Zrenjanin - Kultura - B92 Lokal

Pupin i solunski dobrovoljci u Zrenjaninu

U Narodnom muzeju u Zrenjaninu otvorena je izložba pod nazivom "Srpski dobrovoljci iz SAD − doprinos Pupina i Vilsona u mobilizaciji".

Izvor: Politika Zrenjanin
Podeli
Foto: Shutterstock/Ivan Pancic
Foto: Shutterstock/Ivan Pancic

Najnovije vesti iz Zrenjanina čitajte ovde.

Autori izložbe su Milan Tlačinac, Milan Mirković, Justina Pupin Košćal i Jovan Pavlović, a izložbu je realizovalo Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912‒1918, njihovih potomaka i poštovalaca iz Beograda, zahvaljujući sredstvima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, piše Politika.

Postavka obuhvata 20 panoa na kojima su prikazane fotografije, fotografije dokumenata i propratni tekst.

Autori teksta pratećeg kataloga su Milan Tlačinac i dr Milan Micić.

U Vojvodini ima dvadestak aktivnih asocijacija koje neguju sećanje na jednu od najslavnijih epopeja u istoriji srpskog naroda, a one uglavnom i okupljaju potomke dobovoljaca sa čuvenog Solunskog fronta.

Posle Velikog rata solunski dobrovoljci, koji su mahom regrutovani među Srbima iseljenicima u Ameriku, koji su tamo stigli iz krajeva koji su se nalazili pod Austrijom ili su se na Istočnom frontu iz austrugarske vojske predavali Rusima i odatle dobrovoljo odlazili među ratnike na Solunski front, najviše su naseljavali upravo područje Vojvodine.

Cele godine obeležava se vek od početka njihovog doseljavanja.

Povodom te godišnjice, otvorena je i izložba u Zrenjaninu, a njena osnovna tema jeste doprinos naučnika Mihajla Pupina u okupljanju dobrovoljaca sa prekomorskog kontinenta. Nju su proteklog vikenda obišli i pripadnici pomenutih udruženja.

Oni su u Zrenjaninu održali i godišnju Skupštinu Saveza svojih asocijacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.