne objavljivati ovakve vesti, da neko ne bi došao da ukrade konje za klanicu. Što ih manje znaju, to je bolje.
    (Igor, 1. oktobar 2019 23:02)

    # Link komentara

  8. Koliko god neka zivotinja bila korisna i koliko god ona lako prihvatila zatvaranje u tor, stalu ili kavez ona je potekla iz divljine i sve se one mnogo bolje osecaju u slobodi. Izuzetak su vrste koje je covek izopacio i sebi prilagodio pa su u slobodi nesposobne za prezivljavanje poput mnogih vrsta pasa, simentalnih vrsta goveda, belih svinja, ...

    A sto se tice lutalica, lutalice su u naseljenom mestu. Da su ti psi nasli sebi mesto u sumi u prirodnom lancu ishrane bili bi divlji psi, mada su im male sanse jer je to mesto drzi vuk.
    [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Аспера, 1. oktobar 2019 20:31)

    Ja mislim da bi se svinje snasle.
    (Mico, 1. oktobar 2019 22:02)

    # Link komentara

  9. Kada vlasnik ostavi psa na uluci postane pas lutalica. Sta se desava kada vlasnik napusti konja jer mu je tako jeftinije. Konj podivlja. Pitam se da li bi on sebi to pozeleo ili ne daj boze svojoj deci? Konj je izuzetno plemenita i pametna domaca zivotinja. Mozete misliti uzasa kada ga vlasnik ostavi u planini da se sam brine o sebi? Citam ovu vest na raznim novinama i ne mogu da verujem komentarima kako je ovo divno i bajno. Pogotovu je divno kada jadne domace zivotinje prezivljavaju na -30 u snegom zavejanoj planini bez hrane i sklonista a pritom beze od vukova i medveda koji ih proganjaju i unistavaju zdrebad. E moja Srbijo. Divlji Istok.
    (Podivljali, 01. oktobar 2019 18:48)

    Koliko god neka zivotinja bila korisna i koliko god ona lako prihvatila zatvaranje u tor, stalu ili kavez ona je potekla iz divljine i sve se one mnogo bolje osecaju u slobodi. Izuzetak su vrste koje je covek izopacio i sebi prilagodio pa su u slobodi nesposobne za prezivljavanje poput mnogih vrsta pasa, simentalnih vrsta goveda, belih svinja, ...

    A sto se tice lutalica, lutalice su u naseljenom mestu. Da su ti psi nasli sebi mesto u sumi u prirodnom lancu ishrane bili bi divlji psi, mada su im male sanse jer je to mesto drzi vuk.
     (Аспера, 1. oktobar 2019 20:31)

    # Link komentara

  10. E ovo je sloboda.
     (Bojan, 1. oktobar 2019 19:11)

    # Link komentara

  11. Lepo i eto prilike da se uvrsti u turističku ponudu.
     (Car, 1. oktobar 2019 18:53)

    # Link komentara

  12. Kada vlasnik ostavi psa na uluci postane pas lutalica. Sta se desava kada vlasnik napusti konja jer mu je tako jeftinije. Konj podivlja. Pitam se da li bi on sebi to pozeleo ili ne daj boze svojoj deci? Konj je izuzetno plemenita i pametna domaca zivotinja. Mozete misliti uzasa kada ga vlasnik ostavi u planini da se sam brine o sebi? Citam ovu vest na raznim novinama i ne mogu da verujem komentarima kako je ovo divno i bajno. Pogotovu je divno kada jadne domace zivotinje prezivljavaju na -30 u snegom zavejanoj planini bez hrane i sklonista a pritom beze od vukova i medveda koji ih proganjaju i unistavaju zdrebad. E moja Srbijo. Divlji Istok.
    (Podivljali, 1. oktobar 2019 18:48)

    # Link komentara

  13. Ma šta će nam... Dajte još jedno 15 mini hidroelektrana, da može pošteni investitor da strpa još neki evro u džep. A ove konjiće u klanicu pa u roštiljske kobasice. Ovako, nikakve vajde od njih.
     (šinto narbu, 1. oktobar 2019 18:42)

    # Link komentara

  14. Ima ih i na Staroj planini.
    (Milorad, 1. oktobar 2019 18:30)

    # Link komentara

  15. Konji nisu divlji nego žive u divljini.O njima brine udruženje prirodnjaka iz Kraljeva.
    (Marko, 1. oktobar 2019 17:48)

    # Link komentara

  16. Nadajmo se samo da neće postati plen nekih životinja u ljudskom obliku.
    (Bojan, 1. oktobar 2019 17:43)

    # Link komentara

  17. Најзад нешто лепо да прочитам данас...
     (Vlad, 1. oktobar 2019 17:08)

    # Link komentara

  18. Sa Slavkom se slažu i stručnjaci, koji imaju neke ideje za ozbiljne planove.

    Neke ideje i nisu bas od velike koristi ako se ne zna sta, kad i kako, nadajmo se ozbiljnim ljudima i ozbiljnim planovima,,
    (izvin'te, 1. oktobar 2019 16:50)

    # Link komentara

  19. Kraljevo je srce Srbije!
     (poznavalac ©®, 1. oktobar 2019 16:31)

    # Link komentara