Subotica - Ekonomija - B92 Lokal

Gradi se biciklistička staza na istočnoj obali Palića FOTO

Na istočnoj obali Palićkog jezera u toku su radovi na izgradnji biciklističke staze u dužini od 1350 metara, a pre nekoliko meseci završena je staza na desnoj obali, u dužini od 900 metara. Ovo je nastavak aktivnosti u sklopu projekta "Ecolacus".

Izvor: subotica.com Subotica
Podeli
Foto: Subotica.com
Foto: Subotica.com

Potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara i šef poslaničke grupe SVM-a obišao je radove na izgradnji biciklističke staze uz obalu jezera, na istočnom delu, koji se realizuju u sklopu projekta "Ecolacus". Radi se o projektu koji je pokrenut 2017. godine i finansira se iz donacije KFW banke, ali delom i iz gradskog budžeta, prenosi subotica.com.

Projekat ima nekoliko namena, a primarni fokus je na Palić, odnosno da Palićko i Ludoško jezero budu što čistij, kaže Pastor.

"Preduslov da navedena jezera budu ekološki prihvatljivija je da se smanji zagađenje, pa smo zbog toga proširili i izgradili kanalizacionu mrežu na Paliću u dužini od 22 kilometra, što će uticati na kvalitet vode u jezerima. Izgrađena je i crpna stanica da bi otpadne vode direktno dospele u prečistač u gradu, umesto u ova dva jezera", objasnio je Pastor, a ujedno i apelovao na meštane Palića da se priključe na kanalizacionu mrežu, ističući da će jedino tako sve ovo što se radi kroz "Ecolacus" imati smisla i kvalitet jezerske vode će poboljšati.

Foto: Subotica.com
Foto: Subotica.com

U sklopu KFW projekta preduzeće "Palić Ludoš" je pristupilo čišćenju jezera od invazivnih (štetnih) vrsta riba, tako što je izlovljavana babuška. Tokom nekoliko prethodnih godina izvađeno je oko 80 tona.

"Sve ove aktivnosti služe da Palićko jezero bude čistije, da pored njega možemo da se rekreiramo i boravimo u prirodi. Želja nam je da jezero jednog dana ponovo bude atraktivno kupačima, kao što je to bilo pre nekoliko decenija", dodaje Pastor.

Foto: Subotica.com
Foto: Subotica.com

Radovi na izgradnji bicilkističke staze uz jezero idu po planu, deonica uz zapadnu (desnu) obalu je završena, međutim pojavio se drugi problem, a to je da zbog podzemnih voda i kretanja mehanizacije uništen zemljani put između jezera i novoizgrađene staze, zbog čega su neki nesavesni građani za kretanje motornim vozilima iskoristili upravo tu stazu. Na taj problem ukazao je jedan sugrađanin.

"Novoizgrađena biciklistička staza je nažalost postala put za stanovnike obližnjih salaša. Usled visokog vodostaja podzemnih voda i obilnih padavina u toku zime ionako loš put kraj desne obale Palićkog jezera dodatno su uništili kamioni i mehanizacija kojom je biciklistička staza građena. Nažalost niko nije našao za shodno da se put po završetku radova sredi nego je ostavljena kaljuga kuda putnička vozila i ne mogu da prođu. Stanovnici salaša na obali jezera nisu imali drugi izbor nego da navedenu biciklističku stazu počnu da koriste kao novu saobraćajnicu", rekao je za suboticu.com Miroslav.

Ispostavilo se da je ovo problem na koji izvođači nisu računali, pa je kao i za mnoge druge izazove u velikim projektima ponekad potrebna improvizacija, odnosno traženje rešenja "u letu". Rešenja postoje, smatra Balint Pastor, a rešavanju problema izvođači će se posvetiti čim pre.

"Svesni smo problema i smatramo da treba što pre da se reaguje kako se ne bi upropastilo do sada urađeno. Novoizgrađena biciklistička staza je mnogo kvalitetnija nego što je predviđeno za motorna vozila, najlakše bi bilo da se saobraćaj blokira na samom početku staze, ali nije moguće jer je to naseljeno mesto i ne možemo ljudima odseći prilaz vozilima. Rešenja za ovu situaciju je ili da se stave barijere ili da se sanira taj put da bi se tuda nastavili kretati motornim vozilima i tako sačuvali biciklističku stazu", kaže Pastor.

Po rečima Marte Dobo, direktorke JP "Palić Ludaš", radovi na izgradnji biciklističke staze uz zapadnu obalu jezera biće završeni do kraja meseca marta, ukoliko dozvole vremenske prilike.

Foto: Subotica.com
Foto: Subotica.com

"Imali smo problema zbog blata da mehanizacija nije mogla da izvršava planirane zadatke, ali sada kako se prolepšalo vreme očekujemo da će se radovi nastaviti, te da ćemo ispoštovati rokove", kaže Marta Dobo.

"Planiramo da do kraja jula budu gotovi svi radovi na biciklističkim stazama uz jezero, a to podrazumeva i još 475 metara staze na zapadnoj strani".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.