Zrenjanin - Društvo - B92 Lokal

Sa Malog mosta u Zrenjaninu puštena 24 narandžasta gerbera

Povodom obeležavanja kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" danas su sa zrenjaninskog Malog mosta puštena 24 narandžasta gerbera, kao simbol broja žena u Srbiji koje su u ovoj godini usmrtili neki od članova njihovih porodica.

Izvor: Beta Zrenjanin
Podeli
Foto: Paulina Grunwald/Shutterstock
Foto: Paulina Grunwald/Shutterstock

Sve najnovije informacije iz lokalnih sredina možete pronaći u rubrici LOKAL.

Akciju su organizovale članice Ženske odborničke mreže Skupštine grada Zrenjanina (ŽOP), Centra za socijalni rad i Centra za pružanje usluga socijalne zaštite Grada Zrenjanina "Most", a podršku je dao i Grad Zrenjanin.

Koordinatorka ŽOP-a Lepa Željski kazala je da je država napravila sve zakonske okvire za borbu protiv svih vrsta nasilja, pogotovo protiv nasilja nad ženama, a da one kao lokalni mehanizmi za rodnu ravnopravnost, kroz svoje delovanje, pokušavaju da se bore protiv nasilja nad ženama.

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac rekao je da je Grad Zrenjanin već duži niz godina uključen u aktivnosti koje se sprovode u okviru kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", kao i da u tom gradu postoji Sigurna kuća koja pruža podršku ženama žrtvama nasilja , ali i da grad direktno pomaže žene putem jačanja ženskog preduzetništva preko konkursa koje sprovodi.

Kako se navodi u Lokalnom akcionom planu za rodnu ravnopravnost, evidento je da je nasilje u porodici u porastu od 2019. što može da se tumači epidemijom korona virusom, ali i nestabilnom ekonomskom situacijom.

Prema podacima Policijske uprave grada Zrenjanina, objavljenim u tom dokumentu, u 2022. godini je do sada prijavljeno 782 događaja sa elementima nasilja u porodici, a nadležnim tužilaštvima prosleđeno je 207 krivičnih prijava za krivično delo nasilje u porodici.

U 187 slučaja počinioci su muškarci, u 25 slučajeva su počinioci žene, a izrečeno je ukupno 615 hitnih mera prema počiniocima nasilja u porodici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.