Novi Sad - Društvo - B92 Lokal

U planu i inostrano tržište: Nakon uspešne inovacije, Novosađanke osnovale i kompaniju

Doktorke biohemijskih nauka Ivana Beara, Nataša Simin i Marija Lesjak, vanredne profesorke na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, posle velikog uspeha zajedničke inovacije, osnovale su i kompaniju.

Izvor: RTV Novi Sad
Podeli
Foto:  Depositphoto,  shock
Foto: Depositphoto, shock

Inovacija tri novosadske naučnice je biljni preparat efikasan u borbi protiv heliko-bakterije. Nazvale su ga „Herbelikoˮ, prenosi RTV.

Preparat je kombinacija tri etarska ulja koja se dobijaju specijalnim postupkom iz lekovitih aromatičnih biljaka. To je kompleksna smeša velikog broja jedinjenja koja zajednički ispoljavaju antibakterijski efekat protiv heliko bakterije“ kaže za RTV dr Nataša Simin.

Od početka istraživanja do gotovog proizvoda prošlo je osam godina.

"Bile smo učesnice jednog međunarodnog projekta čiji je cilj bio da se pronađu nova prirodna jedinjenja koja mogu da budu efikasna u eliminaciji heliko-bakterije. Nismo želele da rezultati naših istraživanja ostanu samo citirani u nekim naučnim krugovima. Želele smo i primenu tih rezultata i to radi onih koji imaju problem sa tom bakterijom“, dodaje dr Ivana Beara.

Usavršavale su formulaciju i posle nekoliko godina proizvod registrovale kao dijetetski suplement. U međuvremenu je njihova kombinacija ispitivana i u međunarodnim laboratorijama.

„Nismo očekivale da će biti toliko interesovanje domaćih distributerskih kompanija, ali i da će inostrano tržište biti zainteresovano za naš preparat. To su sada novi izazoviˮ kaže dr Marija Lesjak.

"Jedan od planova za naredni period je upravo to – izlazak na inostrano tržište", dodaje dr Nataša Simin.

Doktorke biohemijskih nauka, vanredne profesorke na PMF-u u Novom Sadu, zbog zajedničke inovacije počele su da uče neke, za njih, nove oblasti. Našle su se, kako kažu, na samom početku i radi sticanja preduzetničkih veština, ponovo uzele „knjigu u rukeˮ. Osnovale su kompaniju i nazvale je „Herbeliksaˮ.

„Malo je žena u inovativnom preduzetništvu. Jedan od razloga verovatno je i pitanje, kome se više posvetiti, da li poslu ili porodici. Ne treba da se plaše. Sve je više fondova koji podržavaju žene koje se bave preduzetništvom“ naglašava dr Marija Lesjak.

Prošle godine prijavile su se na Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju i u konkurenciji više od 100 timova, osvojile 2. mesto.

Ponosne su na to što su osvojile nagradu, ali im je još važnije što njihova inovacija pomaže onima koji imaju problema sa heliko bakterijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.