Novi Sad - Društvo - B92 Lokal

U Novom Sadu vakcinisano 114.000 stanovnika

U Novom Sadu do sada je vakcinisano 114.000 stanovnika , što je ukupno 36,1 odsto punoletnog stanovništva.

Izvor: RTV Novi Sad
Podeli
Foto: Viacheslav Lopatin/shutterstock
Foto: Viacheslav Lopatin/shutterstock

Od toga 40.000 građana je primilo prvu dozu, dok je 70 hiljada primilo obe doze vakcine, objavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

"To su dobri podaci i ono što je za nas još važnije, a što je najavio predsednik Vučić, je da stiže novih 130.000 doza Sputnjik V, u utorak preko 200.000 Fajzer vakcina, a da do kraja nedelje očekujemo i Sinofarmovu vakcinu".

Kada sve brojke saberemo možemo da računamo da u narednom periodu imamo prostora da na teritoriji cele Srbije još pola miliona ljudi vakcinišemo.

Ne dižem nauku na nivo božanstva, ali mislim da nauka ima odgovor na ovaj izazov sa kojim se suočavamo.

Ne treba mešati duhovne i religijske stvari, a na ovu temu moramo dati odgovore sa strane nauke.

Ono što je važno da moramo građanima da odgovorimo na sumnje koje građani imaju kada je reč o vakcinama i ono što mislim da je dobra stvar je da su se studenti pre svega medicinskog fakulteta uključili da pričaju sa svojim kolegama i objasne koliki je značaj vakcinacije i da nema straha od steriliteta.

Moramo da zapušimo usta antivakserskim lobijima koji šire teorije zavere. Ono što je važno kada su timovi ušli u prigradska naselja vakcinacija je išla mnogo bolje i naročito kada je bilo bez prijave. Ljudima morate doći na noge ističe gradonačelnik Miloš Vučević.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da bi do kraja aprila, pre Vaskrsa, trebalo da počne izgradnja bolnice na teritoriji Novog Sada sa 600 novih ležajeva.

Kako je Vučević precizirao gostujući na televiziji Hepi bolnica će dok traje pandemija korona virusa biti u kovid sistemu, a kada za tim prestane potreba, biti u sastavu ili Kliničkog centra Vojvodine ili kako već bude definisalo Ministrastvo zdravlja i Pokrajninski sekretarijat za zdravstvo.

Izgradnja tog objekta će svakako puno značiti i Novosađanima i građanima ovog dela Srbije. Biće 400 ležajeva u poluintenzivnoj i 200 u intenzivnooj nezi. Nažalost, i kada se završi epidemija biće potrebe za bolnicom jer ima potrebe za lečenjem. Nikad nije na odmet da se zdravstveni kapaciteti pojačaju. I u svetu se pokazalo da onaj ko ima jači zdravstveni sistem bolje prolazi- rekao je Vučević.

Egzit moguće organizovati uz potvrdu o vakcinaciji i antigenski test

Kada je reč o organizaciji Egzita ove godine Vučević je naglasio da će vakcinisani, ili oni koji urade antigenski test moći da dođu na festival.

Do sada su u Amsterdamu i Barseloni na ovakav način organizovani koncerti. Da pokažemo mladima da je vakcinacija put kako da se vratimo normalnom životu – istakao je gradonačelnik.

Kada je reč o pohađanju nastave u Novom Sadu, Vučević je istakao da je situacija slična kao i u ostalim delovima Srbije.

Činjenica da nam se đaci vraćaju u školske klupe dobar je znak za đake, učitelje i nastavnike. Uvek je bolje da uče direktno neko on line. Ovakav vid nastave ove školske godine je ono što je bilo moguće u datim okolnostima. Korona nije samo pitanje epidemije, već i mentalnog zdravlja nacije – rekao je Vučević uz opasku da ga raduje što se đaci vraćaju u klupe.

Kultura sećanja jako važna

Gradonačelnik Novog Sada je na pitanje o obelažavnju godišnjica koje se tiču Nato bombardovanja naglasio da je kultura sećanja jedan od stubova razvoja svakog civilizovanog društva.

Nekada smo se trudili da obeležimo neke datume i da ih nazovemo pravim imenom. Stideli smo se da obeležimo stradanje Srba iz Krajine, da bombardovanje nazovemo NATO agresijom. Zato moramo da imamo kulturu sećanja , ne da bi bili zakovani u prošlosti, već da bismo razumeli sadašnjost i budućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.