Da li ste navučeni na svoj iPhone? Možete dobro da zaradite od toga

Svi već dobro znaju – iPhone korisnici obožavaju svoj telefon! Sada već davne 2007. godine iPhone je iz korena promenio tržište, ali i svet kakav smo do tada poznavali i usput stekao verne korisnike i fanove koji se Apple telefona ne bi odrekli ni po koju cenu. A podatak da je iPhone najpopularniji proizvod kompanije koja najviše vredi na svetu dovoljno svedoči o njegovom uspehu.

Izvor: PR

Utorak, 23.02.2021.

15:45

Da li ste navučeni na svoj iPhone? Možete dobro da zaradite od toga
Foto: Promo

Prosečan korisnik ovog pametnog uređaja ne može da zamisli dan bez neke od iOS aplikacija, bilo da je reč o onim za lakšu komunikaciju, razonodu ili obavljanje posla. Ovakva privrženost korisnika brendu Apple nije promenila samo dešavanja na tržištu mobilnih telefona već je uticala i na popularizaciju onih poslova koji podrazumevaju kreiranje aplikacija i igrica za iOS platformu.

Stoga ne iznenađuje što potreba za iOS programerima iz godine u godinu nezaustavljivo raste. Reč je o IT oblasti koja je jedinstvena po tome što, pored atraktivne zarade i mogućnosti za brzo napredovanje, pruža podjednako dobre prilike za posao kada je reč o programerima sa iskustvom, ali i onima koji su na samom početku svoje karijere.

Iako ima manje korisnika od široko rasprostranjenog Android operativnog sistema, Apple Store ostvaruje značajno veće prihode od Google Playa:

- Apple korisnici, samo u prošloj godini, potrošili su 53 milijarde evra na iOS aplikacije.

Ovo je i glavni razlog povećane potražnje za iOS programerima. Zapravo, nedostatak stručnjaka je toliki da donosi izuzetne prilike za posao čak i apsolutnim početnicima. Stoga je iOS development dobar izbor za sve one koji nemaju prethodnog iskustva u IT-ju, a želeli bi karijeru u ovoj oblasti.

Da li i vi možete da se bavite iOS programiranjem?

Ono što treba da znate je da svako može da postane iOS programer i kreira aplikacije. Međutim, da biste bili sigurni u to da je ovo zaista karijera koja odgovara vašim afinitetima i sklonostima, bilo bi dobro da sebi postavite nekoliko pitanja:

- Da li svakodnevno koristite mobilne aplikacije za komunikaciju, zabavu, učenje, fitnes ili posao?

- Da li imate ili biste želeli da imate iPhone ili druge uređaje kompanije Apple?

- Da li želite visoku platu?

- Da li možete da zamislite sebe kako već u narednoj godini sedite za kompjuterom i radite na programiranju aplikacija?

Ukoliko ste na većinu ovih pitanja odgovorili potvrdno, a još vas i odlikuju sklonost ka logičkom mišljenju i rešavanju problema i smatrate da ste u određenoj meri kreativna osoba, onda je ovo definitivno karijera koja bi mogla da bude prava za vas.

Koliko ćete biti plaćeni kao iOS programer?

iOS je operativni sistem koji pokreće sve ajfone. Kao i svi developeri, i iOS programeri imaju zanimljive i dinamične radne aktivnosti. Iako većinu vremena provode pišući kodove u Swift programskom jeziku, to podrazumeva mnogo više od jednostavnog sedenja pred kompjuterom. Oni sarađuju sa kolegama, razmenjuju ideje, brainstormuju i smišljaju nove projekte. Sve ovo radni dan iOS developera čini izuzetno uzbudljivim. Ovo su neke od njihovih glavnih aktivnosti:

- rad u dinamičnim timovima na definisanju, dizajniranju i kreiranju multifunkcionalnih aplikacija;

- otkrivanje, procenjivanje i implementiranje novih tehnologija koje unapređuju programiranje;

- briga o kvalitetu koda.

Kada je o zaradi reč, iOS developeri ne samo da zarađuju i do nekoliko puta više od prosečne plate u drugim sektorima nego su i među najplaćenijima kada su u pitanju svi programeri:

- na primer, plate u SAD kreću se od 49.000 do 110.000 evra godišnje, u Nemačkoj i drugim zemljama Evropske unije prosečno iznose oko 69.000 evra, a u Srbiji i do 198.000 dinara.
Da li je teško savladati alate za kreiranje iOS aplikacija?

iOS programeri rade u Swift jeziku, koji je Apple kreirao 2014. godine i koji je postao veoma popularan, pa danas spada među najtraženije programske jezike.

Jedan od razloga leži u specifičnoj kombinaciji jednostavne upotrebe i široke i moćne primene. Apple je kompanija poznata po sjajnom i elegantnom dizajnu svojih uređaja i proizvoda, a upravo se Swift ističe u tom pogledu: XCode okruženje specijalno dizajnirano za Swift/iOS programiranje veoma je jednostavno za korišćenje i napravljeno tako da maksimalno olakša proces programiranja. Otuda:

- Swift brzo savladavaju i apsolutni početnici (moguće ga je naučiti za svega nekoliko meseci), ali je dovoljno moćan i za najiskusnije programere.

Stoga ne bi trebalo da bilo ko ima problema da savlada Swift programiranje, a zahvaljujući njegovoj popularnosti i velikoj primeni imaće sjajnu perspektivu za napredak i razvoj karijere.

Dakle: ukoliko tražite jezik u kome ćete moći da brzo napredujete od početnika do iskusnog programera, Swift je sjajan izbor.
Foto: Promo
Kako do znanja za iOS developera?

Danas su znanja za programera bilo kog jezika daleko dostupnija nego nekada – na raspolaganju vam je veliki broj online kurseva, video-tutorijala, ali i škola. Kada je u pitanju programski jezik velike kompanije kakva je Apple, prilike za učenje su još veće.

Naime, Apple je kreirao svoje kurseve za učenje ovog jezika kojima možete pristupiti online: Swift Playgrounds je sjajan početak za najmlađe ili one bez ikakvog iskustva u digitalnom svetu. Osim toga, Swift je open-source, što znači da okuplja brojnu zajednicu programera koji rade na tome da on postane bolji i kojima se i vi možete pridružiti i tako dobiti savete od iskusnijih kolega.

Međutim, ukoliko želite da zaista brzo, na kvalitetan i proveren način usvojite znanja koja će vam omogućiti da započnete samostalno programiranje, kreirate Apple aplikacije i dođete do posla iOS programera, onda je najbolje da upišete neku školu koja u svojoj ponudi ima kurs za ovu vrstu programiranja. Ukoliko se odlučite na ovaj korak, vodite računa prilikom izbora i poslušajte savete stručnjaka koji kažu da:

- nađete kvalitetnu školu koja pruža obuku koja je zvanično licencirana.

To znači da se nastava odvija po zvaničnom planu i programu koji je odobrila kompanija Apple. U takvoj školi učićete u specijalnim Apple učionicama, radićete na moćnim Mac kompjuterima (što vam donosi znatnu uštedu ukoliko još uvek nemate svoj), a znanja ćete usvajati pod vođstvom iskusnih stručnjaka. Takođe, pokušajte da pronađete školu u kojoj je nastava zasnovana na realnim projektima na kojima ćete moći da prođete put od pisanja koda, preko kreiranja aplikacije, do njenog postavljanja na Apple Store. Samo na taj način ćete po završetku kursa biti spremni za samostalno programiranje i kreiranje aplikacija i moći da svoje usluge ponudite poslodavcima širom sveta.

Iz kompanije Apple ističu da su samo u SAD zahvaljujući njihovim aplikacijama i uređajima stvorena 2 miliona poslova. Na svetskom nivou taj broj je daleko veći, a dobra vest za sve one koji se bave iOS developmentom ili planiraju da u ovu oblast zakorače jeste da će ta cifra nastaviti da raste, a to znači samo jedno: potražnja za ovim programerima biće još veća.

Stoga je sada najbolje vreme da zakoračite u uzbudljivi svet iOS programiranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: