Zrenjanin - Ekonomija - B92 Lokal

Poskupeo taksi i u Zrenjaninu – ovo su nove cene

Nova godina je donela i novine kada je reč o cenama usluga taksi prevoza. Gradsko veće je u decembru donelo rešenje o usklađivanju ekonomski najnižih cena taksi prevoza na teritoriji Grada Zrenjanina, koje će se primenjivati od ove godine.

Izvor: List Zrenjanin Zrenjanin
Podeli
Ilustracija/Foto: NothingIsEverything/Shutterstock
Ilustracija/Foto: NothingIsEverything/Shutterstock

Najmanja cena starta u sve tri tarife u 2023. godini će koštati 150 dinara, prenosi listzrenjanin.com.

Promene su primetne i u kategoriji "vožnja po kilometru". Cena u prvoj tarifi će biti 65 dinara, u drugoj 75, a u trećoj tarifi 85 dinara.

Predstavnici taksi udruženja koja posluju na teritoriji grada još uvek nisu sigurni kako će se to odraziti na njihovo poslovanje. Direktor udruženja "Vaš taksi" Nikola Vukojević je rekao da će poštovati gradsku odluku.

"Nadamo se da se ništa neće promeniti, s obzirom da je sve otišlo naviše kada je reč o cenama. Mi smo morali da korigujemo cene, nismo imali drugi izbor. Sa rešenjem od Grada mi tu stvarno više ne možemo ništa, moramo da ga poštujemo", istakao je Nikola Vukojević.

Direktor "Vašeg taksija" je napomenuo da taksi prevoznici mogu da voze i po višim cenama od propisanih, ali da oni to neće praktikovati, budući da nema potrebe za tim.

Svedoci smo toga da je gorivo u više navrata značajno poskupljivalo. Zato su u septembru prošle godine autobuski prevoznici bili prinuđeni da podignu cenu svojih usluga.

Iz Udruženja "Vaš taksi" su objasnili u kojoj meri će se to odraziti na njihovo poslovanje.

"Gorivo jeste poskupelo, a pominjalo se da će od ove godine biti još skuplje. Bez obzira na to, mi ćemo se držati najniže cene. Sami nećemo ništa menjati, niti potencirati", naglasio je Nikola Vukojević.

Mnogi predviđaju da će ova godina biti vrlo neizvesna na svim poljima. Ono što sugrađane najviše zanima jeste da li će taksisti biti prinuđeni da koriguju cene u skladu sa dešavanjima.

"Nadamo se da nećemo. Ne bismo to voleli. Stvarno želimo da sugrađanima omogućimo da se i dalje voze taksijem. Ne bismo da preterujemo što se tiče cena", kazao je Nikola Vukojević.

Da ni taksi udruženja nisu baš najzadovoljnija trenutnom situacijom potvrdio je Vukojević rekavši da je poskupljenje dovoljno samo da pokrije troškove poslovanja.

Direktor "Vašeg taskija" je podsetio na značenje tarifa.

"Prva podrazumeva vožnju od šest ujutru do 22 časa uveče i košta 65 dinara po kilometru. Druga označava vožnju od 22 uveče do šest ujutru, a kilometar vožnje iznositi 75 dinara. Tarifa broj tri podrazumeva vangradsku vožnju, a ona se primenjuje čim se izađe iz grada. Cena po kilometru je 85 dinara", rekao je Nikola Vukojević.

On je istakao da je "Vaš taksi" za dan dočeka Nove godine i tokom jutarnjih sati 1. januara vozio po prošlogodišnjim cenama, i po tim pitanju su bili najjeftiniji u gradu.

Prema njegovim rečima pozive primaju iz svih delova grada, a trenutno je najviše građana koji zahtevaju prevoz sa Gradnulice.

Direktor Udruženja "Zeleni halo taksi" Nemanja Kokir saglasan je da se još uvek ne može predvideti kako će se poskupljenje odraziti na poslovanje. Nužno je da primena bude učestalija, s obzirom na to da je tek stupila na snagu.

"Ne zna se još uvek kako će ono uticati na broj vožnji. Cene goriva, kao i auto-delova variraju. U ovom našem poslu ne postoji konstantnost", istakao je Kokir.

On je objasnio da na upotrebu taksi prevoza utiče i lepo vreme, kao i to što deca ne idu u školu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.