Subotica - Društvo - B92 Lokal

"Regionalna deponija" u Subotici dobila najvažniju dozvolu za zaštitu životne sredine

U krugu "Regionalne deponije" juče je održana konferencija za novinare povodom integralne dozvole za zaštitu životne sredine (IPPC) koju je ovo preduzeće pribavilo 9. novembra.

Izvor: B92.net Subotica
Podeli
Foto: Dalibor Danilovic/Shutterstock
Foto: Dalibor Danilovic/Shutterstock

Sve najnovije informacije iz lokalnih sredina možete pronaci u rubrici LOKAL.

Konferenciju je održao zamenik gradonačelnika Imre Kern i direktor Društva sa ograničenom odgovornošću za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom "Regionalna deponija" Subotica, Gligor Gelert, prenosi subotica.rs.,

Kern je, tom prilikom, istakao da je Grad Subotica, kao najveći osnivač "Regionalne deponije", sa velikom pažnjom i brigom pratio ceo proces dobijanja upotrebne dozvole, kao i dobijanja IPPC dozvole.

"Mislim da je ovo preduzeće, uz mnogo uloženog truda, napravilo dobar posao, naročito zbog toga što originalni sistem za prečišćavanje otpadnih voda u okviru "Regionalne deponije" nije funkcionisao. Menadžment koji se nalazi na čelu ovog preduzeća uspeo je da reši taj problem i za urađeno zaslužuje čestitke", istakao je Kern.

Dodao je da u poslednje vreme, posle nedavno održanog sastanka u Vladi Republike Srbije i Ministarstvu zaštite životne sredine, Javno komunalno preduzeće 'Čistoća i zelenilo' dovozi mnogo veće količine otpada na "Regionalnu deponiju" koja taj otpad prerađuje.

"Očekujemo da će za oko pola godine, kada kompletan otpad sa teritorije grada Subotice bude dopreman na 'Regionalnu deponiju', početi sanacija nehigijenske deponije Aleksandrovačka bara. Za to imamo projekat sa dozvolom i čim država stvori uslove, sa aspekta finansija, može da se počne sa sanacijom deponije, nakon čijeg uklanjanja će ta površina biti pretvorena u neki park ili zelenu površinu", naglasio je Kern.

Gligor Gelert je kazao da je dobijanje integrisane dozvole zaštite životnesredine (IPPC) rezultat dinamičnog rada tokom cele godine.

"Ovoj dozvoli su prethodile druge potrebne dozvole, poput dozvole za rad kompleksa i vodne dozvole, ali za nas je ovo krunski dokument koji nam pruža mogućnost saradnje sa industrijom i pruža određenu sigurnost u poslovanju. Zahvaljujem se i menadžmentu na agilnosti, kako bi se ova dozvola, koja se inače teško dobija, ishodovala", rekao je, između ostalog, Gelert.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.