Subotica - Ekonomija - B92 Lokal

Gde Subotičani da nađu posao? Navala na Industrijsku zonu, traženi čak i konobari

Iako pandemija nije uticala na obim nezaposlenosti u Subotici, ponuda poslova jeste donekle drukčija nego ranije.

Izvor: B92/A.R. Subotica
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Gde rade Nišlije sada? Jednima "svanulo", ugostitelje niko neće

Rad od kuće sve se više i nudi i traži: Da li je sve baš tako sjajno?

Kako navode sa sajta Poslovi Infostud, u prethodnih godinu dana (od 1. aprila 2020. do 1. aprila 2021) na njihovoj veb stranici raspisano je 1.305 oglasa i poslovnih mogućnosti za grad Suboticu, a samo u martu ove godine bio je objavljen 151 oglas za posao.

"Od ukupnog broja oglasa 42% bilo je namenjeno onima sa diplomom više škole ili fakulteta, dok je 58% oglasa bilo namenjeno ljudima sa srednjom stručnom spremom", dodaju.

Prema podacima ovog sajta za zapošljavanje, u Subotici je u prethodnih godinu dana na posao konkurisalo nešto više od 10.000 kandidata, među kojima je najviše bilo onih sa više od 10 godina radnog iskustva (19 odsto), dok su kandidati sa manje od jednom godinom iskustva i oni bez iskustva činili 10 odsto.

Traženi čak i konobari?

Najčešće raspisivane oblasti koje su tražile nove kadrove bile su trgovina/prodaja, mašinstvo, transport, građevina i administracija.

"Pozicije koje su bile najtraženije u ovom gradu bile su prodavac, vozač, radnik u proizvodnji, magacioner, konobar i pomoćni radnik", ističu naši sagovornici.

Zaposlenost bolja nego pre pandemije

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da u severnobačkom okrugu pandemija nije imala većeg uticaja na tržište rada, što govore podaci o broju nezaposlenih lica na kraju 2019. godine kada je broj nezaposelnih lica iznosio 7.526, a na kraju 2020. godine broj nezaposlenih lica je bio 7.122.

Iako bi konobari na ovoj listi mogli da "bodu oči", kako pojašnjava menadžer za odnose sa javnošću ovog sajta Miloš Turinski, takva situacija nije novost.

"Konobari su deficitarno zanimanje godinama unazad tako da potražnja za radnicima iz te branše ne treba da čudi. Šta više, čak i tokom perioda trajanja policijskog časa, top 5 najtraženijih zanimanja na našem sajtu ostala su nepromenjena", kaže Turinski za naš portal.

Uz to, analiza Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) pokazala je da su se najviše tražila zanimanja u proizvodnji u Industrijskoj zoni u Subotici.

"Na primer, Flender, odnosno bivši Simens je tražio veći broj radnika, više od 120 lica. Traženi su i radnici medicinske struke - medicinske sestre, lekari za potrebe u kovid ambulantama. Pored ovih zanimanja, traženi su i dostavljači hrane, odnosno vozači. Kao i prethodnih godina bila su tražena zanimanja deficitarnih struka - mašinske i elektro struke u svim stepenima zanimanja (bravari, zavarivači, elektoinstalateri, mašinski i elektroinženjeri)", kažu iz ove službe za B92.net.

Kome nije išlo?

Dok se putem pomenutog sajta za zapošljavanje u Subotici tražio konobar više, iz NSZ poručuju da je pad potražnje kod njih primećen kod svih vrsta poslova u vezi sa ugostiteljstvom i turizmom iz razloga što su mnogi poslodavci radili sa minimumom radne snage zbog ograničenja usled epidemiološke situacije, dok su neki poslodavci i zatvorili svoje ugostiteljske objekte.

Otpustili radnike, pa ih vratili

U NSZ kaži i da je veći broj radnika koji su ostali bez posla zabeležen u proizvodnji obuće u firmi Leonardo, koja je privremeno otpustila 64 lica, iz razloga što je proizvodnja bila usmerena za tržište Italije. Nakon nekoliko meseci, poslodavac je pokrenuo proizvodnju i primio sve radnike nazad u radni odnos.

"Većina poslodavaca, vlasnika ugostiteljskih objekata je stavila svoje firme u mirovanje, kako ih ne bi zatvarala. Nove radnike nisu primali, ali su se trudili da zadrže svoje postojeće radnike, kako ih ne bi otpustili. Većina manjih ugostiteljskih objekata se prilagodila i uvela dostavu hrane na kućnu adresu", poručuju.

Kao negativan primer navode ugostiteljski objekat Hotel Galerija koji je otpustio 32 radnika zbog pandemije. Većina radnika su bili recepcioneri, sobarice, spremačice. Radnici koji su zaposleni u pripremi hrane su ostali u radnom odnosu, jer su radili uslugu kućne dostave.

"Na evidenciju se u prethodnoj godini nije prijavljivao veći broj lica iz oblasti ugostiteljstva (kuvari, konobari), ali nije bilo ni iskazane veće potrebe za ovim strukama kao prethodnih godina", primećuju.

Za naredni period smatraju da dok epidemiološka situacija ne bude povoljna, ne mogu da daju dugoročne prognoze.

"Trenutno je najbitnije održanje zaposlenja i radnih mesta i stabilizovanje situacije na tržištu, kako bi se pokrenulo zapošljavanje", napominju u NSZ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.