Zrenjanin - Društvo - B92 Lokal

U Zrenjaninu 6. maja akcija dobrovoljnog davanja krvi

Akcija dobrovoljnog davanja krvi biće organizovana 6. maja na Trgu slobode u Zrenjaninu, u transfuziomobilu, u terminu od 9 do 12 časova – saopšteno je iz organizacije Crvenog krsta Zrenjanin.

Izvor: ilovezrenjanin.com Zrenjanin
Podeli
Foto: plenoy m/Shutterstock
Foto: plenoy m/Shutterstock

U toku vanredne situacije u celokupnom zdravstvenom sistemu, izazvane pandemijom virusa kovid 19, smanjene su zalihe svih krvnih grupa. Krv i komponente krvi stalno su potrebne pacijentima, a transfuzijsko lečenje mora biti kontinuirano i sigurno i u vreme pandemije, piše portal ilovezrenjanin.com.

Kontinuirano snabdevanje komponentama krvi je neophodno kako bi u svakom trenutku bilo dovoljno krvi za hitne i vanredne situacije, vitalno ugrožene pacijente, za terapiju onkoloških bolesnika kao i planirane hirurške intervencije. Upravo zato, građani su zamoljeni, da ukoliko im zdravstveno stanje dozvoljava, da se odazovu na akcije davanja krvi.

Prilikom organizacije akcija dobrovoljnog davanja krvi poštuju se procedure i preventivne mere radi sprečavanja prenosa virusa na akcijama prikupljanja krvi, u skladu sa propisima i donetim merama i to:
• Pre akcije vrši se dezinfekcija prostorija, dezinfekcija radnih površina i planira se maksimalni broj ljudi u prostorijama;
• Na dan održavanja akcije dobrovoljnog davanja krvi postavlja se dezo barijera, održava se distanca od 1,5 m između svih učesnika akacije i vrši se dezinfekcija ruku svih učesnika akcije;
• Svi zaposleni u Crvenom krstu, kao i volonteri, koriste zaštitna sredstva (maske, rukavice);
• Ekipa Zavoda za transfuziju krvi koristi svoju zaštitnu opremu;
• Po završetku akcije ponovo se radi dezinfekcija prostora.

Akcije dobrovoljnog davanja krvi u narednom periodu

11. maj Crveni krst Zrenjanin od 8.00 do 12.00

20. maj MZ "Bagljaš" od 8.00 do 12.00

26. maj MZ "Bagljaš" od 8.00 do 12.00

14. juni Crveni krst Zrenjanin od 8.00 do 12.00

24. juni MZ "Bagljaš" od 8.00 do 12.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.