Novi Sad - Društvo - B92 Lokal

Novosađani mogu da rezervišu javni parking - cena 110.000 dinara

Novosađani mogu da, kao fizička lica, rezervišu parking na bilo kom javnom parkiralištu u Novom Sadu, pod uslovom da dobiju dozvolu Gradske uprave za saobraćaj i plate odgovarajuću cenu parkiranja, što je za godinu dana skoro 110.000 dinara.

Izvor: 021.rs Novi Sad
Podeli
Foto: zhukovvvlad/Shutterstock
Foto: zhukovvvlad/Shutterstock

Iako je moguće već godinama, ovo nije česta praksa, zbog čega su se stanovnici Ulice Anđe Ranković iznenadili kada su nedavno videli da je jedno od parking mesta u ovoj ulici kod broja četiri rezervisano za jednog stanara i to na njegovo lično ime, prenosi 021.

Kako su ispričali za 021.rs, radi se javnom parkiralištu, koje nije pod naplatom i koriste ga svi, a osim nekoliko parking mesta za osobe sa invaliditetom, sve je slobodno, tako da ih je izenadilo kada su videli da je jedno parking mesto sada rezervisano za komšiju. Stanari kažu da su viđali po Gradu da je u zonama naplate poneko parking mesto rezervisano za pojedina preduzeća, ali da nisu do sada znali da građani takođe imaju mogućnost rezervacije.

Na samom parking mestu, koje je propisno obeleženo žutom bojom i slovom R, kao i saobraćajnim znakom navodi se da je rezervisano na ime Ž. J, svakog dana od 14 do 23 časa i da u ostalom vremenskom periodu svako može da ga koristi.

U Gradskoj upravi za saobraćaj i puteve su za 021.rs naveli da je ovo parking mesto izdato u skladu sa odgovarajućim propisima i da ima još šest mesta na ovom parkingu koja se mogu rezervisati.

"Uprava je na osnovu člana 15. Odluke o javnim parkiralištima na teritoriji Grada odobrila Ž. J. parkiranje na jednom parking mestu koje se rezerviše na javnom parkiralištu u Ulici Anđe Ranković br. 4 u Novom Sadu, u dvorištu stambene zgrade. Parkiralište na ovoj lokaciji je Rešenjem o određivanju opštih parkirališta na teritoriji Grada određeno kao opšte parkiralište koje je izgrađeno u skladu sa građevinskom dozvolom od 16. januara 2020. godine. Građevinska, odnosno prostorna celina javnog parkirališta koje je predmet zahteva ima kapacitet 36 parking mesta. U skladu sa članom 3. Pravilnika deo kapaciteta javnog parkirališta na kome se može vršiti rezervacija parking mesta je sedam parking mesta. Od pomenutih sedam parking mesta, podnosiocu zahteva je odobrena rezervacija jednog mesta. Uzimajući napred izneto, na pomenutom parkiralištu moguće je rezervisati još šest parking mesta. Zahtev se podnosi na pisarnici Gradske kuće na Trgu slobode br. 1 u Novom Sadu", naveli su iz Uprave za 021.rs.

Parking se rezerviše samo na osam časova dnevno, a cena parking mesta plaća se na dnevnom nivou.

Prema aktuelnom cenovniku, koji se naplaćuje preko JKP "Parking servis", za godinu dana je cena skoro 110.000 dinara, odnosno 297 dinara dnevno. Ovo je najniža cena, a ukoliko neko zakupi u crvenoj zoni u centru košta 693 dinara po satu, odnosno godinu dana skoro 253.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.