Novi Sad - Društvo - B92 Lokal

Otkud nasilje na ulicama Novog Sada?

Tuča koja je izbila pre dve večeri u Novom Sadu opet je otvorila temu šta je to što izaziva mržnju i bes kod mladih koja dolazi do pokušaja ubistava, piše NSuzivo.

Izvor: nsuzivo Novi Sad
Podeli
Foto: Tero Vesalainen/Shutterstock
Foto: Tero Vesalainen/Shutterstock

"Postoje podaci da nasilna dela počinje muškarci između 15 i 30 godine. Različiti faktori doprinose tome, od same biologije muškaraca u koje spadaju i sami hormoni, društveno ekonomski status, želja za dokazivanjem, bitan faktor je i porodica", rekla je za NS Uživo Kristina Pejković, sociološkinja.

Još jedan bitan faktor iz okruženja utiče na nasilničko ponašanje, a to je siromaštvo. U siromašnijim sredinama je veća borba za resursima i pre će doći do ovakvih situacija. Do tuča dve rivalitetske grupe dolazi i kada se isprepletu emocije straha i besa. Ovakve tuče ne nastaju tek tako, jer jedna jedina rečenica može biti okidač za ugrožavanje nečijeg života.

"Alkohol mnogo doprinosi porastu nasilja među mladima. S obzirom da se ovaj konkretan slučaj desio ispred kafića, verovatno je konzumacija alkohola doprinela tome. O tome postoje i brojne studije", istakla je naša sagovornica.

Zabluda je da sport može pomoći

"još jedna zabluda u vezi sa nasiljem je stanovište da mi možemo da istresemo agresivnost na džaku za udaranje. To je netačno. Mi treba da naučimo da se kontrolišemo i svaki put kada imamo neku jaku emociju da probamo da je obuzdamo", naglasila je sociološkinja.

Nasilje u društvu i svetu ne može da se iskoreni, za to ne postoji lek. To je nešto što postoji još od lovačko-plemenskih grupa koje su nasilje primenjivale u borbi za teritoriju, za hranu, bogatstvo.

Na današnja društva ovaj model nasilja oslikava se drugačije. Nasilje je dostupnije i brutalnije, viđeno na malim ekranima, medijima, eksplicitnim snimcima, koji ne treba da podstaknu novo nasilje već budu opomena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.