Subotica - Društvo - B92 Lokal

Subotičanku napali vlasnički psi, vođa čopora smešten u azil

Psi koji su prošle nedelje na parkingu suda napali našu sugrađanku N.P. (55) i naneli joj brojne teške povrede uhvaćeni su tokom vikenda, a ispostavilo se da su u pitanju vlasnički psi. Najveći pas, vođa čopora, oduzet je od vlasnika i smešten u azil gde se radi njegova zdravstvena i psihološka procena.

Izvor: subotica.com Subotica
Podeli
Foto: Subotica.com
Foto: Subotica.com

Po rečima gradonačelnika Stevana Bakića čim se desio nemili događaj mobilisane su sve službe kako bi se psi uhvatili i utvrdila pozadina slučaja, prenosi subotica.com.

"Naše sumnje su se obistinile. Ispostavilo se da nisu u pitanju lutalice, već vlasnički psi. Ovo nije bio lak posao, ovo je komleksna tematika. Kada uz sve probleme imate i nesavesne sugrađane, onda je problem još veći", poručuje gradonačelnik Bakić.

"Svim neodgovornim sugrađanima poručujem da se dozovu pameti, da će svi biti sankcionisani u skladu sa svim zakonskim merama. Nažalost, vreme ne možemo da vratimo, ali možemo da sprečimo da se ovako nešto ponovi".

Po njegovim rečima, napadnuta Subotičanka je bolje, oporavlja se od zadobijenih povreda.

"Grad Subotica će pomoći u čemu god bude potrebno. Predmet je u nadležnosti tužilaštva, koje će reduzeti dalje korake", dodaje Bakić.

"Zaista činimo sve što je u našoj moći, samo u januaru izdvojeno je više od dva miliona dinara za probleme lutalica. Ali svi mi zajedno moramo da budemo deo rešenja ovog problema".

Kako je objasnila Aleksandra Bukvić, rukovodilac Službe zoohigijene JKP „Čistoća i zelenilo“, već po prvom opisu pasa koje su dali radnici suda i autobuske stanice, bilo je sumnjivo da su u pitanju lutalice.

"Rekli su nam da je u pitanju nekoliko manjih pasa i jedan nalik na haskija, da je crn, sa različitim očima i šiljastim ušima, što je nama bio signal da je vrlo teško da je u pitanju pas lutalica. U saradnji sa komunalnom policijom obišli smo kraj i pronašli opisanog psa i oduzeli ga od vlasnika", objasnila je Bukvić. "Tog psa smo i ranije zatekli na javnoj površini, ali kada smo pokušali da ga uhvatimo zatekli smo ga u dvorištu bez lanca. To nam je bio pokazatelj da on izlazi napolje. Pas je smešten u Prihvatilište i radi se njegova procena i veterinarska kontrola".

Pročitajte još:

Žena koju su u Subotici napali psi lutalice se uspešno oporavlja

Psi lutalice napali ženu u Subotici: Zadobila povrede po glavi i rukama, prevezena u bolnicu

Subotica: Žrtvama pasa lutalica u 2019. isplaćeno oko 7,1 milion dinara

Kada su povređenoj Subotičanki pokazali sliku psa, ona se jako potresla, potvrdila da ju je on napao i rekla da sklone fotografiju jer nema snage da je gleda.

Poražavajuća je činjenica da su najveći broj napada na ulicama našeg grada učinili upravo vlasnički psi. Komunalna milicija samo tokom ova dva meseca dobila 250 prijava protiv napada pasa na ulicama Subotice i da je izdato 20 prekršajnih naloga. Za vođenje sa bez povodca kazna je 8.000, a ukoliko životinja nije vakcinisana i čipovana sankcija za vlasnika je 5.000 dinara. Pre tri nedelje su dva vlasnička staforda na Bajskom putu napala jednu ženu, ali su je, srećom, prolaznici odbranili.

U saradnji sa JKP „Čistoća i zelenilo“ uspeli smo da uhvatimo psa, sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Veterinarskom inspekcijom sprovodimo druge radnje u ovom slučaju. Najmanje napada je pasa lutalica, to su uglavnom vlasnički psi, ističe Laura Rajnović Evetović, načelnica Komunalne milicije.

"Veliki problem stvaraju štenci koji se izbacuju, kao i hranjenje pasa i mačaka po ulicama, jer oni dolaze tamo gde je hrana a to je uglavnom u blizini škola. Imamo mali broj izvršilaca, ali izađemo na svaku prijavu i apelujemo na građane da se ponašaju savesno i odgovorno".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.