Subotica - Politika - B92 Lokal

"Službena upotreba bunjevačkog jezika je vraćanje duga Bunjevcima"

Povodom prošlonedeljne skupštinske odluke da se pristupi promeni Statuta kako bi bunjevački jezik postao četvrti u službenoj upotrebi u Subotici, čelnici Bunjevačkog nacionalnog saveta sazvali su konferenciju za medije na kojoj su se još jednom zahvalili gradonačelniku i odbornicima, prenosi TV Subotica.

Izvor: TV Subotica Subotica
Podeli
Foto: xbrchx/Shutterstock
Foto: xbrchx/Shutterstock

Pročitajte još:

Subotica uvodi bunjevački jezik? Iz Hrvatske stigle oštre reakcije Skupština Subotice usvojila predlog: "Mi Bunjevci smo veoma ponosni, ovo je za nas istorijski trenutak"

Kako je istakla predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta, Suzana Kujundžić Ostojić, čak su 15 godina radili na standardizaciji jezika što je rezultiralo izdavanjem rečnika u saradnji sa Maticom srpskom, kao i gramatike i pravopisa.

Uvođenje bunjevačkog u službenu upotrebu je nešto na šta su dugo čekali i što je vraćenje duga Bunujevcima, poručila je Kujundžić Ostojić.

Predsednik odborničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini grada i potpredsednik Bunjevačkog saveta, Veljko Vojnić, rekao je da je ova odluka rezultat stremljenja civilizacije da veliki i moćni zaštite slabije, kao i da Gradski odbor Srpske napredne stranke črvsto stoji iza ove gradske odluke.

Komentarišući negativne reakcije koje su stigle od predstavnika hrvatske zajednice, potpredsednik Saveta, Mirko Bajić, podsetio je da Hrvati već 18 godina koriste službeni jezik u punom kapacitetu, a dobili su ga po potpuno istom principu pozitivne diskriminacije, budući da ni jednih ni drugih u Subotici nema 15 posto.

Bajić je rekao da veruje da će se čitava formalana procedura oko uvođenja bunjevačkog u službenu upotrebu okončati vrlo brzo i izrazio nadu da će i inicijativa za poništavanje Dekreta iz 1945. godine konačno ugledati svetlost dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.