Subotica - Ekonomija - B92 Lokal

Veliki potencijal aerodroma Subotica FOTO

Aerodrom „Subotica“, ne samo što je dom jednog od najboljih i najstarijih aero klubova u našoj zemlji – AK „Ivan Sarić“, nego ima i veliki turistički i privredni potencijal.

Izvor: subotica.com Subotica
Podeli
Foto: Subotica.com
Foto: Subotica.com

"Trudićemo se da produžimo ideju aktivnog odmora, odnosno aktivnog vikenda, da to ne bude samo od petka do nedelje, nego da zadržimo goste i koji dan duže. Ali onda svi zajedno moramo da osmislimo atraktivne turističke proizvode, upravo kakve imaju Subotica i Palić, koji imaju i ime i tradiciju i nikome ne morate da objašnjavate gde se nalaze", istakao je Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, prilikom posete aerodromu „Subotica“, piše subotica.com

Subotica je jedan od retkih gradova čiji je aerodrom u registrima upisan kao međunarodni, ali jedan od velikih problema je travnata pista, duga 1200 metara, čije održavanje članove kluba godišnje košta nekoliko hiljada evra.

"Infrastruktura je osnov svakog turizma i zato je dobro što imamo autoputeve po celoj Srbiji, što su obnovljeni putevi na Fruškoj Gori... Gledaćemo da pomognemo koliko god možemo da privučemo što više domaćih, a uskoro, nadamo se kraju pandemije, i stranih turista. Podsećam 2018. i 2019. godine imali smo 560 hiljada registrovanih turista u Vojvodini i i cilj nam je da se taj broj vrati i uveća", dodao je Ivanišević.

Foto: Subotica.com
Foto: Subotica.com

Turistička organizacija Subotice i AK „Ivan Sarić“ uspostavili su saradnju prošle godine, kada je izdata brošura o svemu što naš grad nudi.

"U poslednjih nekoliko godina savremeni turisti najviše traže aktivni odmor, traže atrakciju i aktivnost koja će obogatiti odmor. Aero klub ima veliki turistički potencijal, može da se razvije u pravi turistički proizvod i može da se ekspoatiše na način koji će odgovarati i turistima i ljudima koji su deo turističke privrede", istakao je Aleksandar Medaković, direktor Turističke organizacije Subotice.

"Prošle godine smo izradili brošuru koju smo nazvali „Aktivan odmor“ gde je kao jedna od atrakcija predstavljen aero klub i sve što on nudi. U budućnosti očekujemo da se će biti otvoren i za saobraćaj i da će imati više turističkih poseta".

Foto: Subotica.com
Foto: Subotica.com

Aero klub „Ivan Sarić“ prošle godine obeležio je 110 godina od prvog leta. Zahvaljući velikom entuzijazmu članova kluba svo ovo vreme održava se kontinuitet vazduhoplovstva.

-"Obnovili smo sve sekcije - za sticanje pilotskih dozvola za jedrilice, avione, paraglajdere, zmajeve, a imamo i školu padobranstva. Prošle godine smo izdali sedam pilotskih dozvola, a u klubu imamo 18 pilota. Iz cele Srbije i instranstva nam dolaze kandidati za obuku za letenje ili padobranstvo", predočava Arpad Dudaš iz AK „Ivan Sarić“.

"Paraglajding škola radi svaki dan, zmajarska škola je imala nekih problema ali krajem meseca ćemo imati i dozvolu za njen rad. Trenutno imamo šest aviona na aerodromu, to su privatni avioni članova aero kluba. Organizujemo panoramske letove iznad Subotice i Palića. Tokom leta ovde je bio otvoren i granični prelaz, tako da je samo u jednom danu odjednom poletelo deset aviona za Rumuniju, a često dolaze i drugi privrednici koji posluju u našem gradu".

Foto: Subotica.com
Foto: Subotica.com

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.