1. Godišnje sam 7 dana u Parizu...tako već par godina za redom. Grad je fantastičan kad ga upoznaš, istina, na nekim dijelovima zaudara na urin i neuredno je, ali to je velegrad (5 miliona stanovnika + turisti). Unatoč djelomičnoj neurednosti na nekim mjestima za mene je i dalje No 1. Kultura i povijest na svakom ćošku, arhitektura čudesna, i nije skup osim ako ti ne želiš da ti bude skup (kuglica sladoleda na Champs Elisees 12-13 eur, a 100 metara dalje u susjednoj ulici sa strane 1,5 - 2 eur), svako gleda svoja posla i niko nikoga ne dira, a grad je izmješan sa nacijama do boli. Javni gradski prijevoz je odličan, automobil ti stvarno ne treba uz Metro, RER, autobuse i tramvaje. Ako voliš povijest, kulturne spomenike i muzeje, 7 dana boravka ti nije dovoljno.
    (Kigo, 12. septembar 2019 22:57)

    # Link komentara

  2. @ Aleksandar - Lepo piše da se terasa zatvara u 20h. Šta vredi sto je leti dan duži ako u njemu ne može da se uživa jer je terasa zatvorena? Inače, zanimljiv tekst, ali izbegavajte da jedete i pijete na Jelisejskim poljima. Preskupo, mamac za turiste i loš kvalitet. Lepo je prošetati, ali je uvek gužva (posebno vikendom).
    (City Girl, 12. septembar 2019 16:58)

    # Link komentara

  3. Super je grad za obici.
    Samo na zalost za prosecnog gradjanina Srbije put i boravak je skup.
    (Tina, 12. septembar 2019 16:20)

    # Link komentara

  4. Na mene je Pariz ostavio izuzetno snazan utisak jednog ogromnog kontrasta izmedju prelepih starih palata, crkava, mostova i zgrada i nehigijene, djubreta, ulicnih prodavaca drangulija i prosjaka. Toliko mi je sve izgledalo prljavo da od tad manje kudim nasu komunalnu nehigijenu i nevaspitanje. Kao da je neko carstvo iz Azije osvojilo grad na zapadu Evrope i njime upravlja pretvarajuci ga u bliskoistocnu metropolu, nesto nalik Istanbulu. Vratih se iz Pariza a da mi se i dan danas utisci o tom gradu nisu slegli i kada me neko pita kakav mi je bio Pariz ne znam da li da kazem predivan ili surovo ruzan i otuzan jer nista izmedju i ne postoji.
    (Bobi, 12. septembar 2019 14:24)

    # Link komentara

  5. Ja obilazim samo glavne gradove: Priština, Banja Luka, Barselona, Glazgov..
    (Oliver Nedeljković, zapamtite to ime, 12. septembar 2019 14:06)

    # Link komentara

  6. "Terasa se uglavnom zatvara u 20 časova, tako da se pobrinite da stignete ranije, pogotovo ako želite da uhvatite zalazak sunca nad Parizom." Samo neko ko nikada nije bio u Parizu ne zna da sunce nikada ne zalazi pre 20h, osim možda u toku zime kada zbog veoma jakog vetra ne želite da sedite na terasi (verujte mi). Inače, tokom leta se vidi do maltene 23h a noć bude kratka (svane oko do 5-6h ujutru). Po mom mišljenju tekst je veoma zanimljiv i krajnje koristan za sve koji žele obići Pariz.
    (Aleksandar u Fr, 12. septembar 2019 12:46)

    # Link komentara

  7. Ne znate vi sta je skupo...samo skoknite do Londona, Dablina, Ciriha, Zeneve ili Luksemburga.
    (Kobaja Grande, 12. septembar 2019 11:53)

    # Link komentara

  8. Najlepši grad u Evropi, a možda i na svetu.
    (MMMarko, 12. septembar 2019 11:51)

    # Link komentara

  9. Bolji je nocu nego danju..
    (đorđo, 12. septembar 2019 11:45)

    # Link komentara

  10. Pariz vise odavno nije grad s dusom. U najboljem slucaju je grad-muzej, u najgorem zamka za turiste.

    Na svakom koraku je neki "restoran" brze hrane, Starbucks, lanci prodavnica sa odecom... svejedno vam je da li ste u Parizu ili Londonu, jer od toga sarenila izloga ne vidite arhitekturu.

    Ajfelova kula je sada ogradjena staklenom ogradom. Gde god da udjete pretresaju vas i ne mozete da unesete ni flasicu vode. Ranije je bilo jos gore zbog teroristickih napada, sada su malo "popustili" sa kontrolom.

    Nasi turisti, zeljni sveta, redovno debelo plate to "parisko iskustvo". S uzivanjem kupuju bofl u radnjama ulice Rivoli, rastajuci se od stotina evra, dok ih neki prodavac ubedjuje kako na tu robu imaju "pet godina garancije" (obican, tekstilni ranac ili novcanik).

    Tuzno mi je sta nam je izolacija, sto politicka sto ona koja je posledica "prazng dzepa" uradila.
    (Parizanin, 12. septembar 2019 10:59)

    # Link komentara

  11. To je za one cuvene srpske turiste bez kojih svet ne može i kojima treba da se umiljava...
    (EU, 12. septembar 2019 10:45)

    # Link komentara

  12. Pariz je muzej na otvorenom. Grad imperija. Dokazi i svedocanstvo da medju nacijama ipak postoje ogromne razlike. Pariz je tako uzvisen u svoj svojoj aroganciji i na to ima puno pravo. Proucite sto vise pre nego sto odete i znajte koliko ga god proucavali nece biti dovoljno.
    (alek, 12. septembar 2019 10:16)

    # Link komentara

  13. Ziveo,studirao,radio...Paris je magican(Paris est magique) ali sa druge strane velika mleveonica mesa(ko razume shvatice)...grad od sumraka do svitanja od raja do pakla...neverovatan mix svega i svacega...sve sam to doziveo na svojoj kozi i drago mi je sto mogu da kazem "Moj Paris"..
    (ej, 12. septembar 2019 10:06)

    # Link komentara

  14. Često sam u Parizu, pored svih lepota tog grada ima i nešto o čemu se ovde ne govori. Saobraćaj je užas, pazite dobro na vaše lične stvari u koliko primetite da ste sa vašim evropskim izgledom u manjini, ni slučajno se ne obraćajte engleskim jezikom, primetićete visoke cene u prodavnicama (pre svega hrana), žute prsluke verovatno više neće biti a smog je možda i najmanji problem. Grad je inače prelep, to stoji i nikada nije loše videti nešto novo.
    (dirty sanchez, 12. septembar 2019 10:00)

    # Link komentara

  15. normalno zaboravili ste da kazete da vam treba 7-10 dana za sve to.Ili jedan dan popnite se na ajfela i videce te sve.
    pozz iz pariza
    (realno, 12. septembar 2019 10:00)

    # Link komentara

  16. Sto se mene tice, kad bih se docepao jednom da ga vidim, vise me ova drzava ne bi videla. Zato je mozda bolje samo da gledam slike.
    (ja, 12. septembar 2019 09:39)

    # Link komentara

  17. Samo toliko da rodjak koji zivi u Parizu zakaze avionsku kartu, i uzme odmor da bi mi bio turisticki vodic...
    (ne komrntarisi, 12. septembar 2019 09:34)

    # Link komentara

  18. Obiđite Beograd. Besplatno.

    Obilaznicom od Batajnice do Resnika.
    (truba, 12. septembar 2019 09:34)

    # Link komentara