Subotica - Društvo - B92 Lokal

Iz budžeta Subotice 13,8 miliona dinara - besplatne užine za više 900 učenika

I ove godine lokalna samouprava finansira besplatne užine za više od 900 đaka iz socijalno ugroženih porodica. Pravo ostvaruju deca bez roditeljskog staranja, deca čiji su roditelji korisnici socijalne pomoći, socijalno ugrožene porodice i deca nezaposlenih roditelja.

Izvor: subotica.com Subotica
Podeli
Foto: Subotica.com
Foto: Subotica.com

Gleda se i određeni limit prihoda koji ostvaruje porodica. Imamo limite u zavisnosti od toga da li je reč o porodici samohranog roditelja sa jednim ili više dece, ili o porodici sa oba roditelja sa jednim ili više dece, kaže Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva, piše subotica.com.

U ovogodišnjem budžetu za besplatne užine Grad je izdvojio 13,8 miliona dinara, a kako poručuju nadležni, iako broj učenika varira, nijedno novo dete koje se pojavi, a da mu je potrebna besplatna užina, neće biti izostavljeno.

"Kao Grad vodimo odgovornu socijalnu politiku. Ova Odluka je od 2012. godine, dakle deveta godina da pružamo podršku deci iz socijalno ugroženih porodica i uvek će se naći mesta u gradskom budžetu za ovakve aktivnosti i tako će biti i u narednom periodu", poručuje Đukanović.

Besplatne užine dobijaju deca u 22 osnovne škole, od čega je najviše njih u tri gradske, „Matko Vuković“, „Sečenji Ištvan“ i „Đuro Salaj“, kao i u dve prigradske u Bajmoku i Čantaviru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.