Subotica - Društvo - B92 Lokal

Rekonstrukcija "Kolevke" do kraja godine

Radovi na rekonstrukciji Doma za decu ometenu u razvoju "Kolevka" su u punom jeku i zvanično bi trebalo da budu završeni poslednjeg dana ove godine. Na taj način će više od 200 mališana, koji se nalaze kako u Domu, tako i u dva Dnevna boravka, dobiti ne samo komforniji smeštaj, već i nove sadržaje, poput fiskulturne sale i bazena, koji imaju značajnu ulogu u njihovom psihomotornom razvoju.

Izvor: subotica.com Subotica
Podeli
Foto: subotica.com
Foto: subotica.com

Nova zgrada Doma je u potpunosti završena. Veliki dnevni boravak i trpezarija, kao i deset spavaćih soba od kojh je svaka opremljena kupatilom, čekaju još opremanje već pristiglim nameštajem i tehnički prijem, da bi se u njih uselilo oko 35 mališana, prenosi Subotica.com.

Prema rečima v. d. direktora "Kolevke", Stojana Sokovića, to će biti znatno veći komfor za ovu decu, jer će ih po četvoro boraviti u svakoj sobi.

"Realizacija projekta napreduje prema planu izvođenja radova. Do sada je u potpunosti završena nova zgrada Doma, na bazenu se trenutno izvode fini građevinski radovi i postavljena je keramika, a fiskulturna sala je isto u završnoj fazi i postavljen je sportski pod. Nova zgrada Doma, bazen i fiskulturna sala su vezani za jednu građevinsku dozvolu, te se uskoro očekuje završetak svih ovih radova i tehnički prijem objekta, kako bi deca mogla da koriste ove sadržaje što pre", kaže Soković, dodajući da je u potpunosti završen i objekat namenjen Dnevnom boravku "Zvezdice", koji je u fazi pribavljanja dozvole za prijem korisnika.

Kada su u pitanju radovi na staroj zgradi "Kolevke", gde se, između ostalog, zamenjuje kompletna elektro i vodovodna instalacija, sanitarni čvorovi i podovi, a boravci proširuju, Soković navodi da je za sada gotova nova hidratantska mreža, čije se puštanje u rad očekuje uskoro, dok se radovi na samom objektu izvode fazno, kako se ne bi remetio boravak mališana u Domu.

"Radovi su podeljeni na tri celine, odnosno A, B i C blok. U B bloku radovi se izvode unutar dela objekta, postavlja se ventilacija, podovi i molersko-farbarski radovi, dok A i C blok nisu u mogućnosti da se rade zbog korisnika. Odmah po završetku B bloka, krenuće radovi na blokovima A i C, jer će deo mališana da se useli u B blok, dok će deo mališana u novu zgradu Doma, tako da će radovi u ova dva bloka moći da se izvode istovremeno, bez da remete redovan rad ustanove. Moram da napomenem i da sa izvođačem imamo odličnu saradnju i da se o svemu dogovaramo, jer samo tako možemo da uspemo u ovom velikom poduhvatu", objašnjava sagovornik.

Foto: subotica.com
Foto: subotica.com

Završetak svih radova na rekonstrukciji Doma "Kolevka" se očekuje do 31. decembra ove godine, kada će 162 mališana, koliko ih je trenutno smešteno u Domu, kao i oko 65 korisnika koji borave kako u Dnevnom boravku za decu i mlade, tako i u Dnevnom boravku za odrasle, dobiti bolje uslove za život i ostvarivanje svojih potreba.

"Dom nastavlja da radi sa svim postojećim uslugama koje pruža, al uz poboljšnje kvaliteta samih usluga. Novi deo ustanove sadržaće povećan prostorni kapacitet koji je isključivo namenjen deci i poboljšanje kvaliteta njihovog života kroz rad u bazenu i fiskulturnoj sali. Dnevni boravak "Zvezdice" dobiće u potpunosti novu zgradu, povećanog prostornog kapaciteta. Moram da se zahvalim i ministarki Dariji Kisić Tepavčević, jer je prepoznala naše probleme, te smo od Ministarstva dobili na konkursu novac namenjen opremanju svih objekata novim nameštajem", dodaje Soković.

"Kolevka" u procesu deinstitucionalizacije

Ustanova je u procesu deinstitucionalizacije, što predstavlja proces sistematičnog prelaska sa sistema rezidencijalne brige i zbrinjavanja u institucijama, na sistem brige o osobi u porodičnom okruženju, uz korišćenje usluga i službi podrške u zajednici. Osnovna svrha deinstitucionalizacije je sprovođenje sistemskih promena, koje treba da omoguće puno uključivanje korisnika sistema socijalne zaštite u sve sfere života u zajednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.