Subotica - Kultura - B92 Lokal

Subotički vitražisti restauriraju delo iz 19. veka

Subotički vitražisti restauriraju delo poznatog majstora Edvarda Kracmana. U pitanju je lik Svetog Ladislava, koji je deo serije vitraža iz katoličke crkve u Kljajićevu.

Izvor: RTV Subotica Subotica
Podeli
Ilustracija: F_Cantone/Shutterstock
Ilustracija: F_Cantone/Shutterstock

Dva dobro poznata subotička majstora za vitraž, Jožef Kovač i Rudolf Mesaroš, ovih dana imaju pune ruke posla, prenosi RTV Subotica.

Trenutno restauriraju vitraž za koji kažu da je delo jednog od najvećih vitražista, Edvarda Kracmana. Prema proceni, reč je o seriji od četiri vitraža oslikanih u boji i izrađenih u olovnoj tehnici, koji datiraju iz 19. veka. Nekada su svojom lepotom krasili katoličku crkvu u Kljajićevu, a posle određenog vremena, iz nepoznatog razloga, završili na tavanu.

Likovima Svete Margite, Svetog Stefana i Svetog Ladislava, subotički majstori ponovo će udahnuti novi život - lik Margite je restauriran, a sada je na redu i Sveti Ladislav.

Velika je čast raditi restauraciju dela Edvarda Kracmana, a ovo je posao koji zahteva dosta logistike, kažu ovi majstori.

Ipak, na kraju se uvek pronađe rešenje. Trajanje restauracije nekog vitraža zavisi od opšteg stanja samog dela, a za ovo konkretno, prema procenama, biće potrebno oko dva do dva i po meseca. Jedna od zakonitosti restauracije je svakako očuvanje originalnog stanja dela u što većoj meri.

Po završetku restauracije, ovaj vitraž biće izložen u okviru stalne postavke u Gradskom muzeju u Subotici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.