Subotica - Društvo - B92 Lokal

Nezaposlenost, ali i inaćenje: Zbog neplaćanja alimentacije osam Subotičana otišlo u zatvor

U 2020. godini pred Osnovnim sudom u Subotici vođeno je 120 postupaka protiv roditelja zbog neplaćanja alimentacije, od kojih je polovina osuđena na ulovnu kaznu zatvora za krivično delo nedavanja izdržavanja, uz poseban uslov da u kratkom roku uplate celi iznos dugovanja.

Izvor: subotica.com Subotica
Podeli
Foto: Shutterstok/karanik yimpat
Foto: Shutterstok/karanik yimpat

Za 29 roditelja, koji ni tada nisu izmirili dugovanje, pred sudom je pokrenut postupak opoziva uslovne kazne, od kojih je 21 roditelj na kraju platio zaostale alimentacije, dok je osam upućeno na izdržavanje kazne zatvora u trajanju do jedne godine, piše subotica.com.

Po rečima Daniela Kovača, portparola Osnovnog suda u Subotici, najčešći razlog zbog kojeg roditelji odlaze na odsluženje zatvorske kazne umesto da plate alimentaciju, jeste loše materijalno stanje usled nezaposlenosti, ali i da to mogu biti trajno narušeni odnosi između bivših supružnika.

"Koliko vidimo u praksi, to je neka vrsta inaćenja i veoma loših odnosa između bivših bračnih drugova, jer taj iznos izdržavanja doživljavaju nerealno i smatraju da to ide drugom roditelju. Dakle, oni u tome ne vide da izdržavaju svoje dete, već da zbog toga što novac uplaćuju na račun roditelja kojem je dete povereno na staranje, izdržavaju bivšeg supružnika, što je potpuno pogrešan i iskrivljen stav", objašnjava Kovač.

Alimentacija predstavlja zakonsko izdržavanje, pri čemu postoje različite vrste izdržavanja, od kojih je najčešće izdržavanje dece kao zakonska obaveza roditelja, bez obzira na to da li su u braku ili ne.

Ukoliko, pak, dođe do razvoda braka, Kovač objašnjava da sud određuje visinu alimentacije roditelju kojem dete nije povereno na staranje na osnovu dva kriterijuma - potreba deteta i materijalne mogućnosti roditelja.

"Sud u svakom pojedinačnom slučaju prvo utvrđuje potrebe deteta, kao što su hrana, higijena, školovanje i vanškolske aktivnosti, a potom se utvrđuju mogućnosti roditelja. Dakle, fiksni iznos ne postoji, već se uvek utvrđuju pojedinačne okolnosti svakog slučaja. Postoji još jedno pravilo, a to je da dete ne može da živi ispod standarda kojim žive roditelji, pogotovo roditelj koji ne vrši roditeljsko pravo", kaže Kovač.

Zato i u slučaju da je roditelj nezaposlen, to nije razlog da mu se alimentacija smanji ili da je ne plaća, jer ako je sud utvrdio da je radno sposoban, on je dužan da se aktivira u društvu i nađe zaposlenje, jer ima zakonsku obavezu da izdržava svoje dete , ističe Kovač, dodajući da obaveza izdržavanja traje do navršenog punoletstva deteta, ali da se u pojedinim slučajevima može produžiti.

"To su slučajevi kada se dete nalazi na redovnom daljem školovanju, odnosno kada upiše fakultet i tada obaveza roditelja traje sve dok je dete na redovnim studijama, a najkasnije dok ne napuni 26 godina".

Od 29 roditelja protiv kojih je prošle godine pokrenut postupak opoziva uslovne kazne zatvora zbog neplaćanja alimentacije, 90 odsto čine očevi, dok su preostalih 10 odsto majke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.