Subotica - Društvo - B92 Lokal

Pred obornicima u Subotici 17 tačaka, izmena Statuta grada među najznačajnijim

Predsednik Skupštine grada Subotice Balint Pastor najavio je sutrašnju sednicu, devetu redovnu u ovom sazivu, a pred odbornicima će biti sedamnaest tačaka dnevnog reda - jedna od najznačajnijih ponovo će se ticati izmena Statuta grada.

Izvor: suboticke.rs Subotica
Podeli
Foto: Depositphotos/pajche
Foto: Depositphotos/pajche

"Ovo će biti već treća sednica na kojoj se bavimo izmenom Statuta, najvišim pravnim aktom jedinice lokalne samouprave, koji se menja po komplikovanijoj proceduri ", poručio je Pastor i osvrnuo se na dosadašnje postupke kako bi Statut grada bio izmenjen, a bunjevački jezik postao službeni, prenose subotičke.

Kako je naveo, nakon završetka javne rasprave o uvođenju bunjevačkog u službenu upotrebu bio je organizovan otvoreni sastanak, gde je pristiglo više od devedeset predloga i sugestija, a nakon čega je sačinjen izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi u vezi sa izmenom Statuta grada.

Prema njegovim rečima, odbornici će na sutrašnjoj sednici razmatrati taj izveštaj od stotinu devedeset stranica, te će glasati o predlogu izmene Statuta grada. Ukoliko odbornici prihvate, od polovine maja bi Subotica trebalo da ima četiri jezika u službenoj upotrebi.

Dodao je da je procedura prema Zakonu takva da ako Skuština uvede u službenu upotrebu još jedan jezik, idući korak jeste utvrđivanje tradicionalnih naziva naseljenih mesta na tom jeziku od strane nacionalnog saveta nacionalne manjine.

Druga tačka koju je izdvojio tiče se donošenja Odluke o stavljanju van snage Regulacionog plana centra grada Subotice, Zone II.

"Sredinom marta smo imali javnu raspravu u vezi sa Planom detaljne regulacije za Zonu II i tada je Komisija za planove donela odluku da obrađivaču vrati taj Plan detaljne regulacije, jer nije vođeno računa o centru grada kao jedinstvenoj kulturno-istorijskoj celini. Da bismo mogli da zaštitimo centar grada u potpunosti, moramo da stavimo van snage ovaj plan koji je donet još pre dvadeset i jednu godinu, jer taj plan nije usvojen sredinom marta", naveo je Pastor.

Kako je naveo, biće doneta Odluka o lokalnom akcionom planu zapošljavanja, koja se donosi svake godine i koja sadrži programe i mere, a zatim se definišu ciljevi i prioriteti zapošljavanja u gradu.

Biće doneta Odluka o dodeli priznanja "Dr Ferenc Bodrogvari"dramaturškinji Korneliji Goli, istoričaru i novinaru Silardu Paćiju i nastavnici srpskog jezika i književnosti Neveni Mlinko.

Biće doneto Rešenje o davanju saglasnosti o Nacrtu ugovora o javno-privatnom partnerstvu za obavljanje usluga dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

Kako je naveo, ostale tačke tiču se personalnih pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.